Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 16:41 - Германия няма да пощади Гърция – тя има интерес да ни пречупи
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 7283 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Автор: Янис Варуфакис

Превод: Илиян Станчев

 Моля, при препечатване на материала, цитирайте източника на българския превод и името на преводача!

Гръцката финансова драма е водеща тема от пет години по една причина: упоритият отказ на нашите кредитори за съществено орязване на дълга. Защо противно на здравия разум, на изявлението на МВФ и на ежедневните практики на банките спрямо затруднените длъжници, отказват преструктуриране на дълга? Отговорът не може да бъде открит в икономиката, защото се намира дълбоко в лабиринта на европейската политика.

През 2010 г. гръцката държава стана неплатежоспособна. Появиха се два варианта, за да продължи членството ни в еврозоната: разумен, който всеки способен банкер би предложил – да се преструктурира дълга и да се реформира икономиката, и токсичен – да се отпуснат нови заеми на фалиралия длъжник, прикриващи неговата неплатежоспособност.

Официално Европа избра втория вариант, увеличавайки гръцкия държавен дълг, за да спаси френските и германски банки, вместо да спаси гръцкото общество и икономика. Преструктурирането на дълга би нанесло загуби на банкерите чрез техните гръцки филиали. Не искайки да признаят, че данъкоплатците отново ще трябва да спасяват банките чрез неизплатими нови заеми, представители на ЕС представиха неплатежоспособността на Гърция като липса на ликвидност, а „спасителния пакет” – като „солидарност” с гърците.

За осъществяването на циничното прехвърляне на загубите на частните банки върху раменете на данъкоплатците, описвано като „голяма любов”, на Гърция бе наложена рекордно тежка програма за остеритет, в резултат от която БВП на страната – чрез който трябва да се изплатят старите и новите дългове – спадна с над една четвърт. За да се разбере, че този процес няма да свърши добре, са достатъчни математическите познания на умно осемгодишно дете.

След въвеждането на този подъл процес, Европа автоматично се сдоби с още едно извинение да отказва преструктурирането на дълга: то би ударило джобовете на европейските граждани! Затова поднесе нови дози на остеритет, докато дългът продължи да нараства, принуждавайки кредиторите да отпускат още заеми в замяна на още повече остеритет.

Нашето правителство бе избрано, за да премахне тази смъртоносна примка; да изиска преструктурирането на дълга и да сложи край на осакатяващия остеритет. Преговорите стигнаха до широко отразеното безизходно положение по една причина: нашите кредитори продължиха да отхвърлят идеята да се преструктурира дългът, настоявайки неизплатимият ни дълг да бъде изплащан от най-бедните гърци, както и от техните деца и внуци.

В първата ми седмица като финансов министър бях посетен от Йерум Диселблум, президент на еврогрупата (европейските финансови министри), който ме постави пред тежък избор: да приема досегашната „логика” и да прекратя всякакви искания за преструктуриране на дълга, или споразумението за заем ще „катастрофира” – намек, че гръцките банки ще затворят.

Последваха пет месец на преговори в условията на монетарно задушаване и предизвикана банкова паника, надзиравана и ръководена от Европейската централна банка. Посланието бе ясно: ако не капитулираме, ще бъдем изправени пред капиталов контрол, полуфункциониращи банкомати, дълга банкова ваканция и в крайна сметка – „Грексит” (излизане на Гърция от еврозоната – бел.прев.).

Заплахата от „Грексит” има своята история. През 2010 г. тя вся паника в сърцата и умовете на финансистите, тъй като банките им бяха натъпкани с гръцкия дълг. Дори през 2012 г., когато германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че „Грексит” е изгодна „инвестиция”, с която да бъде дисциплинирана Франция, перспективата продължи да плаши почти всички останали.

Когато СИРИЗА спечели властта през януари, сякаш за да потвърди нашите твърдения, че „помощта” не цели спасяването на Гърция (а спасяването на северноевропейските банки), голяма част от еврогрупата – под ръководството на Шойбле – възприе „Грексит” като предпочитано решение и предпочитано оръжие срещу нашето правителство.

С право гърците потръпват от мисълта за изхвърлянето от монетарния съюз. Излизането от общата валута не може да се сравни с отсичането на крак, което Англия си направи през 1992 г., когато Норман Ламонт обявява излизането на Великобритания от Европейския валутен механизъм (което довежда до срив на британската лира – бел. прев.). Уви, Гърция не разполага с валута, чийто крак може да бъде отсечен. Разполага с еврото – чужда валута, изцяло управлявана от кредитор, който е враждебно настроен към преструктурирането на неустойчивия ни национален дълг.

За да излезем от еврозоната, ще трябва да създадем нова валута от нулата. За въвеждането на книжни пари в окупиран Ирак бяха нужни 12 месеца, около 20 боинга 747, мобилизацията на американската военна мощ, три печатарски фирми и стотици камиони. При липсата на тези неща „Грексит” ще бъде равностойно на обявяването на голяма девалвация за 18 месеца напред: рецепта за унищожението на целия гръцки капитал и прехвърлянето му зад граница по всякакъв възможен начин.

Тъй като „Грексит” подсилва предизвиканата от ЕЦБ банкова паника, опитите ни за връщане на преговорите по преструктуриране на дълга не бяха чути. Продължаваха да ни повтарят, че това е въпрос, който ще бъде разгледан някога в бъдеще, след „успешното изпълнение на програмата” – удивителен параграф 22, тъй като „програмата” не може да успее без преструктуриране на дълга.

Този уикенд е кулминационната точка на преговорите, в които моят приемник, Евклид Цакалотос, отново ще се опита да постави коня пред каруцата и да убеди враждебната еврогрупа, че преструктурирането е предпоставка за успешните промени в Гърция, а не награда за тях. Защо е толкова трудно да бъде възприето? Виждам три причини.

