Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 22:34 - АТАКАТА СРЕЩУ РЕПУБЛИКА ЕКВАДОР. КАКВО СТАВА В ЛОНДОН И ЗАЩО?
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 283947 Коментари: 180 Гласове:
49

Последна промяна: 27.08.2012 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

АТАКАТА СРЕЩУ РЕПУБЛИКА ЕКВАДОР. КАКВО СТАВА В ЛОНДОН И ЗАЩО?
от Серджо ди Кори Модилиани
превод Даниела Пенкова

Сега ще говорим за геополитика и за свободната информация в мрежата.

Всичко, случващо се днес, технически (в смисъл „политически”) започва на 12 декември 2008 г. Според някои, започва през септември същата година. Но бяха нужни 4 години, преди вълната да удари Европа и САЩ.

Може би е по-добре да започнем от самото начало, за да обясним случващото се.
Всъщност е по-добре да започнем от края.
С някой конкретен въпрос, който – доста е възможно – малко хора в Европа си задават.

Имам предвид случая с Джулиан Асанж, Уикилийкс и Република Еквадор.
Защо случаят избухна днес?
Защо Джулиан Асанж избра една малка, тиха южноамериканска държавица с почти никакво значение?
Как така се случи, че короната на британската империя побесня и бе ошамаросана пред целия свят от някакъв си г-н Патино, външен министър на Еквадор, според европейците и американците един истински Господин Никой, позволил си да отговори на световния суперелит (разбирай Foreign Office на Нейно Величество) по начин, който допреди 5 години би предизвикал само насмешка със съжаление и презрение, а днес този Господин Никой ги принуждава да се отдръпнат и извинят пред целия свят?

Защо Еквадор? И защо сега?
Всичко бе предвидимо и повече от ясно
.

Да уточня: това бе ясно за целия американски континент, за Австралия, Нова Зеландия, Дания, скандинавските страни. Но Европа и Вашингтон мислеха, че светът е същият като преди 10 години. Защото Европа – и, естествено, Италия – е 100%  евроцентристка (1), живее под постоянни медийни полудиктаторски бомбардировки, няма никаква представа какво се случва в останалия свят, но – и това е най-важното – мисли още като през 1812 година, тоест: „ако Европа се срине, ще се срине целият свят; ако еврото се срине и Европа се разпадне, ще изчезне световната цивилизация” и не променя колониалното си мислене. Но в света съвсем не е така. В Италия, например, никой не знае за битката (която скоро ще се превърне в открит бой) между Бразилия и ООН, зле водена от Кристин Лагард, президентката на Международния валутен фонд, относно една формална, банална, почти глупава концепция, но която би могла да има огромни психо-символични последствия: Италия официално е изпаднала. Вече не е осмата сила в света, а девета. Задмината е от Бразилия. Затова на следващата среща на групата Г8 Италия няма да бъде поканена, а ще отиде Бразилия. Оттук и решението да се премахне Г8 и да бъде превърната в Г10. Хванали са се за гърлата.

Първата Истинска новина (за който иска да получи истинска информация за истинския свят) е следната:

Европа, водена от Англия и Германия, не може (не иска) да признае триумфа на кейнсианството (2) в южноамериканските държави и тяхната поява на историческата сцена като автономни политически герои. За Европа важи принципът „да си стоят у дома, да не ни притесняват и да ни благодарят, че сме ги оставили да преживяват, както правим с африканските държави. В противен случай там един след друг ще свършат като Кадафи”. В общи линии, идеята е тази.

В последните 40 дни от Южна Америка пристигнаха три силни отговора: а в Европа нищо не се каза. Абсолютно нищо за последния (най-важния) от 3-ти август, макар че бе излъчен директно от нюйоркското седалище на Международния валутен фонд. Никой не го излъчи в Европа, с изключение на Кралство Дания. И така, давайки си сметка, че съществува всеобща световна медийна цензура, и давайки си сметка, че ако телевизията не го излъчи, не се намира в интернет и по въпроса не пише нищо в Уикипедия, то това значи, че не съществува. Южна Америка избра възможно най-интелигентно следната световна медийна сцена: сърцето на олигархичния финансов сектор на планетата - лондонското Сити.

Сега, нека да пристъпим към фактите.

Джулиан Асанж на 15 юни 2012 г. разбира, че с него е свършено. Намира се в Лондон. Английските агенти ще го арестуват следващата седмица, ще го отведат в Стокхолм, където на летището няма да го посрещне полицията на Нейно Величество шведската кралица, а двама офицери от ЦРУ и един американски дипломат, които на базата на специални официални договори, подписани от двете страни, ще приложат „правото за военна опция в случай на деклариран военен конфликт”, твърдейки, че Джулиан Асанж „активно се е намесил” във войната НАТО-Ирак, докато войната е била в действие.

Ще го отведат директно в САЩ, в щата Тексас, където ще бъде изправен пред съд за терористичните си действия, и ще апелират за смъртна присъда на базата на закона Патриот акт. Асанж се консултира с групата си и взимат правилното решение след 3 дни трескава размяна на съобщения из цялата планета. „Отивай в посолството на Еквадор, пеша, с метрото, и остани там”. В 9 сутринта на 19 юни влиза в посолството на Еквадор. Никакви новини, никой не го знае. Групата му започва преговори с английските агенти в Лондон, с шведите в Стокхолм и с американските дипломати в Рио де Жанейро. Уговарят се: „да избегнем риска от атентати и да изчакаме да мине Олимпиадата, на 13-ти август ще може да замине за Южна Америка, ще направим всичко тихомълком, само да не се разчуе”. Неговите хора се съгласяват, но в същото време не вярват (и с право) на англо-американците. Разтичват се и правят два страхотни удара. Първият на 3-ти, вторият на 4-ти август.

На 3 август 2012 г., 16 месеца по-рано от очакваното, президентката на Република Аржентина Кристина Киршнер, се представя във филиала на Международния валутен фонд в Манхатън, съпроводена от своя икономически министър и от външния министър на Еквадор, Патино, като представители на ALBA (акроним на Боливарския алианс на Америките) -  икономически съюз, включващ Еквадор, Боливия и Венецуела. Възползвайки се от случая, Киршнер се оставя да бъде фотографирана и заснета от телевизиите с един огромен плакат, на който е изобразен чек за 12 милиарда евро за Международния валутен фонд, с дата 31 декември 2013 година, които аржентинското правителство е погасило няколко часа по-рано.

