Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 02:30 - Дългокрация
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 7557 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 21.06.2011 11:48


Дългокрация / Debtocracy (2011)
www.dokumentalni.com/


Три са нужните условия, за да може един дълг да се определи като „омразен“:1. Правителството трябва да е сключило дълга без знанието и одобрението на гражданите.2. Парите трябва да са използвани за дейности, от които гражданите не са се възползвали.3. Кредиторите трябва да са знаели за тази ситуация, но да не ги е интересувало.Гърция и останалите страни от периферията на Европа са пред банкрут. Става дума за държавите-свини (от английски PIGS, или PIIGS): Португалия, Ирлания, Италия, Гърция и Испания.Но тези дългове трябва ли наистина да бъдат изплащани от народите? Кога, защо и с кой са подписани? Как са използвани тези заеми и в чии джобове са отишли оргомните суми, отпуснати от финансовите институции?Оръжия, пристанища, магистали, олимпийски игри и други скандали докарват до гладна смърт обикновения човек, докато се облагодетелстват обичайните заподрозрени: големи корпорации, банки и политици.Изключително интересен е и фактът, че България през последните 20 години предприема всички неолиберални рестриктивни политики, макар да не е притискана от дълговете.Европейските народи протестират. А къде е нашият?











Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tomcat - Много добре и просто е обяснено в ...
21.06.2011 15:46
Много добре и просто е обяснено в филма механизмите за заробването на икономиките по света !Нега да изгледат хората също и "Изповедта на икономическия убиец" също от канала ти!Поклон пред труда да ги привеждаш тези филми и да ги свеждаш до знанието ,белким селяните се усетят как стоят нещата в реалност и вземат сопите образно казано,а и не чак до там образно!
цитирай
2. dokumentalni - Благодаря ти за подкрепата! Това, ...
21.06.2011 16:47
Благодаря ти за подкрепата! Това, че ти разпространяваш филмите, е не по-малко ценно! Сърдечен поздрав!
цитирай
3. silencemurmur - "Неморално е да се плаща един неморален дълг".
21.06.2011 20:05
Само се питам как да се спрат слепите да следват концертите и чалгата,
вместо да се интересуват за бъдещето им съществуване.
Радвам се, че и Гърция може да даде пример за разкриването на далаверите
между предателите на собствения си народ и на обесниците им.
Гърция отваря вратата на икономическите демони
и в останалите ‘спасени страни‘ от така благомислещата монетерна тройка.

И без хелинизъм и без хуманизъм Еквадор е по-напреднала от европейците!!!!
Да ги последваме! Това би могло да промери сегашното европейско положение.
Само публично разобличаване на незакония световен грабеж
води до коренни промени.

Отлично преведено.
Поздрав
цитирай
4. dokumentalni - Е добре що ми изтри мнението? Защото ...
24.06.2011 15:22
анонимен написа:
Е добре що ми изтри мнението? Защото беше против евтините изводи в тези филмчета ли?

Сори, но не аз съм ти изтрила мнението и общо взето много съжалих, че си го изтрил и ми се наложи по случая да изтрия своя отговор! Оттук нататък ще цитирам винаги, за да не се губят мнения, предполагам, че в такъв случай е изтрито от блог.бг и не разбирам защо.
Евтините изводи на филмчето са доста добре подплатени, за разлика от празни твърдения на хора, които явно не познават идеологията на неолиберизма.
Препоръчвам ти да прочетеш Шоковата доктрина на Наоми Клайн и да гледаш "Да правим пари!"
цитирай
5. dokumentalni - до silencemurmur Еквадор са около ...
24.06.2011 15:24
анонимен написа:
до silencemurmur Еквадор са около 10-ина места след България по БВП по покупателна способност...


Благодарение на КОЙ Еквадор е съсипана държава? За радост, в момента се оправя с доста бързи темпове. Причината? Изрита всички неолиберали извън страната.
А БВП е пълна простотия като начин за измерване на благосъстоянието на народа. Поредната хватка на болни неолиберални мозъци.
цитирай
6. dokumentalni - Колкото до болните мозъци - типично ...
24.06.2011 16:01
анонимен написа:
Колкото до болните мозъци - типично за неолиберализма е спазването на личните права и незасягането на другите (справка Айн Ранд).


