Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 17:50 - Токсична Сомалия: другото пиратство
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 3408 Коментари: 2 Гласове:
2



www.dokumentalni.com/

Токсична Сомалия: другото пиратство / Toxic Somalia : l’autre piraterie (2010)
На плажа на Мареег, 350 км северно от Могадишу, монотонно разбиващите се вълни донасят със себе си страх от смъртта. Всички тук си спомнят за дългата 6 метра цистерна, корозирала от солената вода, изхвърлена от морето в един слънчев ден през 1997 г. Със сигурност не този е първият ден, в който започва трагедията, която и до днес създава жертви в Сомалия, но тогава жителите на селищата по брега откриват обяснението за странните кожни обриви, малформациите при новородените и раковите патологии, които се разпространяват в онзи район. Това са ужасните последствия от десетилетия незаконни изхвърляния на токсични отпадъци край сомалийските брегове от организираната престъпност с безсрамното съучастничество на западните правителства. Възползвайки се от хаоса на гражданската война, която от началото на 90-те разкъсва страната, те не се поколебават да сключват дяволски договори с местните военни милиции: пари и оръжия срещу позволението да изхвърлят безогледно в морето силно замърсяващи вещества. Това се случва в Сомалия на президента Али Махди Мохамед, предпочитаната цел на множество кораби с отрови. Стотици стоманени бидони, пълни с всякакви специални отпадъци, потъват в Индийския океан само за 8 долара на тон (някои твърдят, че се е стигало дори до 2,5 долара…), докато цената за изхвърлянето им в Европа стига до 1000 долара. Колосален бизнес, който превръща африканската страна в най-голямото морско сметище в света.
Когато големите европейски кораби се показват на хоризонта, жителите на крайбрежните селища започват да се разболяват и умират. Но въпреки това, тероризирани от въоръжените банди и изтощени от глада, хората в Мареег дълго време не осъзнават, че са жертва на отровите. Дори оплакванията на рибарите за странни метални отпадъци, разкъсващи мрежите им, изглеждат като зли слухове, на които не бива да се обръща внимание. В крайна сметка смъртта в Сомалия е чест посетител, защо да се впечатляват толкова? После някой започва да разбира и да задава въпроси.
През март 1994 г. журналистката на RAI3 Илиария Алпи е убита в Могадишу, докато разследва международния трафик на отрови към африканските страни. Убийството остава неразгадано.
През 2005 г. цунамито в Индийския океан удря и сомалийското крайбрежие. Огромните вълни преобръщат морето, разчупвайки ръждясалите бидони, заровени в дълбините, и разнасяйки по плажовете тонове олово, кадмий, живак, болнични и радоактивни отпадъци. Една трагедия, която сериозно засяга здравето на хиляди сомалийски граждани. Инфекции, заболявания на дихателните пътища и тумори надвишават десетократно средните за селищата по бреговете на океана. Един от показателните случаи е в района Пунтланд, където след цунамито излизат наяве токсични отпадъци, заровени само на няколко сантиметра под пясъка.
Отровите не пощадяват крехката морска екосистема. Жителите на района северно от Могадишу продължават да сигнализират всекидневно за стотици умрели риби в резултат от замърсяването на морето.
Този феномен докарва до глад хиляди семейства на сомалийски рибари.
Затова изглежда крайно иронично, когато международният печат споменава за Сомалия само когато някой европейски кораб попада под ударите на тъй наречените „пирати от залива Аден“. Днешните корсари са децата на вчерашните рибари. Те започват да нападат корабите, за които подозират, че пренасят отровни материали и често изискват милиони евро откупи, обещавайки да използват парите за почистването на бреговете от отпадъците. „Нашите брегове са унищожени“ – казва шефът на сомалийската група, която през 2008 г. отвлича украинския кораб MV Faina – „смятаме, че тези пари са нищожни в сравнение с опустошенията на нашето море.“
Картината става все по-неясна: КОИ СА ИСТИНСКИТЕ ПИРАТИ?











Гласувай:
2



1. mileidi46 - :((((
07.11.2011 23:46
Прочетох този постинг,изгледах клиповете...и не ми излиза от ума как такава информация,не достига до голям брой посещения и коментари?Защо не е на първа страница??Нямам думи...Ще ми позволите ли да поместя този постинг при мен,просто да видя ще има ли някаква реакция по различна...Колко души ще го прочетат анонимно..:(((Естествено,ще дам линк..
Поздравления!!
цитирай
2. dokumentalni - Разбира се, Милейди! Всички мат...
08.11.2011 15:09
Разбира се, Милейди! Всички материали от този блог могат да бъдат разпространявани свободно без да се иска изрично разрешение.
Поздрави и благодаря за разпространението!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384635
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031