„С тази вноска Република Аржентина доказва, че е способна да плати, че е отговорна и надеждна държава за всеки, желаещ да инвестира парите си.През 2003-та година обявихме фалит, но отказахме да поискаме заличаване на дълга: просто избрахме да обявим официално банкрут и поискахме 10-годишна отсрочка, за да върнем парите на всички, включително и лихвите. 10 дълги години живяхме в изолация. 10 дълги години протестирахме, оспорвахме и се борихме срещу решенията на Международния валутен фонд, който искаше да ни наложи рестриктивни икономически мерки, твърдейки, че това е единственият път. Ние последвахме един различен път, точно противоположния: този на кейнсианството, базиращо се върху социални разходи, върху честна и устойчива подкрепа за населението. И върху инвестиции в инфраструктурата, изследванията, иновациите, инвестирайки, вместо орязвайки бюджета. Разрешихме своите проблеми. Оправихме се. Не само. Днес сме способни да обявим плащането на последната вноска 16 месеца предварително. Идеите на Международния валутен фонд и на Световната банка по икономическите въпроси са грешни, неправилни. И тогава бяха такива, и сега. Който иска да работи, да създава работни места и богатство, е добре дошъл в Аржентина: ние сме нация, която доказа, че е сигурна, затова претендираме уважение и спазване на принципите и правилата от страна на всички, имайки предвид, че ние първи демонстрирахме, че спазваме международните закони...”

Веднага след това (15 минути по-късно) Киршнер представя официална жалба срещу Великобритания и САЩ пред СТО (Световната търговска организация), най-важната асоциация на планетата за търговски отношения, включвайки в жалбата и Международния валутен фонд, благодарение на файловете, предоставени от Уикилийкс, ще рече, от Асанж. Аржентина връща дълга си, но сега иска да й бъдат заплатени щетите. Със съответните лихви. „Искаха това, добре, получиха го. Време е да си платят”. Това е битка между Киршнер и Лагард. Двете Кристини се дуелират безпощадно от година. Благодарение (или по вина) на Асанж, чиято група държи всички записи от редица разговори между различни правителства на планетата, включващи САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Ватикана, в които се говори предимно за икономика. Осама бин Ладен е изпратен в небитието и сега е заменен от Джон Мейнард Кейнс – той се е превърнал във враг номер едно на големите сили. В тези дълги записи се говори как да се поставят на колене южноамериканските икономики, как да им бъдат отнети енергийните ресурси, как да им се попречи да се съвземат и да се развиват, как да се попречи на техните правителства да следват кейнсиански икономически планове и да бъдат принудени да следват нарежданията на Международния валутен фонд, чиято единствена цел е да се наложи неоколониална политика в полза на Испания, Италия и Германия чрез английски капитали. Голяма част от файловете вече са публикувани в интернет. Повечето от тях са предоставени с удоволствие от Асанж на посланика във Великобритания на държавата Еквадор, която – все още говорим за случващото се на 3-ти август в Ню Йорк – напомня коя е и какво е направила.

По-точно, тя е първата страна от южноамериканския континент, и първата нация в света от 1948-ма година насам, приложила концепцията за „омразен дълг” (3) и по-точно „политически и технически отказ да върне на международната общност държавните си дългове, тъй като те са поети от предишните правителства чрез корупция, нарушаване на законите и нарушаване на конституцията”. На 12 декември 2008 г. новоизбраният президент на Еквадор Рафаел Кореа (БВП около 50 милиарда евро, 30 пъти по-малък от Италия) официално декларира в директно излъчване по телевизията на целия американски континент, че „изтрива националния дълг, считайки го за „омразен”, тъй като е неморален; създаден е в разрез с конституцията, подтискайки народа, чрез измама. Убеждават ни, че което е закон, тоест е легитимирано, значи е правилно. Не е така: от днес в земята на Еквадор важи новият конституционен принцип, според който само което е правилно за населението може да бъде закон”.

Дългът е 11 милиарда евро.  Международният валутен фонд изтрива Еквадор от списъка с цивилизованите нации: няма да получи никога повече каквато и да е помощ от никой. „Страната трябва да се изолира”, заявява Доминик Строс-Кан, тогава изпълнителен директор на валутния фонд. Страната е на колене. На другия ден Уго Чавес обявява официално, че ще даде своя принос, доставяйки гратис петрол и газ на Еквадор за 10 години. Четири часа по-късно бразилският президент Лула обявява по телевизията, че ще предостави гратис 100 тона дневно пшеница, ориз, соя и плодове за прехраната на населението, докато страната не си стъпи на краката. Вечерта Аржентина обявява, че ще предостави на Еквадор гратис 3% от своята продукция на телешко месо първо качество, за да гарантира количеството протеини за населението. На другата сутрин в Боливия Ево Моралес легализира националната продукция на растението кока и го обявява за колективно благо. Налага данък на производителите на листа от кока и предлага на Еквадор заем от 5 милиарда евро с нулева лихва, който да се върне за 10 години чрез 120 вноски. Два дни по-късно Еквадор подава официална жалба срещу Юнайтед фрут къмпани (Чикита) и Дел Монте за „робовладелчество и престъпления срещу човечеството”, национализира банановата индустрия (Еквадор е най-големият производител на банани в света) и лансира национален план за инвестиции в чистото био и екоземеделие. Десет дни по-късно, баварските Зелени, Зелените от
Schleswig Holstein, в Италия Conad и в Дания Haagen Daaz, декларират интереса си за незабавно подписване на 10-годишни договори за изкупуване на произведените банани по официални финансови пътища и в евро-валута на Чикагската търговска борса.
На 20 декември 2008 г., реагирайки на зова за помощ на Юнайтед фрут къмпани, президентът Джордж Буш (с изтичащ мандат, но все още официално на власт до 17 януари 2009 г.) обявява „решението на Еквадор за нулево и криминално” и претендира за изключване на страната от ООН: „готови сме дори на военна намеса, за да защитим интересите на САЩ”. На следващата сутрин мощното адвокатско студио от Ню Йорк „Голдбърг и Голдбърг” представя защитна записка, твърдейки, че съществува юридически прецедент. Шест часа по-късно САЩ се предават и налагат на международната общност приемането и легитимирането на понятието за „омразен дълг”. Доказва се, че Юнайтед фрут къмпани е „мултинационална компания, систематично прилагаща политическа корупция” и е осъдена да заплати щети за 6 милиарда евро.

Обръщам внимание, че „юридическият прецедент” (до ден днешен неизвестен за повечето европейци) е с дата 4 януари 2003 г. и носи подписа на Джордж Буш. Да, точно така. Отнася се за Ирак, когато „технически” е американско владение,  окупиран от пехотинците и с временно правителство, непризнато от ООН. Саддам Хюсеин е оставил заеми за 250 милиарда евро (от които 40 милиарда са към Италия, благодарение на маневрите на Тарик Азиз, вице на Саддам и човек на Опус дей, верен на Ватикана), който САЩ изтриват, използвайки концепцията за „омразен дълг” и създавайки по този начин исторически пресен прецедент.

