Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2014 19:03 - Готови, старт! ...към Студена война, версия 2.0
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 4665 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 29.07.2014 19:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Готови, старт! ...към Студена война, версия 2.0

 image

Автор: Пепе Ескобар
Превод: Илиян Станчев


Моля, при препечатване на материала, цитирайте източника на българския превод и името на преводача!

Новата Голяма игра в Евразия не престава да поднася сюжетни обрати. Тримата най-големи играчи остават същите: САЩ, Русия и Китай. Разковничето се крие във второстепенните сюжетни линии.

Политиката на Вашингтон спрямо Русия се изразява в санкции, санкции, санкции – заради Крим, заради подкрепата за федералистите в Източна Украйна, заради трагедията на полет MH17. Санкциите засягат руската енергетика, отбрана и финанси – и бързо се насочват към пълномащабна икономическа война, което по същество е обявяване на война. Както с Куба, Ирак (до свалянето на режима) и Иран (до сключването на споразумение по ядрената му програма, но дори и тогава не е сигурно).

Пазете се от гнева на Империята на Хаоса. Рецептата е винаги една и съща: санкции, геополитическа/икономическа война без правила, вътрешен саботаж (чрез Националния фонд за демокрация и подбрани НПО-та) и безспирнa язвителност, подправена с високомерие.

В Москва не си правят илюзии, че независимо какво прави Кремъл в Украйна, настроенията към тях ще се променят. Вашингтонската санкционна истерия – която вече премина нивото на сдържаност – се счита дори за средство към (какво друго?) смяна на режима, въпреки огромната подкрепа за Путин. Нищо чудно, че на американските мозъчни тръстове им текат лигите по този въпрос.

В общи линии в страните от руската сфера на влияние атлантическата неолиберална школа, работеща за Империята на Хаоса, насъсква срещу поддръжниците на евроазийството, които се борят за своята независимост от САЩ. По подразбиране Империята на Хаоса не желае да има равни; справка – доктрината за Пълно господство на Пентагона (1).

Най-будните в Русия знаят добре, че не можеш да победиш, когато огромната финансова мощ на Империята на Хаоса – дори и в момент на криза – и нейните васали се разгръща срещу теб. Но това не означава, че Москва ще се свие в ъгъла и ще се остави да бъде „изолирана”, след като много по-слабият Иран се отбраняваше години наред срещу своята „изолация”.

Москва държи резерви от близо 500 млрд. долара в чужда валута. Те и вътрешният капитал могат да бъдат използвани за подсилване на рублата и инвестициите в руската промишленост. Вратата е отворена за разнообразяване на руската икономика – от износител на стоки към постмодерно производство, – както и за разкриване на безброй бизнес възможности за руските малки и средни предприятия.

 image


А сега за ролята на ЕС
 

Добре дошли в крехка Европа. Русия е третият най-голям търговски партньор на ЕС. Най-големите икономики – Германия, Франция и Италия – са силно свързани с руската икономика. Ключова задача в стратегията на Вашингтон е отделянето на Европа от Русия като част от много по-голям план за спиране с всички средства на евроазийското търговско и икономическо развитие. Всичко зависи от Германия.

Това е и ключовият дебат в Берлин днес. Германските компании – и дори консервативни политици – стигат до явния извод: те не искат прекратяване на отношенията с Русия. Общественото мнение – около 57% – желае по-независима от САЩ външна политика. Американското Оруелово/Паноптикум (2) вмешателство в Германия изиграва своята роля по този въпрос.

Американският натиск върху ЕС по отношение на трагедията с полет MH17 е безмилостен. Москва представи сериозни доказателства на ЕС, Вашингтон – не. Няма и да го направи, защото няма такива, които да не включват Фейсбук, Туитър и Ютюб.

Докато Москва настоява от самото начало за безпристрастно, независимо и международно разследване, Вашингтон нарежда на ЕС „да игнорира” и „да не коментира” руските доказателства, дори след като германското разузнаване потвърди, че клатушкащото се американско разузнаване е било „манипулирано”.

Въпреки всичко не трябва да се подценява способността на силно разделения ЕС да се самозастреля. Вземете за пример предложението за санкции на ЕС срещу газопровода „Южен поток” на „Газпром”, минаващ под Черно море, който би задоволил 15% от европейските нужди – както и предложението за пакет от санкции, ограничаващи достъпа на Русия до капиталовите пазари, оръжейната търговия, стоките с двойна употреба (3) и високите технологии.

Най-големите компании партниращи на „Газпром” по „Южен поток” са италианската „Ени”, френската “Електрисите дьо Франс”, австрийската „О Ем Ви” и германската „Винтерсхал”, филиал на „БАСФ”. Строежът на „Газпром” зависи силно от европейски технологии.

