Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2014 17:43 - НОВОТО МЮНХЕНСКО СПОРАЗУМЕНИЕ
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 4284 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 22.02.2014 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image

           

НОВОТО МЮНХЕНСКО СПОРАЗУМЕНИЕ

Неолибералното избелване на неонацистите в Украйна

    

          Не съществува „чудо”, което да не може да бъде осъществено с помощта на медийно избелване. Като с магически жезъл определяните първоначално за реакционистки бандити изведнъж се превръщат в прогресивни сили. Вече неонацистките групи дори няма нужда да крият своите ксенофобски подходи и цели. Виждаме как най-реакционистките ислямистки групи (обявявани преди това за терористи) се превръщат в „борци за свобода”. Сега виждаме как украински неонацистки групи се превръщат в „борци за демокрация”. Какво е нужно за подобна трансформация?


        Наскорозаместник секретарят от Бюрото за демокрация, човешки права и труд Том Мелия изтъкна значимостта на Украйна. В своя доклад на срещата, Мелия обяви, че САЩ са „инвестирали” над 5 млрд. долара в Украйна след разпада на Съветския съюз през 1991 г., като 815 млн. от тях са получени от проамериканските неправителствени организации (НПО). Според доклада на Мелия, от 2009 г. насам правителството на Обама е дарило 184 млн. долара на различни програми, имащи за цел смяна на режима в Украйна.”

         Това може да обясни неочакваната треска за избелване на образа на неонацистките групи в Украйна. Нормално е някои медии да се опитват да представят протестиращите като „продемократични” с помощта на т.нар. „експерти” от дясно-либералните пари и НПО-та. Скорошно писмо на един от „експертите”, Антон Шеховцов (бивш член на пропутиновото дясно „Младежко евразийско движение”, а сега живеещ в Лондон НПО експерт), също се опитва да избели неонацистите в Украйна и да сведе критиката срещу бунта до незначителна. Можем да разберем причините за подобно избелване. Негова статия в „Евразин” ни разкрива „експерт” с десни убеждения и националист: „Украинската революция е… национално въстание срещу разрушителното влияние на Русия в Украйна; революция на независимите бизнесмени срещу ненаситната власт на президента; революция срещу упорития дух на съветизма.”

       Затова тези „експерти” и традиционни медии не показват снимките на неприкрито нацистките групи сред украинските протестиращи. Определено крайнодесните и ксенофобите не само участват, но и са водещата и най-активна сила. „Присъствието на различни националистически, фашистки и реакционистки групи на Евромайдана определи тона от самото начало. Десният сектор организира сблъсъците с полицията и има координираща роля в движението. Въпросът не е дали всички украинци на Майдана са фашисти, а кой понастоящем владее  движението.

            Медиите невинаги игнорират неприкритите неонацисти. Когато става въпрос за сигурността на западните туристи, медиите предупреждават за опасността от крайнодесните. Но отнася ли се до облагите от свободната търговия и заемите от МВФ, те предпочитат да бъдат слепи. Основните медии представят протеста в Украйна като „жажда за демокрация”, но не показват линчуващите тълпи от крайнодесни протестиращи, избиващи несъгласните по улиците.

          Явно, както виждаме в Украйна, „демокрация” означава линчуване без процес. „Демокрация” означава забрана на левите символи (както се случва в украинските райони под контрола на протестиращите). Но преди всичко „демокрация” означава страната да се принуди да приеме договор за свободна търговия и заеми от МВФ, придружени от строги икономически мерки. Ето какво стои зад западната безкритична подкрепа за крайнодесните в Украйна. Американският държавен секретар Джон Кери каза в Мюнхен, че в бившата съветска страна се води борба за „демократично, европейско бъдеще”. Добре виждаме неговата идея за бъдещето на Европа. Трябва да припомним и за възхода на европейските крайнодесни партии и движения.

            Както казва Славой Жижек, „капитализмът вече не може да си позволи свобода и демокрация”. Новата финансова криза кара корпоративния капитализъм да отхвърля демокрацията като „остаряла” институция. И, както видяхме миналата неделя след Мюнхенската конференция, украинската опозиция, с пълната подкрепа на американските политици, иска цялата власт (без да я дели с друг), за да може да приеме заемите от МВФ с всички условия по тях. Несъгласните ще бъдат „убедени” от паравоенните неонацистки сили.

            Видяхме го в латиноамериканските и африкански страни. Ред е на Европа. Основната цел на крайнодесните е да смачкат несъгласните и истинската борба срещу олигарсите. Може да изглежда като съвпадение, но историята се повтаря, и то в същия град. В неделя западните политици насърчиха и обещаха финансова помощ на украинските крайнодесни групи. И това стана отново в Мюнхен - градът, в който преди години Великобритания и Франция предадоха Чехословакия, хвърляйки независимата държава в ръцете на нацистка Германия. Нацисткото чудовище бе отгледано от големия бизнес.

            През 1938 г. медиите пак се опитваха да избелят образа на нацистите, докато последните не излязаха извън контрол. Виждаме същата тенденция отново и отново. Щурмоваци маршируват по улиците на украинските градове. Вие вероятно не виждате жертвите на неонацистките нападения – виждате само ранените от сблъсъците с полицията крайнодесни. Да, човек може да разбере гнева от корумпираното правителство, безработицата и несигурността, но този гняв бива умело пренасочван в неонацистки протест в полза на МВФ и строгите икономически мерки. Да, Ваймарската република е била корумпирана, с огромна инфлация и безработица. Но след това, през 1933 г., идва нацисткият терор.

            Трябва да запомним думите на Джон Кери за „европейското бъдеще”.

 

Автор: Дмитрий Колесник
Превод: Илиян Станчев

източник

снимки

 

 







Гласувай:
11



1. tomcat2 - Погнусен съм от цялата западна п...
23.02.2014 13:56
Погнусен съм от цялата западна пропаганда с която ни заливат от медиите и разни седерунгелски уроди!Това което се случва в Украйна е нацистки преврат спонсориран от американските кърлежи и техните подлоги!Начина по ,който изкривяват истината е отвратителен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1389053
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930