Нюйоркските адвокати на Еквадор предлагат на американското правителство следния избор: или приемат и си замълчават, или ако се анулира решението на Еквадор, тогава се анулира и решението относно Ирак и американската хазна трябва веднага да върне на всички 250-те милиарда евро, включително с лихвите за 4 години. Обама, все още не встъпил в длъжност, но вече избран, задължава Буш да се откаже. Дебелата сметка на нюйоркските адвокати я плаща правителството на Бразилия.

Тогава се ражда модерната Южна Америка.

И легендата за Рафаел Кореа, избраният президент в Еквадор, расте и се разпространява. Не е местен селянин като Моралес, синдикалист като Лула, военен като Чавес. Съвсем различен е. Произлиза от семейство на висшата карибска аристокрация и е католик- интелектуалец. Завършил икономика и планиране в Харвард, вярващ католик, той се самоопределя като „християнин-социалист като Христос, винаги на страната на нуждаещите и страдащите”. Първото му официално действие се състои в замразяването на всички сметки на IOR в католическите банки в Кито, като сумата се насочва към една социална програма в помощ на най-бедните слоеве. Арестува цялата политическа класа от предходното правителство, която е изправена пред съда с редовен процес. Всички влизат в затвора със средни присъди от по 10 години при строг режим.

Конфискувано е богатството им, национализира се собствеността им и се преразпределя към екологичните земеделски кооперативи. Кореа изпраща писмо на папа Рацингер, и обявявайки се за „ винаги  покорен слуга на Негово Светейшество”   официално иска от Ватикана да изпраща в Еквадор само „религиозни деятели с дълбока духовност и които желаят  да помагат на нуждаещите се, да избягва търсещите да правят бизнес, които ще попаднат под ударите на Човешкия закон”.

Всичко това днес можем да го разкажем, благодарение на полудялото Външно министерство на Англия. Днес по цялата планета Земя се говори за Рафаел Кореа, за Еквадор, за „омразния дълг”, за новата Южна Америка, опълчила се срещу колониализма и робството на европейските и американските мултинационални корпорации.

В Италия го правя аз, надявайки се да бъда един от многото.

Дотук обяснихме „защо Еквадор”.

Един ясен сигнал, изпратен от групата на Асанж към тези, които искат да видят и да осъзнаят, че НяНА (Няма Никаква Алтернатива) е просто лъжа. Не е вярно, че няма никаква алтернатива. От 400 години, откакто европейците откриват богатите на калий банани, еквадорците живеят в бедност, експлоатация, мизерия, докато стотици години наред една група брутални олигарси богатее на техен гръб. Вече не е така. И никога вече няма да е така. Освен, ако не победят Мит Ромни, Марио Драги, Марио Монти, Дейвид Камерън и финансовата олигархия. Примерът на Еквадор е жив и може да бъде повторен във всяка африканска или азиатска нация в света.
Дори и в Европа.

Затова Джулиан Асанж избра Еквадор.

Но историята не свършва тук.

Решаващият удар срещу системата идва от една новина, разпространена (не случайно) на 4 август 2012 г. „Джулиан Асанж упълномощява испанския съдия Балдасар Гарсон, за да го представлява пред закона във всяка страна на планетата”.

Но кой е Гарсон?
Той е обществен враг номер едно на организираната престъпност.
Той е обществен враг номер едно на Опус дей.
Той е най-жестокият противник на Берлускони.
Той е безспорно най-опасният враг на световната банкова система.

Испанският съдия с 35-годишна практика и опит зад гърба си, е водил най-важните испански процеси през последните 25 години. Експерт по „медии и финанси” и най-вече експерт по проследяване на акции и финансови сделки, през 1993 г. излиза на международната сцена, представяйки жалба срещу Силвио Берлускони и Феделе Конфалониери (с искане да бъдат арестувани), заради аферите им с Телесинко, Пентафилм, Фининвест, Рете Италия и Ле синя, от които става ясно, че Пентафилм (съсобственост на Берлускони и Чеки Гори, тоест на десницата и левицата заедно) например купува за 100 долара правата върху един филм от Колумбия Пикчърс, продава ги за 500 долара на Телесинко. Тя от своя страна ги препродава за 1000 на Рете Италия и накрая - ги продава на RAI в 142 случая по три пъти: на RAI1, RAI2 и RAI3. Един и същи филм. Тоест RAI (ще рече - ние!) плаща правата на един филм 20 пъти над тяхната пазарна стойност и го купува 3 пъти, и в това са замесени всички партии. Когато в крайна сметка се стига до ядрото на тази история, Берлускони е министър-председател, затова Гарсон е спрян от Европейския съюз. Постига само половин победа. Затваря Телесинко и изпраща в затвора испанските й мениджъри. Но Берлускони през 2003 г. пак се появява чрез Медиасет. Битката се подновява, Гарсон чака в засада. През 2006-та смята, че най-накрая е успял, но тогавашното италианско правителство (на Проди) помага на Берлускони да се измъкне.

През 2004 г. Гарсон започва разследване срещу папа Войтила и срещу управителите на ватиканската банка IOR в Испания и Аржентина, свързано с финансирането и подкрепата от страна на Ватикана на военните хунти на Пиночет и Видела в Южна Америка. През 2010 г. Гарсон отваря студио по международно право, занимаващо се  специално с дела, свързани с „медии и финанси” със седалище в Хага, Холандия. Той е съдията, завирал носа си в най-парещите случаи от медийната сфера на Европа през последните 20 години. Като официален адвокат на Асанж, съдия Гарсон има достъп до 145 000 файла от ръцете на Асанж, които все още не са публикувани. Вече обяви, че неговото студио е готово да подведе под отговорност различни държавни глави на западни държави пред Международния съд в Хага. Обвиненията ще бъдат „престъпления срещу човечеството, престъпления срещу личността”.

Битката продължава.
И това е от основно значение преди всичко за бъдещето на свободата в интернет.

САЩ не крият, че искат смъртта му. Англичаните също.
Но ще имат доста проблеми, защото в същото време, въпреки че е твърде параноичен (и има пълното право да е такъв), Асанж успя да създаде група, разпръсната из цялата планета, която се занимава с контра-информация (истинска, не като италианската). Нейните членове са анонимни. Никой не знае кои са. Нямат сайт, който да ги идентифицира. Просто публикуват в мрежата данни, новини, информация, събития. После, който иска да види, знае къде да ги търси и който иска да разбере, разбира.

