Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2012 03:01 - СИРИЗА: Държавата трябва да има решаваща роля в основните сектори на икономиката
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 3986 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2012 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Намерих го в един от най-отвратителните неолиберални сайтове, които следя (много обичам да надничам във вражеския лагер). Интервюто е направено от Виктория Миндова. Както можете да видите, тонът на тенденциозните въпроси е меко казано възмутителен. Но ето, че един човек с глава на раменете прекрасно успява да се справи с тях. Препоръчвам ви да го изчетете цялото, определено разяснява причините за "гръцката" криза, която всъщност е и българската. И предлага доста добри идеи за излизане от нея. Приятно четене!


Радикалната левица СИРИЗА се оказа голямата изненада на изборите през месец май в Гърция. От малка опозиционна партия с комунистически привкус, тя стана водеща политическа сила, която днес се бори за управлението на страната с основен опонент Нова Демокрация. Представителят на европейския отдел на СИРИЗА Янис Бурнус говори пред Виктория Миндова за програмата и вижданията на Левицата, която утре може да се окаже управляваща сила на Гърция.

Резултатите от изборите на шести май 2012 бяха изключително успешни за СИРИЗА? Очаквахте ли гърците да ви гласуват толкова голямо доверие?

Преди изборите изглеждаше, че нашите предложения за засилване на левите сили, отричане от Меморандума за финансова помощ и отказ от строгите икономии ще намерят подкрепа в хората. За първи път много повече хора се вслушаха в това, което предлагаме и подкрепиха с нашите позиции. Ако трябва да сме честни не можехме да знаем със сигурност, че ще станем втора парламентарна сила и ще спечелим 17% от гласоподавателския вот. Както знаете в Гърция не е позволено да се оповестяват в общественото пространство социологическите проучвания две седмици преди изборите. Данните, които ни даваха социологическите агенции неофициално сочеха, че подкрепата за нас расте. Между нас имаше по-оптимистично настроени за изхода от изборите, но резултатът определено може да се нарече невиждан успех. Имайте предвид, че от 1958 страната Левицата в Гърция не е била първа опозиционна сила и втора партия в парламента.

От малка опозиционна партия, днес сте втората по големина партия и по всичко изглежда, че след месец можете да се окажете първа политическа сила и управници на Гърция. Готови ли сте за тази отговорност?

След голямата радост от резултати от последните избори идват и големите отговорности. Вече левицата няма за основна цел да се бори за определени искания като опозиция. Ролята ни се променя. Това си личи и от обстрела, на който СИРИЗА бе подложена както от Нова Демокрация, така и от ПАСОК с въпроса какво ще направи СИРИЗА, ако спечели изборите. Хората се интересуват, какво можем да направим като управляващи, а не като опозиция. Наш основен опонент в предизборната кампания до 17 юли ще са Нова Демокрация. Това ни е много добре известно. Гърция се намира в петата си година на рецесия в резултат от строгите икономически съкращения в последните две години  - това се случва за първи път на страна с демократично управление, като предвижданията за бъдещето са още по-лоши.

Това, което ние се опитваме да направим сега е да конкретизираме основните си предложения в точни стратегии за реформиране на политиката на страната. Например, когато казваме, че искаме да обложим милионерите или тези, които крият парите си в чужбина или имат офшорни компании. Сега разработваме модели по какъв начин с кой тип данъчно облагане това ще стане възможно. С други думи, разработваме модели, които ще се приложат на практика, за да гарантираме приходи в страната от тези, които имат, а не тези, които нямат. В последните две години правилото, което се приложи бе да се облагат с допълнителни данъци и такси хората с ниски и средни доходи.

В посоката на облагане на приходите на високо печелившите предприятия вече бяха предприети мерки. Например в последните две години банките плащат допълнителни пет процента от печалбата си извънреден данък, извън обичайните си задължения. Колко още товар може да поеме едрият бизнес според Вас?

 Щом споменахте банките, нека да започнем от тях. Гръцката банкова система спекулира дълги години на гърба на гръцките граждани. Банките в страната взимат от Европейската централна банка във Франкфурт кредити с 1% лихва, а отпускат на гръцката държава и граждани с 4%, 5% или по-голяма лихва. Това е законна спекулация. Извън това, от първия Меморандум досега са гръцките банки са получили над 200 милиарда евро помощ под различна форма, за да бъдат спасени и да не фалират.

Преди да заговорим за помощта към банките, да направим едно уточнение – как очаквате да действат банките, ако нямат печалба (разликата между цената на заемане от ЕЦБ и даване на кредити)?

Ние не очакваме банките да работят с нулева печалба или на загуба. Ние говорим за социален контрол на финансовата система. Досега политиката, която следват банките за нивото на лихвите на потребителските кредити например е определяна едностранчиво. Ние смятаме, че е напълно възможно да има държавно контролирана банка, която да наложи нисколихвени заеми за хората от по-ниските социални слоеве, за да може да се задвижи пазара. По този начин ще може да се финансират малки търговци и предприятия, които днес са заплашени от фалит, да се създадат нови работни места и нещата да се раздвижат. Няма друг начин да излезем от рецесията, ако не се пуснат пари на пазара.

