Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2013 20:43 - Трябва да се празнува Коледа на Ивановден
Автор: pravoslavna Категория: Новини   
Прочетен: 3046 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 14.09.2013 00:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трябва да се празнува Коледа на Ивановден  

 

image
Сливенски митрополит Иоаникий

„Аз съм за връщането на стария календар. Това е фактически църковният календар, установен още от Първия Вселенски събор.”

Това заяви Сливенският митрополит Иоаникий в интервю за БНР. Така владиката отново открехна нерешения въпрос на Църквата по кой календар да се водят богослуженията у нас.

Знае се, че част от свещениците в България следват юлианския календар. Често те се бунтуват срещу официалното решение, че в България се празнува по григорианския календар.

Дядо Иоаникий призна, че дебатът в църковните среди се води от години, но и към момента няма единодушие по въпроса.

Като мотив за връщането на стария календар сливенският духовник посочи, че той се спазва от свещенството в Атон и Русия. Това според него е "силно доказателство", че старият стил трябва да продължи и у нас.

Потърсен за коментар, богословът проф. Иван Желев заяви пред "Новинар", че Светият синод има прекалено много проблеми, за да се занимава и с този. По думите му определена група духовници цели да всее смут в църковните среди. В това отношение според него разрушителна роля изиграва Зографският манастир, който подвежда нашите свещеници.

Запитан защо у нас едни духовници следват стария календар, а други новия, проф. Желев отговори така: "Няма дисциплина в Българската църква, за да има общо мнение по този въпрос".

Новинар.бг

Коментар на „Бъди верен”:

Тази „определена група духовници”, която визира проф. Желев по-горе, съвсем не желае да „внася смут в църковните среди”, нито някога си е поставяла такива цели. Напротив, тя просто иска да служи по традиционния календар, по който се е служило в Православната Църква от нейното основаване до днес, в продължение на две хиляди години. Старият юлиански календар е идеално пригоден за богослужебните й нужди за разлика от григорианския, който не само е крайно неподходящ, но и съвсем неприложим за тази цел.

А смут в църковните среди внесоха именно масоните, които незаконно и неканонично въведоха новия календар и по този начин създадоха предпоставки за разкол в Православната църква, пребиваваща дотогава в благословено единство. И тъкмо масоните изиграха разрушителна роля в разделянето на християните, а не Зографският манастир, който в продължение на столетия неотклонно пази Православната вяра, за която негови чеда в лицето на Зографските преподобномъченици приеха дори мъченическа смърт.

Ако пък имаше „дисциплина в Българската църква”, новият стил изобщо нямаше да бъде въведен в злощастната 1968 година. Смисълът на дисциплината е в ограничаване възможностите за нарушаване на реда, а не в равнението на всички според нарушителите. Защото дисциплина значи преди всичко приличие и ред (вж. 1 Кор. 14:40), точно изпълняване на заповяданото от светите отци, любов, вярност и синовна почит към всичко, което „е приела и целунала Светата Православна Църква”.

 

статия от budiveren.com





Гласувай:
2



1. danailvdimitrov - заглавието е малко некоректно но ...
13.09.2013 21:28
Владика Йоаникий просто иска да се спазва Юлианския календар , а не да се разместват Рождество (Коледа) с Ивановден, но това да ни е проблема...
цитирай
2. pravoslavna - Да така е, не звучи както трябва...
14.09.2013 00:18
...така го копирах, незнам дали може да го променя някак
цитирай
3. danailvdimitrov - няма проблем -това си е журналистически материал
14.09.2013 11:30
така просто е написан, вероятно за да привлече вниманието на читателите.

Само,че за съжаление читателите много много не се интересуват от тези проблеми и заглавието няма да им помогне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pravoslavna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 71182
Постинги: 72
Коментари: 9
Гласове: 91
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031