Когато температурата се покачва, всичко излиза на повърхността.
И тогава всички подскачат.
В Южна Америка го наричат „Английски танц”.
Да се надяваме само, че няма да има болезнени и кървави последствия.

Ето защо Асанж е в посолството на Еквадор.
Ето защо Гарсон го защитава.
Ето защо тази история за Южна Америка трябва да бъде разказана.
Ето защо Британската империя е полудяла и го иска мъртъв.

Защото Асанж има достъп до материали от директен източник.

И само фактът, че ги казва и разпространява, изкарва наяве картите на управляващите и напомня на хората, че живеем в Невидима Медийна Война.
Не знаят какво да направят, за да спрат това разпространение на информация за случващото се в света.
Досега нямаха никакви проблеми, затъпявайки и успивайки човечеството.
Но в случай, че то се събуди, властта ще изпадне в неудобно положение.

Уикилийкс не бива да се чете като жълто вестниче.
Не е такова.
Има хора, които, за да публикуват една информация от интернет клуб в Канбера, Богота или Сен Тропе, рискуват кожата си.
Тези анонимни заслужават нашето уважение.
И освен това ни напомнят, че утре не можем да кажем „Ама ние не знаехме”.

Днес, който иска да знае, всичко му е поднесено. Стига да потърси.

Ако после, с цялото това Знание, един сърфиращ из нета, не направи нищо, си е негов личен избор.
Което ще рече: докато не изгоним вонящата политическа класа, която не представлява нашите интереси, просто плямпаме напразно. Защото вече всички знаем как стоят нещата.

Не можем да се оплакваме и учудваме, че в Италия никой никога не е говорил за Еквадор, за Рафаел Кореа, за случващото се в Южна Америка, за страшната битка, която се води между аржентинската и бразилската президентки от една страна,  и Кристин Лагард и Меркел, от друга.

Защо се учудваме тогава, че англичаните искат да нападнат посолството на Еквадор в Лондон?
Не се е случвало дори и в най-горещите периоди на Студената война.

Какво казват в Южна Америка, когато някой попита, „ама какво става в Европа, какво се случва там?”
Вече навсякъде отговорът е един и същ: „В Европа спят. Не знаят, че животът съществува”.

 

(1)   Евроцентризмът е геополитическа доктрина, според която Европа е „центърът“ на света. Бел.прев.

(2)   Кейнсианство – икономическа доктрина от смесен тип. По името на създателя й Джон Мейнард Кейнс, английски икономист. Предвижда капиталистически начин на производство, придружен от силно държавно участие в икономиката с цел смекчаване на крайностите на капитализма. Предвижда социалистически тип образование, здравеопазване и социална политика, както и контрол върху основните отрасли на икономиката. Кейнсианството е икономическата доктрина, приложена в света след срива на чистата капиталистическа икономика през 30-те години и води до превръщането на западните държави в социални. След кризата на кейнсианската икономика през 70-те години започва завръщане към доктрината на чистия капитализъм под името "неолиберизъм", който днес е основната икономическа доктрина в западните държави, както и в страните от бившия социалистически блок. За допълнителна информация, виж книгата „Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн, изд. Изток-Запад, 2011 г.  бел.прев.

(3)   Омразен дълг - Три са нужните условия, за да може един дълг да се определи като „омразен“: 1. Правителството трябва да е сключило дълга без знанието и одобрението на гражданите. 2. Парите трябва да са използвани за дейности, от които гражданите не са се възползвали. 3. Кредиторите трябва да са знаели за тази ситуация, но да не ги е интересувало. Допълнително по темата, виж документалния филм „Дългокрация” на адрес http://www.dokumentalni.com/?p=1018 бел.прев.

Документални филми по темата:
Революцията няма да бъде излъчена
На юг от границата
Дневникът на плячкосването
Шоковата доктрина
Венецуелската революция сега
Война срещу демокрацията
Говорейки свободно: Джон Пъркинс
Дългокрация
Краят на бедността
Обсада: неолиберизмът заробва демокрацията
ФАСИНПАТ: Фабрика без собственик
Живот и дълг




Гласувай:
53



1. pin777 - Интересно,
25.08.2012 23:07
трябва да го дочета.
цитирай
2. анонимен - Подводни
25.08.2012 23:32
Въпрос - Разрешавате ли да го копирам и пусна в моят блог?
цитирай
3. dokumentalni - Всички материали от този блог могат ...
25.08.2012 23:36
Всички материали от този блог могат да се разпространяват свободно. Ще съм благодарна, ако цитирате и източника. Поздрави!
цитирай
4. dokumentalni - Само да уточня, че все още нанасям ...
25.08.2012 23:41
Само да уточня, че все още нанасям препращащите линкове, надявам се утре да са сложени вече всичките. В текста се виждат оцветени в червено.
цитирай
5. анонимен - Препоръка
26.08.2012 00:45
Поздравления и успех и вяра!
Линковете нека са в тъмно синьо и подчертани.
Такъв е стандарта и така се разбира от всички, че са линкове.
цитирай
6. dokumentalni - Благодаря за препоръката! Оправих ...
26.08.2012 02:40
Благодаря за препоръката! Оправих ги
цитирай
7. анонимен - Един 55 годиишен
26.08.2012 07:55
Много се зарадвах, като прочетох всичко това.
Имало в България Мислещи хора!
Дългичко е и много няма да го прочетат, но така е в държавата Чалгария - за жалост.
Аз бих казал: This is the way!
цитирай
8. hemingway - Браво! Мисля днес да пусна един м...
26.08.2012 09:25
Браво! Мисля днес да пусна един материал за Исландия. В Исландия също се извърши една "анти нео-либерална" революция, в резултат на което в Лондон и Вашингтон побесняха. За тези събития няма как да се научи от масмедиите, контролирани от побеснелите...
цитирай
9. sav11 - Бих казал "Скъпи сънародници...."
26.08.2012 09:55
Дори и да има шепа мислещи хора в страната ни, вече е дошло време да има ДЕЙСТВАЩИ ХОРА! Случаят Еквадор е смешен в сравнение със събитията, които се разиграват под носа ни. Само на няколко километра на юг един народ си живее живота и е хванал за "бижутата" великия Европейски съюз. Но трябва да ви показват всеки ден кадри от Гърци за да видите как си купонясват гърците, които официално са в криза.Как там работят предимно чужденците,а самите гърци са в таверните.
скакво Гърция шантажира Европейския съюз? Може би Асандж им е дал папка с компромати? Или нещата са съвсем по сложни? И кой им плаща на гърците да си купонясват безкарай? Ами ние разбира се! Но на бебе което не плаче никой не дава храна! Мислещите хора, по скоро смелите мислещи хора отдавна емигрираха от България!
цитирай
10. анонимен - Георги Димитров Митев
26.08.2012 10:33
Информационните технологии притежават способността да променят порядките в света така, че по-значим става не юридическият им собственик, инвестирал в тяхното развитие и усъвършенстване, по силата на което е и тяхен собственик, а умеещият да ги ползва, и осъзнаващият интересите си техен ползвател. В този смисъл, по-конкретно казано, информационните технологии, по същността си се оказват, едни изключително ефикасни средства, за умело водена борба за постигане на целта - еден по-човеколюбив световен порядък на човешките взаимоотношения. Така че смисалът на борбата, която се води, е за запазване или промяна на установеното правно статукво в глобални мащаби. А не в рамките на една или друга отделно взета страна. Защото победата в отделно взета страна притежава само локален и исторически временен характер. Историческият опит на човечеството, натрупан през 20-тото столетие в това отношение, е най-неоспоримото, с факти, събития и социални явления, доказателство за това твърдение. Ето защо заключението гласи: В отделно взета страна подобна промяна следва да се разглежда единствено и само като начало на последвана от светкавична по време, и глобална по размери промяна на социалното статукво. Да, сега това звучи утопично, но след време ще е реалистично. Понеже такава е исторически обективната тенденция на развитие, реализираща се от субективният фактор - човечеството, насочвано и стимулирано от своят човешки интерес. Помнещият миналото разбира настоящето и истинни са предпороженията му за бъдещето. От абсурдно чрез вяра в него, към доказване на научността и осъществимостта му, на поредно, по-високо, спираловидно стъпало в развитие на човешките отношения в глобални мащаби.
цитирай
11. hemingway - Дори и да има шепа мислещи хора в с...
26.08.2012 10:37
sav11 написа:
Дори и да има шепа мислещи хора в страната ни, вече е дошло време да има ДЕЙСТВАЩИ ХОРА! Случаят Еквадор е смешен в сравнение със събитията, които се разиграват под носа ни. Само на няколко километра на юг един народ си живее живота и е хванал за "бижутата" великия Европейски съюз. Но трябва да ви показват всеки ден кадри от Гърци за да видите как си купонясват гърците, които официално са в криза.Как там работят предимно чужденците,а самите гърци са в таверните.
скакво Гърция шантажира Европейския съюз? Може би Асандж им е дал папка с компромати? Или нещата са съвсем по сложни? И кой им плаща на гърците да си купонясват безкарай? Ами ние разбира се! Но на бебе което не плаче никой не дава храна! Мислещите хора, по скоро смелите мислещи хора отдавна емигрираха от България!


