Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2018 21:29 - Гнусофилите Николай и Евгения Баневи са арестувани в разследване за източване на "Полимери"
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1639 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.10.2018 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Николай и Евгения Баневи са арестувани в разследване за източване на "Полимери"  image

© Надежда Чипева, Капитал



Собственикът на "Полимери" - Девня, Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани в град Ница, Франция в 8.50 ч тази сутрин. Това съобщи зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев.


Той заяви, че за двамата е имало издадена европейска заповед за арест и разследване. Те са привлечени задочно към наказателна отговорност за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления.


Основният предмет на разследването е източването на привитизираното предприятие "Полимери" АД. По-рано през деня специализираната прокуратура съобщи, че следователи проверяват адреси в София и страната заради разследване, свързано с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД.



   

"Полимери" - Девня, беше приватизирано от дружество на Николай Банев през 1998 г., но през 2010 г. спря работа. В края на 2013 г. предприятието беше обявено в несъстоятелност и беше назначен синдик. В средата на миналата година пловдивската "Хъс" купи активите за сумата от 14.5 млн. лв., но не обяви намеренията си за Девня.


На територията на завод "Полимери" все още се намират два резервоара с опасния химикал трихлоретан, за който Банев твърдеше, че никога не е бил част от приватизационната му сделка. Тъй като съдовете са силно корозирали, градът няколко пъти беше заплашван от екологична катастрофа.


Миналата година правителството отпусна 15 млн. лв. от бюджета за транспортирането и обезвреждането на химикала. Поръчката беше спечелена от консорциума "Ви Пи - Инд - Еко", а извозването на трихлоретана за обезвреждане във Франция започна в началото на тази година. През август областният управител на Варна Стоян Пасев обяви, че е разчистена половината от замърсяването. По думите му до края на октомври от площадката в Девня ще бъде изнесено и останалото количество трихлоретан.


През август 2017 г. премиерът Бойко Борисов и Банев си размениха задочни обвинения. Първо Борисов определи приватизацията на "Полимери" като "пладнешки грабеж", а Банев му отговори през "Фейсбук" udjf заяви, че с действията или бездействието си премиерът е довел до съсипването на едно предприятие, в което са инвестирани сериозни средства и за което е имало бизнес план за успешно развитие.


Семейство Баневи бяха първите българи, чиито имената излязоха от "Досиетата от Панама" - журналистическото разследване след мащабното изтичане на информация от панамската правна кантора "Мосак Фонсека", която е помагала на хиляди клиенти да укриват данъци чрез създаване на офшорни компании. Баневи са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови. Във връзка с попадането на имената им в разследването на въпрос колко пари тя и съпругът ѝ са дали за корупция в България, Евгения Банева заяви: "О, със сигурност...(не знам)... милиони".


Бизнесът и опитът за влизане в политиката на Банев

В средата на 90-те години на миналия век Банев създава приватизационния фонд "АКБ Форес - социален". Доскоро той се търгуваше на фондовата борса под името "АКБ корпорация", информира "Капитал". По време на масовата приватизация чешката "Форестинвест" го кредитира с 3.5 млн. лв. По-късно чужденците твърдят, че не са си получили заема обратно, но протестите им не постигат много.


Чрез фонда Банев придобива дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Изида", "Костенец ХХИ", "Полимери" и др. Повечето от изброените компании са или фалирали, или минали под друг контрол.


Банев приватизира и курорта "Русалка" и няколко къмпинга чрез "Хелио тур-С". Първият все още е владение на арестуваното семейство, докато къмпингите, сред които "Градина", "Каваците", "Златна рибка", вече са в чужди ръце. За кратко той беше и издател на вестници и собственик на старозагорския футболен отбор "Берое", който впоследствие бе одържавен и даден на издръжка на ТЕЦ "Марица-изток 2"


Преди Банев беше в бизнес отношения с обявения за издирване Ветко Арабаджиев. Заедно придобиват частен самолет. От 2009 г. остава изцяло собственост на хотелиера.


Николай Банев беше кандидат за президент през 2016 г., издигнат от инициативен комитет и с подгласник Сали Ибрям. Резултатите и на двамата бяха под 0.5% от гласовете. Две години по-рано Банева беше независим кандидат за евродепутат.


През ноември 2016 г. голям закрит паркинг, собственост на Николай Банев, беше подпален в София. Тогава той обяви, че това е пети палеж върху негова собственост.


Кога Франция ще предаде на България Баневи

Според Закона за европейската заповед за арест държавата, в която е задържан човекът, трябва да вземе окончателно съдебно решение за изпълнението на европейската заповед за арест в срок от 60 дни от задържането. Ако задържаният даде съгласие за предаването, решението трябва да се вземе в срок до 10 дни. Исканото лице трябва да бъде предадено възможно най-скоро на дата, уговорена между съответните органи, и не по-късно от 10 дни след окончателното решение за изпълнението на европейската заповед.


В 32 случая не се извършва проверка дали деянието е престъпление и в двете държави - искащата и предаващата задържания. Сред тях попадат и някои от обвиненията срещу семейство Баневи - документна измама и пране на пари. Единственото изискване в случая на Николай и Евгения Баневи остава деянието, в което са обвинени, да е наказуемо в България със затвор за максимален срок не по-малко от 3 години, което е така.


Два вида са основанията за отказ за изпълнение на европейската заповед за арест - задължителни и незадължителни. Задължителните основания са лицето вече да е било осъдено или оправдано за същото престъпление. Ако задържаният е непълнолетен или е амнистиран за престъплението, в което е обвинен, в държавата, от която се иска предаването му.


Нито едно от тези основания не засяга казуса със семейство Баневи.


Незадължителни основания са липса на двойна наказуемост за престъпленията, в които е обвинен задържания. Николай и Евгения Баневи обаче са привлечени към наказателна отговорност за престъпления сред 32-та случая, в които няма това изискване.


Висящо разследване или дело в държавата, от която се иска ареста. Не е известно Баневи да са разследвани във Франция.
Другите основания са за териториална компетентност и изтекла давност, които също не засягат казуса
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/26/3334319_nikolai_banev_i_suprugata_mu_sa_arestuvani/




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086282
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031