Значи няма да позволите банките да работят на загуба?

Никаква логика не позволява банките да работят със загуба. Това, което можем да направим е след като държавата е дала до момента 200 милиарда евро да спаси банките, сега да вземе обикновени акции с право на глас. По този начин държавата ще има решаваща роля за определянето на нивото на лихвите и за възраждането на пазара. Това, което иска и народът. Трябва да се намери една формула, която да възроди реалната икономика.

Много европейски данъкоплатци са ядосани на Гърция, защото смятат, че парите, които бяха отпуснати от така наречените механизми за спасение са отишли в реалната икономика и за плащане на заплати и пенсии. Трябва да разберете, че от тези средства нито едно евро не отиде за заплати и пенсии. Особено сега когато се създаде специалната сметка за разплащане на задълженията по външния дълг, всички средства отиват за погасяване на лихви и главница.  Тези, които печелят от “спасението” на Гърция са първо гръцките банки, защото главните им акционери ще се разминат с фалита без да се бръкнат в джоба. На второ място са и нашите кредитори, които дават помощ с печалба. Дойче банк на пример печели от помощта към Гърция поради разликата в лихвите. Това е законна спекула.

Според нас нещата трябва да се променят на европейско ниво, защото проблемът на Гърция е и европейски проблем. Всички страни с голям дълг в съюза изпитват същите трудности като нас. Нашата цел в случай, че спечелим е да накараме Европейската централна банка да кредитира с ниска лихва направо държавите от съюза, а не да дава пари на частните банки, който се кредитират с 1% лихва и дават заеми в страната с лихви от 4%-5% и по-високи лихви.

Значи искате Европейската централна банка да финансира бюджетите на страните от съюза?

Искаме да финансира директно държавата, публични проекти и държавни инвестиции.

Това е доста голяма промяна в ролята на Европейската централна банка. Смятате ли, че има база, на която да стъпите, за да изискате нещо подобно от Европа?

Ако ми бяхте задали този въпрос преди месец-два, щях да ви отговоря «Не». Днес картината на политическата атмосфера от много страни в Европа е коренно различна. Не става въпрос само, че СИРИЗА в Гърция получи 17% на изборите и се бори за управление. В Румъния дясно-центриското правителство падна и новият премиер, който е социал-демократ в момента предоговаря условията по договора за заем с Международния валутен фонд. След натиск от страна на народа бе избран за президент Франсоа Оланд във Франция, който бе принуден да обещае, че ще обложи с данък 75% големия капитал в страната. В Ирландия програмата за финансово оздравяване бе дадена на референдум...

Да се върнем в Гърция. СИРИЗА се обявява “За” еврото като валута и “Против” Меморандума за финансова помощ и мерките, които идват с него. Сигналите от Брюксел показват, че двете вървят заедно. Как смятате да задържите Гърция в единната валута без Меморандума?

Искам да Ви поправя и да Ви кажа, че в Брюксел само някои кръгове дават подобен сигнал. Романо Проди, който е бивш председател на Европейската комисия и ръководителят на съвета на финансовите министри на еврозоната Жан Клод Юнкер казват ясно “1.Оставете гръцките граждани да направят своя избор, 2.Излизането на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофално и 3.Нека да видим какво може да се направи с мерките за икономически съкращения”. Освен тях Чарлз Далара, който е ръководител на Международния институт по финанси (IIF) и лидер на едно от най-големите финансови лобита в света казва, че гръцкият изход от еврото би бил катастрофа. Останалите гласове, които казват “Евопа може и без Гърция са малцинство вече”. Затова казвам, че има промяна в политическата атмосфера на Европа. Освен това съществуващата законова рамка на Европа не предвижда никъде насилствено изкарване на страна-членка от еврозоната. Единственият начин една страна да напусне еврозоната е ако сама го пожелае.

Ако приемем, че еврозоната е един футболен отбор, как си представяте да оставят един играч (Гърция) да тича обратно на посоката, в която са насочени останалите десет съотборници? С други думи, не мислите ли, че еврозоната ще намери начин да накара Гърция да излезе от съюза, въпреки че няма установен ред за подобно действие?

Ако Гърция бе футболен отбор, то на 17 юни ще се опитаме да сменим треньор, защото с досегашното управление нищо не се получи. Освен това не всички играчи в отбора се стремят към една и съща цел. Има някои играчи от отбора на еврозоната, които играят, за да спекулират и печелят. Има и други играчи, които са болшинството и в момента се мъчат. В Гърция 1,2 милиона души нямат работа, 25% от гражданите живеят под равнището на бедността, а броят на бездомните и самоубийствата се повишава драстично. Ние сме с тези играчи, не с господата Лацис (Юробанк), Самас (Пиреос) и с останалите банкери.