"Не е виновен този, който яде баницата, а този който му я дава"

Тази стара поговорка обяснява кой е виновен в ситуацията с Гърция. А защо на гърците им беше давана баница в продължение на 30 години е въпрос, върху който ще поразсъждаваме.
цитирай
12. bven - Поздрави за обстойната информация - става за събуждане на заспалите!
26.08.2012 11:29
Аз също ще пусна постинг с линк за източника.
Искам да обърна внимание на следното:
Преди може би един месец чух по Тв новина, че Република Алжир ще върне заема си към Р . България. Нямаше потвърждение от нашето Външно, но аз и не го очаквам. По - интересното е, че една страна, на която явно сме давали "социалистическа помощ" без да ни е питал някой ( сигурно от времето на износа на революции), решава и намира средства да върне дълга си. Алжирският посланик (може би) потвърдил, че такава е политиката на неговата страна и всички дългове предстоят да бъдат върнати.
Редно е всички останали страни да се чувстват така задължени, а ние сме длъжни да попитаме:
Къде отиват тези дадени от нас (без наше знание) пари?
цитирай
13. siuvigi - Как може да сте толкова наивни, и толкова лесно дави хващат на въдицата?!
26.08.2012 12:03

Джулиан Асандж е просто един измамник. по скоро е върха на айсберга на една измама. Ама като сте такива егоисти, сте алчни, и сте затрупани от материални и заробващи ви вещи как да видите толкова елементарни измами?!

И още от началото на изнесените факти лъсва измамата!
"Джулиан Асанж на 15 юни 2012 г. разбира, че за него е свършено. Намира се в Лондон. Английските агенти ще го арестуват следващата седмица, ще го отведат в Стокхолм, където на летището няма да го посрещне полицията на Нейно Величество шведската кралица, а двама офицери от ЦРУ и един американски дипломат, които на базата на специални официални договори, подписани от двете страни, ще приложат „правото за военна опция в случай на деклариран военен конфликт”, твърдейки, че Джулиан Асанж „активно се е намесил” във войната НАТО-Ирак, докато войната е била в ход."

Да бе те така действат агентите. Известяват този, който ще арестуват 1 седмица предварително, че да се укрие някъде хе-хе-хе-...колко сте лесни за манипулиране...не е истина просто...
цитирай
14. siuvigi - И чрез Асандж, и чрез други клоуни като Обама, Камерън... въвличат цялото човечество в поредния фарс, поредния цирк!
26.08.2012 12:24

Няма ли поне малко от малко мислещи хора на тази Земя?!!!

Абе как си я представяте тази работа:

"Благодарение (или по вина) на Асанж, чиято група държи всички записи от редица разговори между различни правителства на планетата, включващи САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Ватикана, в които се говори предимно за икономика."