Първо, трудно се преборва инерцията на институциите. Второ, неустойчивият дълг дава на кредиторите огромна власт над длъжниците – а както знаем, властта покварява и най-добрите. Но третата е тази, която намирам за най-важна и най-интересна.

Еврото е хибрид между фиксиран валутен курс, като Европейския валутен механизъм от 80-те години или златния стандард от 30-те години, и държавна валута. Първият разчита на страха от изключване, докато една държавна валута включва механизми за рециклиране на излишъците между държавите-членки (например общ бюджет, държавни облигации). Еврозоната пада точно от тези два стола – тя е повече валутен съюз, отколкото държава.

Ето и спънката. Европа няма отговор на кризата от 2008-09 г. Дали да подготви почвата за поне едно изключване („Грексит”), за да затегне дисциплината? Или да се придвижи към федерализация? Дотук не е направила нито едното, а притесненията за нейното бъдеще нарастват. Шойбле е убеден, че при сегашното положение е необходим „Грексит” за прочистване на въздуха – по един или друг начин. Изведнъж трайно неустойчивият гръцки държавен дълг, без който би отпаднал рискът от „Грексит”, се оказа удобен за Шойбле.

Какво имам предвид? След месеци преговори се убедих, че германският финансов министър иска Гърция да бъде изхвърлена от общата валута, за да уплаши французите, и да ги принуди да приемат неговия модел на еврозоната – спазваща модела на строги ограничения.

Източник: The Guardian



Гласувай:
7



1. indiram - Някой помни ли какво е казал Бойко?
11.07.2015 22:18
- От МВФ аз се пазя като дявол от тамян.
Някой да е обяснил на народа какво е дявол и какво тамян?
ще напиша един стих от време оно незапомнено и не помня кой го е казал ПРЪВ:
"Съвсем човешко е да сбъркаш...
Понякога човек греши...
Но, често пъти, малка грешка
голямо щастие руши!"
Живи и здрави!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Германия ограби Гърция с около 300 млрд евро.
12.07.2015 00:25
Но вероятно няма да спре до тук. Ще прасне Гърция, за да я доограби, а мисля, ще стори и друго:
Ще изпрати агент да издири авторката на този постинг, който вероятно е писан от трол и се вменява на Вулвофъкис да осъществи с нея интимен контакт, но като за наказание. Та да се замисли дали друг път да пише такиви работи...
цитирай
3. kaizer - Какво да я пощадва бе хора?
12.07.2015 10:31
Гърция има огромни задължения. Когато са вземали заеми да са мислили.
Какво ги жалите толкова?
цитирай
4. germantiger - Поредния ГЕРМАНОФОБ и левак
12.07.2015 11:18
Малко момче играело с приятелчето си футбол...
Изневиделица се появил питбул и скочил на второто дете... първото детенце успяло да хване каишката за края и да я намотае на ограда - така спасило другарчето си.

Появил се журналист и започнал да пише:
Млад мадридски герой спасява приятелчето си от бясно куче
... децата му казали - но ние не сме от Мадрид

Журналиста започнал да пишще отново
Малък мадридчанин спасява друго дете от звяр
... децата пак му казали, но ние не сме от Мадрид

Журналиста започва да пише трети път отначало
Момче от столицата спасява друго момче от куче убиец

... децата не издържалки и викнали - Ние сме от Каталуния, Барселона

тогава журналиста моментално написал

НЕВРЪСТЕН УБИЕЦ МЪЧИ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ!

Подмени в ъв вица децата с Германия и германци и си готов

Вица има няколко варианта на запад

Въобще ние геманците сме виновни за всичко

- за наводненията в Китай

- за глада в Етиопия

- за сушата на Марс все пак е виновен вероятно Хитлер

- аз като германец съм виновен за българските дупки по пътищата

- несъмнено германската ми рода е виновна за станалото в Чернобил, а лично аз за Фукушима

- без капка колебание поемам вината за ПСВ, за ВСВ, за всички войни вкл. в бронзовата епоха

А про по на българина винаги му е виновен някой чужд - сега е момнента за ддоговорка с гърците, че всъщност германците са виновни (И РАЗБИРА СЕ, ПЕРСОНАЛНО АЗ)

Ако някой желае да му се издължа - да заповяда - в момента съм във Варна - ще му дам всичко германско от себе си - по много и мъжки - колкото може да носи вкл. и здравословен бой
цитирай
5. kbalenciaga - Е с тези си изказвания, вече на 100%
12.07.2015 11:45

Янис Варуфакис доказва че е подлога, слуга на Олигархията.
И че играе в Цирка под нейното ръководство.

Тук е вкарал големи, Огромни лъжи, като се опитва да ги прикрие с по-малки, но много на брой истини!
Стар номер...много стар!

"Официално Европа избра втория вариант, увеличавайки гръцкия държавен дълг, за да спаси френските и германски банки, вместо да спаси гръцкото общество и икономика."

С лихви, натрупани през години, при големи лихвени проценти, всичко , Гърция дължи на немските банки 80 милиарда евро.

А дълговете на Германия са били 5,44 трилиона евро!
Разбирате ли Голямата измама, която се опитва да втълпи на хората по целия свят Янис Варуфакис, как заради дълга на Гърция щели да фалират френските и немските банки???
Не?!

5,44 трилиона евро, това са 5 хиляди 440 милиарда евро, а Гърция дължи на Германия нищожните спрямо тях 80 милиарда евро!
Сега вече схванахте ли как се опитват да ви измамят вас и целия свят Олигарсите, чрез такива техни пионки като Янис Варуфакис???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384790
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031