Значи еврото не е най-доброто решение за Гърция?

Не, в еврозоната е решението за Гърция, защото знаем много добре, че връщане към драхмата в този момент ще означава постоянна нужда от девалвация на валутата. В този случай ще спечелят две групи хора – гръцките милионери, които са изнесли парите си в чужбина и някои големи износители. Богаташите със сметките в извън граница ще изчакат връщането на драхмата, за да изкупят публичната собственост за един комат хляб, а големите износители ще спечелят от по-ниските конкурентни цени, които ще наложи новата валута. Обикновените хора обаче ще потънат в необратима бедност, защото заплатите и пенсиите никога няма да могат да се повишат, за да компенсират постоянната девалвация на валутата. Затова не искаме да излезем от еврозоната.

Казахте, че трябва да се даде ликвидност, за да се задвижи пазара, но това до голяма степен се отнася до стария консуматорки модел, в който се развиваше гръцката икономика. Какъв е планът на СИРИЗА за развитие на производството и частната инициатива?

Първо искам да кажа, че нашата цел не е да направим всичко държавно, а да позволим да има обществен контрол върху взимането на решение от страна на държавното управление. Във философския смисъл на държавата, ние не поддържаме така наречената твърда държавност. Държавата в по-широк смисъл може да взима участие навсякъде, но ако се контролира само от едно правителство, ще завърши като Гърция днес, където за 30 години управление изгради клиентска, а не социална държава с добри здравни и социални услуги.

Ние искаме да активизираме обществените организации, които да взимат участие в изграждането на новия производствен модел. Да се вдъхне чувство на контрол в това, което прави управлението на държавата.

Обществени организации са синдикатите, търговските камари и други подобни институции, които вече имат установена роля. Смятате ли, че няма да могат да защитят правата на гражданите?

Синдикатите на Левицата винаги са играели активна роля. Независимо от това когато е било необходимо сме били критични към синдикалните организации. Ние смятаме, че синдикатите са необходими, но в последните години съюзите се оказаха неспособни да защитят интересите на различните работнически групи.

Съгласен ли сте с мението, че синдикатите са точно толкова корумпирани, колкото и държавните механизми в Гърция?

Не, не мога да се съглася с подобно мнение. Политическата насока, която поеха синдикатите с отговорността на двете партии, които довчера управляваха държавата е погрешна.

Както показват социологическите проучвания утре може вие да създадете правителство - СИРИЗА. Не ви ли е страх, че синдикалните организации ще застанат срещу вас?

Затова, когато СИРИЗА получи мандата за съставяне на правителство миналата седмица, Алексис Ципрас се срещна с представителите на 25 големи синдикални и обществени организации. Той обсъди с тях програмата на нашата партия и се разясниха, кои трябва да са приоритетите на едно ляво правителство. Мисля, че синдикатите няма да противодействат, ако ние заемем властта и се опитаме да върнем Колективните трудови договори, което е искане на работническите организации и е част от нашата програма. Те не само няма да са срещу правителството, а ще са до нас.

Искам да се върна на въпроса Ви за частната инициатива. В никакъв случай ние не сме против нея, но има няколко сектора на основни обществени услуги, в които според нас държавата трябва да има пълен контрол. Те може да са печеливши, но основната им цел не може да бъде увеличение на печалбата. Секторите, за които говоря са здравеопазването, образованието, енергетиката, телекомуникациите, транспорта и управлението на водите. Смятаме, че държавата с методите на обществения контрол трябва да играе основна роля в тези сектори. Не фетишизираме одържавяването, не искаме да национализираме будките за вестници, но има сектори на услугите, които безспорно трябва да са публични.

Начинът, по който бе управляван секторът на общественото здраве например е толкова порочен, че се стигна до там да искат от инвалидите да плащат голяма част от стойността на полагаемите им лекарства. Същите тези лекарства, от които им зависи живота. Искаме прозрачност и това е една от основите ни в нашата програма.

Прозрачността е безусловно нужна, но добрата социална политика струва пари, нали?

Вижте, не може държавата в последните 30 години да пръска държавни пари и да приема договори за услуги и стоки, които са в ущърб на гръцкия данъкоплатец. Освен това, никой да не бъде осъден, защото Венизелос прокара закона за отговорността на министрите, който помага за отписването на икономическите престъпления на политическия елит. Питате ме от къде ще намерим пари – друг пример за безмерни харчове е разходите за военно снаряжение на Гърция. Не може толкова малка страна да има толкова големи разходи за снабдяване на войската. Не може Акис Чохаджопулос да е в затвора за незаконните договори с Ferrostaal, а те да продължават да са в действие и да не са отменени още.

 





Гласувай:
4



1. predatel - м да
19.05.2012 11:37
Интересното е че нашите медии не само не публикуват мнения на СИРИЗА ами напротив - оня ден в Дневник имаше статия за няколко неолиберални партии които дори заедно не са могли да влязат в парламента им. Думата "интересно" я казах алегорично!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1389153
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930