Изобщо възможно ли е да ви и мамят толкова елементарно, толкова да са големи и очевидни лъжите и вие пак да се вързвате?!
цитирай
15. анонимен - Нещата звучат добре,но къде е мястото на България в цялата тази работа ?
26.08.2012 12:28
Мисля си че това е нещото,което трябва да се разискаме,какво може да се направи, за да се извлече максималният извод и най-ясната представа за България?Нашата мъничка държава,но и с един от най-малките дългове ,след като Аржентина е решила хей така да връща следователно да си в позицията на задлъжнял не е добре за развитието на страните.Как бихме се възползвали от вс тези обстоятелства???
цитирай
16. анонимен - Защо сте такива наивници?
26.08.2012 12:38
Това момче Асанж...нали и той работи за някой! Едва ли този някой е безкористен, благ и добър човек! Това са ТЕХНИТЕ игри не НАШИТЕ... Ние, тук пролетариата....нищо не можем да променим...Масата не може да донесе промяна! Иначе е интересно, интрижки, мизерии и тн и тн... Но какво от това??
цитирай
17. nikolchev1 - Спри се малко с прочитите
26.08.2012 12:48
Ставаш съмнителен
цитирай
18. tomcat2 - Войната на сащ срещу свободата !
26.08.2012 13:20
Войната на сащ срещу свободата !
цитирай
19. siuvigi - Абе как бе, Асанж да работи за някого нееее
26.08.2012 13:26
Просто както циганите в България ходят и си "берат" тухли от изоставените сгради, така той и неговите сподвижници ходят и си "берат" стотици хиляди секретни документи от ЦРУ хе-хе-хе...
цитирай
20. анонимен - Изводи!!!
26.08.2012 13:35
Нищо не можем да направим,можем да си направим изводи и спрямо тях да си изпечем нашата баница,за да я пожелае всеки!Когато има конфликти (без значение какви) печелят разумните,а в последно време от всичко най-много ни липсва разум,не да говорим празни приказки,а да мислим как от всичкото това ще спечели България? Ако всеки реши "това нещо е чужда работа",тя наистина става такава ,според мен във всеки един момент България трябва да търси своето място на политическата карта,място и в буквален и преносен смисъл.СТИГА С ТАЗИ ЛИПСА НА САМОЧУВСТВИЕЕЕЕЕЕЕЕ,това е причината на чалгаджийницата,която се шири,избиват се комплекси,дължащи се на липса на самочувствие и загуба на вярата в себе си!!!Моля ви хора не се подценявайте,ние сме държавата,ако се подценяваме и другите ще го правят!!!
цитирай
21. анонимен - Ще го поствам...
26.08.2012 13:43
Ще го поствам...
цитирай
22. siuvigi - И не ви ли се струва абсурдно
26.08.2012 13:51
Че Асанж не е арестуван толкова време от тайните служби, след като той самия доказва, че приема и разпространява секретна информация?!
Има ли държава в света, в която това деяние да не е наказуемо?!
Просто се чудя до каква степен могат да са зомбирани хората и да са толкова лесно манипулирани!


П.П. Този после пис е таен и със спешъл код, само за "просветените":
Маро, да не забравиш да цитираш и този пост.
Ще се проверяваме! Хе-хе-хе-
цитирай
23. orlinpetkov - гърците на всяка цена трябва да н...
26.08.2012 14:19
гърците на всяка цена трябва да наложат точно такъв омразен дълг и да откажат плащания по него. нека тогава оон, мвф и прочее да кажат нещо напреки. бизнеса трябва да съществува само за да обслужва интересите на хората и планетата
цитирай
24. анонимен - Браво!!!!
26.08.2012 14:46
Браво!!!!
цитирай
25. podvodni - Подводни
26.08.2012 14:47
Да приемем, че Асанж е човек на "елита" и техните служби, и първоначално е действал със задачката да отклонява вниманието. Справил се е добре, нали? Само, че няма разумно обяснение на огромното количество документи които са били "предоставени" на Асанж. Защо се е получило така.
Единственото обяснение, че Асанж си е направил ясни и точни изводи за собственото бъдеще. В началото наистина е бил подставено лице, но отчитайки съдбата на подобни нему личности, като - Милошевич, Саддам, Бин Ладен, Мубарак, Кадафи, Асад, е решил да се застрахова. Има ли възможност, чрез предоставените му канали в разузнавателните служби да придобие информация която не е трябвало да има по план? Има, разбира се ! И то никак не малка. Повече от сигурен съм, че е станало точно така. Асанж изигра своите господари. И това си личи по реакциите на Британското и Щатското правителство.
Асанж просто си запази живота, и от тук на сетне всеки един опит за посегателство върху него би довело до негативни реакции към "елита". На същият този "елит", много им се иска Асанж отдавна да е в небитието, но днес просто са с вързани ръце.
Поредната загубена битка. И то скоро след провала на плановете за Олимпиадата.
цитирай
26. siuvigi - "Асанж изигра своите господари."
26.08.2012 15:12
Хе-хе-хе...
podvodni този бисер бие рибата, дори и нарисуваната по атласите.
То така се изиграват тайни служби като ЦРУ. Щрак Марийке на портрет, хоп, троп и готово хе-хе-хе...
цитирай
27. apollon - Задълбочен и стойностен анализ.
26.08.2012 15:25
Задълбочен и стойностен анализ.
цитирай
28. dokumentalni - Кореа е прочут и с доста други неща, ...
26.08.2012 15:51
анонимен написа:
Само да допълня,че първата работа на Рафаел Кореа,след като идва на власт е да отиде в съседната сграда,където се помещава МВФ и да изрита буквално от там техния представител,както и представителите на Световната банка. Положението при Строс-Кан е малко по-различно - всеки решил да прави нова световна валута,различна от долара, ще получи компромати.


Кореа е прочут и с доста други неща, едно от любимите ми е следното:
преди 3 години изтече договорът между САЩ и Еквадор за военната база в Манта.
САЩ по всякакъв начин се опита да го поднови, но Кореа заяви, че ще го удължи само ако САЩ позволи на Еквадор да си направи военна база в Маями :)
Толкова не могат да го гледат, че преди 2 години се опитаха да му спретнат военен преврат. За радост, оживя човекът.
цитирай
29. siuvigi - Това по филмите където го гледате
26.08.2012 16:08
Където например Сандра Бълок изигра тайните служби е едно...
И никак не без значение това, защото и чрез филмите много се зомбират и манипулират хората...насаждат им се измислици, но с цел...
Каква е целта. Ами ето резултатите - милиони(а може би милиарди) лесно манипулируеми.

И да кажеш, че Асанж изиграл ЦРУ, просто...не е филмов герой.
Но в действителност играе по сценарий...по сценария на същите тези служби ЦРУ и подобни.
цитирай
30. apologetic - Аз смятам, че не може една държава да ...
26.08.2012 19:20
Аз смятам, че не може една държава да бъде герой по презумция. Истински такъв е Асандж като индивид и личност, опълчила срещу световното съвременно мракобесие.
Никак няма да се допусне грешка, ако Асандж бъде обявен за новия Прометей и Джордано Бруно срещу всички конспирационни системи в света.
цитирай
31. podvodni - Където например Сандра Бълок из...
26.08.2012 19:31
siuvigi написа:
Където например Сандра Бълок изигра тайните служби е едно...
И никак не без значение това, защото и чрез филмите много се зомбират и манипулират хората...насаждат им се измислици, но с цел...
Каква е целта. Ами ето резултатите - милиони(а може би милиарди) лесно манипулируеми.

И да кажеш, че Асанж изиграл ЦРУ, просто...не е филмов герой.
Но в действителност играе по сценарий...по сценария на същите тези служби ЦРУ и подобни.