Ако пълният списък със санкции бъде наложен от ЕС (и това включва ограничаване на Русия в изграждането на тръбопроводи, плаващи или подземни сондажни платформи и плаващи кранове), това ще забави за дълго време проектите на Тръбопроводистан, както и развитието на пазара на втечнен природен газ в Европа. ЕС се нуждае от „Южен поток” много повече, отколкото Русия – която така или иначе винаги може да продава повече газ на Азия.

image 


ТУХЛИ по стената (4)
 

Истинската причина за маниакалната икономическа война на Империята на Хаоса срещу Русия, е, че Русия, като член на БРИКС заедно с Китай и Бразилия, е в авангарда на изплуващите нови сили, заплашващи световния финансов/политически (без)порядък, въргалящ се в блатото на капиталистическото казино и налаган от Империята на Хаоса. И става все по-любопитно и по-любопитно, тъй като ефектът от санкционната истерия води до още по-голямо сближаване на развиващия се свят с Русия. Типичното Вашингтонско натискане „целият свят” да „изолира” Русия – като повторение на случая с Иран – се отнася само до НАТО.

Следих отблизо последните новини около интеграцията на Евразийския съюз: от руско-китайското газово „споразумение на века”, сключено в Шанхай, през Петербургския международен икономически форум, до интеграцията Евразия-Южна Америка на срещата на БРИКС в Бразилия, на която се взе решение за създаването на Нова банка за развитие и за разработването на паралелни световни институции на БРИКС. Руският президент Путин дори предложи и енергийна коалиция, със споразумения за ядрена енергетика и собствен „горивен резерв и институт за енергийна политика”. Москва – както и Пекин – разширява енергийните си взаимоотношения с Южна Америка, както в случая с компанията „Росатом”, която подписа договори с Аржентина и Бразилия за изграждането на ядрени централи.

Евразийската интеграция на азиатския фронт продължава с неотслабваща сила. Русия ще продава повече газ на ниски цени не само на Китай, но в близкото бъдеще и на Япония и Южна Корея. Междувременно Пекин бавно мести финансовите, икономическите и геополитическите си фигури на шахматната дъска, и вече е напълно наясно със санкционната истерия; ръководството знае много добре, че днес мишената може да е Русия по повод Украйна, но утре може да бъде Китай по повод Южнокитайско море или дори Хонконг, който се насочва към задънена улица заради дилемата дали кандидатите на изборите за главен администратор на района да се избират с пряка демокрация, или от комитет, както иска Пекин.

Ключовият момент е да забравим за затопляне на отношенията САЩ-Русия. Стратегическото партньорство между Русия и Китай ще се засилва. Китай се готви за своя ред в шоуто на санкционната истерия. А в недалечното бъдеще новата шахматна игра ще бъде втора версия на Студената война.



____________________________________
Бележки:

(1) Американската доктрина за Пълно господство има за цел доминацията във всички сфери на военните действия: сухопътна, въздушна, морска, психологическа, информационна. (Бел. прев.)

(2) Авторът има предвид скандалите с подслушвания в Германия, извършвани от Агенцията за национална сигурност на САЩ, сравнявайки ги с концепциите за Големия брат, който наблюдава всичко, от романа на Джордж Оруел „1984”, и Паноптикум – институционална сграда – обикновено затвор, – проектирана в края на 18. век от английския философ и социален теоретик Джереми Бентъм, изградена по такъв начин, че позволява на един човек да наблюдава всичко, което се случва в нея, без знанието на хората вътре. (Бел. прев.)

(3) Изделия или технологии с двойна употреба са тези стоки, които обикновено се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но потенциално биха могли да имат военно приложение, или да се използват за производство на военни изделия. (Бел. прев.)

(4) На английски е изписано като „BRICS over the wall”, което е игра на думи. БРИКС е формален икономически блок на пет от най-бързо развиващите се икономики – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Изговорена, думата „брикс” на английски означава „тухли”. (Бел. прев.)

Автор: Пепе Ескобар
Превод: Илиян Станчев
Източник: RT

 



Тагове:   новини,   война,   украйна,   сащ,   Русия,   войски,   крим,


Гласувай:
11



1. injir - Е, Тухла в стената на Империята на ...
29.07.2014 21:58
Е,Тухла в стената на Империята на хаоса...
цитирай
2. syrmaepon - И двете империи на тъмнината и хаоса ...
30.07.2014 10:04
И двете империи на тъмнината и хаоса вървят към своя залез. Въпроса е какво ще правим с Китай или по-точно с китайците ) като се юрнат на изток и на запад.
цитирай
3. анонимен - Искам Америка да се срине. Всичко ...
30.07.2014 14:06
Искам Америка да се срине. Всичко друго е приемливо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384624
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031