1. Aйн Ранд е била изключително нещастен човек и много, много болна. НИКОГА не бих желала да съм като нея, милата, чак ми е жал...
http://antipropaganda.comxa.com/Patol1.html
http://antipropaganda.comxa.com/Patol2.html
2. Ако за теб "спазването на личната свобода" означава да си живееш свободно и охолно, след като си ограбил цели нации, май трябва да си преразгледаш мисленето. Неолиберизмът е чиста проба грабеж:
http://www.dokumentalni.com/?p=1026
цитирай
7. dokumentalni - Та не знам дали съм неолиберал, но ...
24.06.2011 17:10
анонимен написа:
Та не знам дали съм неолиберал, но типично като тях не искам расистки да коментирам личности, а идеи. Той и култа към личността, характерен за нацизма и комунизма, може да се смята от някои за психически нездрав. Не знам дали е била болна или не, но значение имат идеите й. Съгласна ли си че намесата на държавата в Гърция е довела до сегашното им положение?
Лично аз не съм ограбвал никой, а всеки ден се стремя да давам най-доброто от себе си, за да изкарам насъщния. Често дарявам, но нали първо трябва да имаш, за да дариш?
А и още неолиберализмът е течение в политикономията, ако разбираш какво искам да кажа...

Tи май не знаеш какво разбира неолиберизмът под "държавна намеса". За тази идеология "държавната намеса", която не трябва да има, означава:
1. контрол върху цените (например държавата няма право да определя максимална цена на хляба и той утре може да струва 20 лв)
2. контрол върху заплатите и печалбите (тоест държавата няма право да забрани 1000% надценка за който и да е продукт и няма право да забранява безсрамните бонуси, които си присвоиха финансовите олигарси, нито търговските надценки на продукти, произведени в Китай за 2 долара и продавани в България за 200 лева, защото са маркови, гледай Китай в синьо)
3. контрол върху цените на електричеството, водата и бензина
4. субсидирането на собственото производство (туй е забранено за страните от третия свят, но се прилага широко в САЩ и Европа, оттук и срамните 2 аршина, с които мерят неолибералите - за тях става, за другите не.)
5. налагането на мита, за да се поддържа икономиката на страната
6. безплатно образование и здравеопазване
7..... трябва ли да продължавам????

Това, за което ти говориш е точно обратното, май още не си изгледал филма, ама говориш: Гръцките държавници са използвали държавните (обществените) пари от данъците, за да ги дадат на чуждите и гръцките частни фирми, най-срамното е ограбването на народа, за да се закупят оръжия баш от Германия и не само от нея.
цитирай
8. dokumentalni - Не знам защо ви трият коментарите, ...
24.06.2011 17:13
Не знам защо ви трият коментарите, ама нямам нищо общо с това. Обърнете се към блог.бг
цитирай
9. dokumentalni - Добре, а ти как разбра каква част от ...
28.06.2011 00:45
Добре, а ти как разбра каква част от тези пари са отишли за социални придобивки и каква част са отишли в джобовете на производителите на оръжие например? Нали и гърците това искат: да видят сметките, да им се покаже ясно и точно къде са отишли тези пари, кой е отпускал заемите и защо, при какви условия и т.н. Защо политиците крият всички тези данни? Ти ми кажи, къде мога да видя аз условията от поредния заем, който отпусна МВФ на България? Къде мога да видя за какво са похарчени парите?
Как можеш да имаш изобщо мнение по въпрос, когато нямаш достъп до каквато и да е информация? Между другото, статиите в медиите НЕ СА информация. Информация са договорите и документите, които не са публични!
Видя ли какви проблеми са имали в Еквадор да стигнат до документацията? И накрая какво? Кредиторите мирно и тихо си прибраха някакви 30% от всички заеми и се изнизаха тихо (е, опитаха се да му устроят военен преврат на Кореа, ама туй е друг въпрос).
Относно Възхода на парите: гледала съм го, абсолютна гнусна пропаганда, не се учудвам, че са го давали по БНТ.
А Векът на аз-а е мой превод и не разбирам какво точно искаш да кажеш, цитирайки го. Ако можеш да поясниш.
Иначе в твоя чест превеждам сега Encirclement – Neo-Liberalism Ensnares Democracy, надявам се да ти хареса.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1390325
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 749
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930