И какъв е сценарият?
Ама по-подробно, моля!!
цитирай
32. siuvigi - Сценария е многопластов, с няколко цели
26.08.2012 20:48

Вероятно е съставен от специалисти на високо ниво социолози, психолози, политолози, агенти...
Е няма как без да се знае какъв е, да се опише и то с подробности.
Но може да се анализира на база това което се случва и най-вече резултати.
Обикновено първо най-важно за управляващите участващи в това е да яхнат гребена на вълната, техните хора да са начело, да контролират недоволството.
А това става като поставят техни хора на ключовите и важните позиции.
Показно в тази посока е как БКП и ДС другарите поставиха свои хора(много добре прикрити) на ключовите и властови позиции след промените през 1989г. в България. Но да не забравяме че само агентите, без да броим доносниците са над 15 000. От там може да придобиете бегла представа за каква организация става на въпрос в малка България, а за държава като САЩ, всеки сам да прецени.
Разбира се такива хора не се подготвят за един ден, и селекцията вероятно е много голяма. Та избират си Асанж за тази цел, но тук идва вече и подкрепящата роля на агентите в различните сфери-вестници, списания, телевиции, неправителствени и други организациии т.н и т.н...блогове и т.н и т.н....
След тази основна цел да поставят свои хора на ключовите места, вече преминават към плана си за манипулиране...
Е тука всеки сам може да се опита да анализира, намери, да види, да преценява къде, как, какво...
цитирай
33. анонимен - Мдааа, отсега нататък
26.08.2012 21:17
всеки политически търлък, като види банан, ще му прескача пулса а кръвното ще му отива в небесата! А пътят е следният: - "Което ще рече: докато не изгоним вонящата политическа класа, която не представлява нашите интереси, просто плямпаме напразно. Защото вече всички знаем как стоят нещата". То, не че не знаехме и до сега какво ни сторват политическата гмеж, но е крайно време за събуждане, жизнено необходимо е, ако не за друго заради децата ни и за самите нас. Разбира се, има и ще има манипулирани патки, които изпадат в ужас, при мисълта че ще настъпи момент когато ще се наложи да мислят и градят бъдещето си самостоятелно. За тях настоящето е просто филм с лош и нелеп сценарий, надявайки се все някога да свърши от само себе си. По-горе много точно е казано: - "Докато някъде се вживяват във филми, другаде просто сътворяват бъдещето си и изживяват живота си такъв, какъвто трябва да бъде"! Жалко ще е, ако пак чакаме някой друг да ни запали искрата и да ни оправи. Доказано е, че сам ако не се отръскаш от кърлежите, те няма сами да паднат или някой да дойде и да те почеше, а още по-дълбоко ще се впиват и ще смучат. Викам, да им прекратим смученето на жизнените ни сокове, и да им дадем да лапнат това - което им се полага!
цитирай
34. podvodni - Вероятно е съставен от специа...
26.08.2012 21:31
siuvigi написа:

Вероятно е съставен от специалисти на високо ниво социолози, психолози, политолози, агенти...

Горе-долу, посоката на истрела е почти правилна, макар и хвърлен на сляпо.
Това което описваш е нищожна част от технологията, и то само няколко щрихи.
Твърдиш, че целта е манипулация. Бих казал, че грешиш. Манипулацията е средство за постигане на целта.
А тя е ....?
цитирай
35. siuvigi - Нито е изтрел, нито е на сляпо
26.08.2012 21:47

А е резултат от дълги години наблюдение, анализи, изводи...
И разбира се, че е малка част. Не може всичко да се напише в един пост.
И явно едно четеш, а друго си мислиш, че си прочел :"Твърдиш, че целта е манипулация."
Я пак прочети какво съм писал. Писал съм, че целите са няколко. А една от основните цели е първо да сложат свои хора(хора като Асанж) на ключовите постове.

Абе podvodni, едва ли това което си писал е от объркване. Че и се опитваш чрез лъжа, относно това което съм писал, да манипулираш, че греша.
Ти да не си някой от 15 000 агенти, които след 1989г. "се изпариха изведнъж" в дън земя?

А сега всичко е под техен контрол...дори блоговете.
Просто питам. не си длъжен да отговаряш.
цитирай
36. bakumba - Обикновено първо най-важно за у...
26.08.2012 21:51
siuvigi написа:
Обикновено първо най-важно за управляващите участващи в това е да яхнат гребена на вълната, техните хора да са начело, да контролират недоволството.
А това става като поставят техни хора на ключовите и важните позиции.
Показно в тази посока е как БКП и ДС другарите поставиха свои хора(много добре прикрити) на ключовите и властови позиции след промените през 1989г. в България.

Прикрити друг път. На всички ни бе наясно кои и как взеха нещата в свои ръце. Просто хората бяха толкова наивни, а и все още не вярващи и в еуфория че подобна система може да се срути, че смятаха че тия не са като ония. Конспиративните заигравки, траеха от ден до пладне, и за да не изпуснат влака за това и създадоха "групировките". Овладяха положението със страх и икономическа зависимост. Приватизираха, източиха и окрадоха къде какво имаше да се краде и си оплетоха кошницата, и никога не са се крили, защото се смятаха и продължават да се мислят за недосегаеми. И същите тия плюнки ни управляват от така наречените "Промени", та до сега!

цитирай
37. sparotok - !
26.08.2012 22:29
Интересно! Аз също препоръчвам на всички книгите на Наоми Клайн и Норийна Херц...
цитирай
38. siuvigi - bakumba от днешна гледна точка е едно
26.08.2012 22:45

но в началото машината им за манипулиране беше нещо голямо, мощно, много добре и дълго организирано.
И да кажеш, че всичко ти е било ясно още от тогава звучи малко пресилено.
цитирай
39. podvodni - А е резултат от дълги години на...
26.08.2012 22:55
siuvigi написа:

А е резултат от дълги години наблюдение, анализи, изводи...
И разбира се, че е малка част. Не може всичко да се напише в един пост.
И явно едно четеш, а друго си мислиш, че си прочел :"Твърдиш, че целта е манипулация."
Я пак прочети какво съм писал. Писал съм, че целите са няколко. А една от основните цели е първо да сложат свои хора(хора като Асанж) на ключовите постове.

Абе podvodni, едва ли това което си писал е от объркване. Че и се опитваш чрез лъжа, относно това което съм писал, да манипулираш, че греша.
Ти да не си някой от 15 000 агенти, които след 1989г. "се изпариха изведнъж" в дън земя?

А сега всичко е под техен контрол...дори блоговете.
Просто питам. не си длъжен да отговаряш.

