Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2016 17:16 - Сирийското примирие и битката за сирийската война – разкодиране на политическите преговори в Близкия изток
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 3104 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 01.03.2016 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Автор: Катрин Шакдам

Превод: Илиян Станчев

Моля, при препечатване на материала, цитирайте източника на българския превод и името на преводача!

От петък в Сирия е в сила примирие, което трябва да продължи цели две седмици, осигурявайки така нужния хуманитарен отдих. Но въпросът, който всички си задават, е: ще издържи ли то, и по-важното – какво ще донесе на сирийския народ?


След месеци на политически и дипломатически препирни между Вашингтон и Москва, чиито правителства имат радикално различни виждания за Близкия Изток що се отнася до самоуправлението и върховенството на закона, през февруари най-накрая бе постигнато крехко разбирателство за военно примирие в Сирия. Въпреки че малцина смятат за невъзможно сближаването между Дамаск и т.нар. опозиция в лицето на Върховния комитет за преговори, сирийският президент Башар Асад отново показва желание да измъкне Сирия от войната – не смятам, че същото може да се каже за бунтовническите групи, чиято жажда за кръв бързо доказа фалшивата им борба за демокрация.


Споразумението, което не се отнася за фракциите, открито заявяващи своята отдаденост на терора, включва пълно прекратяване на военните действия и опитите за завладяване на вражески територии. Петъчен репортаж на РТ отбеляза: „Участниците са задължени да „прекратят нападенията с всякакви оръжия, включително ракети и минохвъргачки” и „да се въздържат от нападения над територии, владени от други страни в примирието”. Също така трябва да позволят „обезопасен и продължителен” достъп на хуманитарни мисии и да разполагат само „пропорционални сили за самозащита срещу тези, които не участват в споразумението”.

Бих казала, че дотук сирийското примирие е сравнително стандартно – не са отправени необичайни искания към Дамаск, което позволява на правителството да си поеме въздух, преди да продължи с контратерористичните си усилия. Тогава какво не е наред в цялата картинка? На хартия изглежда, че САЩ и техните съюзници най-накрая отстъпват пред дипломацията, признавайки ако не пряко, то поне косвено властта на Дамаск. Защо тогава виси едно неприятно чувство?

Защото, според мен, примирието е измама – одеяло, спуснато пред очите на световната общественост, предлагащо илюзия за сигурност преди убийството. Не ме разбирайте погрешно, Дамаск и Москва са напълно наясно с манипулацията. Всъщност мисля, че те приемат този танц с широко отворени очи. Добре дошли в красивия свят на Сун Дзъ и как да оплетеш врага си в собствената му измама.

След като вече знаем в какво искат да ни убедят САЩ и техните „умерени” легиони, кое е това, което ни разкриват несъзнателно? Защото някъде там лежи реалполитиката в сирийската война.

Умерената опозиция в Сирия се съгласи на примирие – това е официалната линия на Вашингтон. Аз ли греша, или западните сили всъщност признават, че играят с тероризма? Или все още вярваме, че умерената опозиция има за цел да изгради демокрация? Вашингтон казва, че ще наблюдава и регулира примирието, за да направи така, че всички групи – негови съюзници – да спазват условията. Сладурско, но на практика означава, че САЩ контролират радикални бунтовници… Не е ли така?

Добре, ами докладът на Елизабет О’Баги от март 2013 г. за Института за изучаване на войната, в който ясно заявява, че Свободната сирийска армия (ССА) е свързана с групировки като Ахрар аш-Шам и близки до ал-Кайда бунтовници? Дали Вашингтон има влияние и над тях?

Но това не е и половината. Дори да оставим настрана радикализма, лицемерието и манипулациите, съществува един малко известен факт, който трябва да ви накара да се качите нависоко и да изкрещите „предателство”. Познайте кой дърпа конците на ССА? Познайте кой поддържа и насочва от сенките тази голяма антиасадовска коалиция, за която Вашингтон харчи милиони да въоръжава и обучава? Турция.

Турция на Ердоган седи в епицентъра на войната в Сирия.

През март 2013 г. в своята статия „Свободната сирийска армия не съществува” Арон Лунд, редактор в блога „Сирия в криза” на Карнегиевата фондация за международен мир, заявява, че ССА вероятно е творение на турските разузнавателни служби. Риад ал-Асаад, сирийски полковник-ренегат, обявява създаването й от Турция през юли 2011 г. Още повече, Свободната сирийска армия, възприемана като военното крило на Сирийския национален съвет, се ръководи от Турция, тъй като Съветът е в изгнание в Истанбул. Интересен обрат, нали?

Има и още… Докато Русия и САЩ обявяват заедно примирието в Сирия, турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че няма да се обвързва с никакви договорки, ако бъде заплашена турската национална сигурност. Да се чете, че въпреки всичко ще продължи да преследва геополитическите си интереси в Сирия под удобното „кюрдско прикритие”.

Разбира се, тук е и скандалният „план Б” на Джон Кери, разкритикуван от руския президент Владимир Путин чрез неговия заместник-външен министър. „Озадачени сме от нашите западни партньори, включително САЩ, които споменават за съществуването на някакъв „план Б”. Не знаем нищо за такъв, не разглеждаме алтернативни планове”, каза зам.-външният министър Михаил Богданов на конференция в Москва.

За какъв „план Б” става въпрос? Раздробяването на Сирия, разбира се. Ако не можеш да ги победиш, разпокъсай ги. Ако западните капитали искат да си подсигурят манипулирането на войната в Сирия, мисля, че е ясно, че намеренията им срещу сирийския народ съвсем няма да са доброжелателни, тъй като по същество те работят за балканизация на Близкия изток.

Ами Русия и президентът Асад? Със сигурност са наясно с подобни потайни игри. Бих казала, че всъщност те са единствените разумни страни на масата за преговори, тъй като техният фокус остава хуманитарната помощ. Колкото и кратко да продължи примирието, то ще позволи достигането на помощи до най-засегнатите от конфликта зони, предлагайки така нужния отдих. Вярвам и че Русия се опитва да върне световните сили към идеята за върховенство на закона, изграждайки законова рамка, която по-късно да бъде надградена. Не бих подценила решимостта на президента Путин да създаде строга правна мрежа около буйните империалистически сили. Очаквайте продължение, предполагам…


Източник: RT



Тагове:   примирие,   Сирия,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384701
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031