А една от основните цели е първо да сложат свои хора(хора като Асанж) на ключовите постове
Хайде да расъждаваме !
За коя страна говорим? За България или за някоя друга? Смяташ ли, че промените през 1990 година не са станали със съгласуването на разузнавателните централи от двата полюса? В България, нали не мислиш сериозно, че БКП и ДС са действали самостоятелно без взаимни договорки с ЦРУ, КГБ, Ми-6 и т.н.? Нима смяташ повърхностно, че ние сме отделно от голямата игра?
За света.
Къде ще поставят хора като Асанж? Кои места не са овладяли за близо 100 години, та ще се наложи използването на хора като Асанж?
Пишеш, че целите са няколко. Колко? Какви?
Това което си писал до тук съм го слушал и по телевизията.
Давай това което никой не казва ! Ако го знаеш разбира се! И много моля престани с демагогията!
цитирай
40. анонимен - Те се самосезираха
26.08.2012 23:02
но ние можем да мислим
цитирай
41. sparotok - разковниче
27.08.2012 00:25
bulgarinut57 написа:
Генериране на 5 млн. нови работни места ,
намаляване на безработицата от 26% на 7,2%.
В допълнение 14 456 11 715 кооперации и
взаимоспомагателни дружества са създадени в периода от 2003 г. до 2010 г.,
създаване на 750 000 работни места, което достига около 10% от БВП.


Това е разковничето - кооперативния капитализъм, корпоративния е не само оживелица, но и опасен за демокрацията...
цитирай
42. siuvigi - Промените в Източния блок не просто са станали със съгласуването на Запада
27.08.2012 00:52

А направо с неговото участие-икономическо, с психологическо въздействие, политическо...
Що за тотално тъп въпрос:
"А една от основните цели е първо да сложат свои хора(хора като Асанж) на ключовите постове
Хайде да расъждаваме !
За коя страна говорим? За България или за някоя друга?"

Естествено, че Асанж е подготвен и сложен на този ключов пост от секретните служби на държавите, които са силните на деня, като САЩ.

podvodniiii, нещо се правиш на глупав отново, и то няколко пъти в един и същ пост?!
"Кои места не са овладяли за близо 100 години, та ще се наложи използването на хора като Асанж?"

Недоволството на хората не са овладели. То няма и как да стане, като правят толкова простотии при които винаги ще има протестиращи за което.
И май лъжеш? По коя телевизия си чувал да говорят, че Джулиан Асанж е поставен от службите и работи за тях?

П.П. Абе не знам как ще го определиш, като демагогия ли, или нещо друго но.
Усета ми показва за някой, който на пръв поглед не изглежда много логична да е точно такъв, но после се потвърждава. А при тебе, след тези твои постове направо крещи, че си агент, тайно ченге от службите, нещо такова.
Направо не знам.
цитирай
43. dokumentalni - Естествено, че Асанж е подготвен ...
27.08.2012 01:09
siuvigi написа:

Естествено, че Асанж е подготвен и сложен на този ключов пост от секретните служби на държавите, които са силните на деня, като САЩ.

Четох те, четох те, мислех да не се обаждам, че отдалече си личи колко твърде невеж по какъвто и да е икономически (разбирай, политически) въпрос. Но това ти изречение ме накара да прихна от смях, та реших да ти го кажа.
Ще ми е интересно да отговориш на следните 2 въпроса:
Първо, за какъв "ключов пост" говориш?
Второ, имаш ли изобщо представа какво представлява Уикилийкс? Влизал ли си някога да се ровичкаш в материалите им?

Явно нямаш ни най-малко понятие за темата. Понеже започваш сериозно да се излагаш, ще ти кажа само, че Уикилийкс е въпросният сайт, който публикува това видео: http://www.youtube.com/watch?v=to3Ymw8L6ZI
Предполагам, че имаш някакво обяснение какво са целили "секретните служби на САЩ" с изкарването наяве на подобно видео? За Менинг чувал ли си изобщо?

Моля те, зарежи "усета си". По подобни теми не ни трябват гледачки на кафе и говорещи с извънземни.

цитирай
44. dokumentalni - Сигнализират ми за един форум, к...
27.08.2012 01:30
Сигнализират ми за един форум, където още един "многознайко" се опитва да преиначи написаното в статията и да я изкара лъжлива. Тъй като нямам възможност да пиша там, ще го направя на пух и прах тук. Ако има желание, може да ми отговори (въпросният многознайко е с никнейм е-mil). В кавички означавам цитатите на Многознайкото, следват моите отговори.

1. ""В последните 40 дни от Южна Америка пристигнаха три силни отговора: а в Европа нищо не се каза." Статията сериозно преувеличава. Дори аз, който рядко преглеждам финансовите новини имам бегла представа от слуващото се...И новината веднага беше отразена. И у нас се писа:
Инвестор.бг
И Франс прес писа.
И Ройтерс също: "Банките трябва да върнат парите на хората".
Британският
Гардиън също подробно описа с цитати обвиненията на Кирхнер срещу международните финансови институции, ръкоплясканията на стотиците гости и т.н. Даже допълва с коментар на техния министър на икономиката публикуван в Telam (голяма аржентинска новинарска агенция), с който отхвърля изискванията на МВФ и Световната банка. Да напомня, че The Telegraph е четен вестник, чиито ежедневно издание има над 500 хил. хартиен тираж и кой знае колко интернет импресии."

Тук става въпрос за различни гледни точки - явно според Емил отразяването на дадено събитие в ЕЛЕКТРОННИТЕ медии означава "отразяване". Живея в Италия и му гарантирам, че никой тук изобщо не е чувал за събитието относно върнатите от Аржентина дългове. Гарантирам му, че в България е същото (ааах, забравих, с изключение на 2-3 милиона души, които всяка сутрин четат електронното издание на Телеграф на английски). Всъщност на 3-ти август бях в България, дори баба ми беше пропуснала новините за Аржентина. Но за сметка на това вече знаеше за "борбата" на Пуси Райът. Между другото, така и не се научи да ги произнася правилно... Уффф
цитирай
45. dokumentalni - 2. " Впрочем авторът греши - ...
27.08.2012 01:42
2. " Впрочем авторът греши - чекът на Кристина Кирхнер не беше за 12 млрд, а за малко над 2 млрд долара."

Ще пиша бавно, дано да ме разбере.
Дългът към МВФ възлиза първоначално на около 19 милиарда долара, ще рече около 15 милиарда евро. След дълги разправии, постоянно преразглеждане и спорове (горе-долу на всеки 3 години), в крайна сметка уговорената за връщане сума се равнява на 12 милиарда ЕВРО, и трябва да се изплати до края на 2013 година. Ето защо на въпросния плакат пише "12 милиарда евро" с дата 31 декември 2013 г. С последната вноска е изчистен дългът към МВФ 16 месеца предварително. Ако влезеш в сайта на Киршнер, ще видиш статистиките и ще ти стане ясно, че Аржентина ВСЕ ОЩЕ има дългове, като всяка нормална страна. Просто ТОЗИ, основният и единственият дълг, чрез който МВФ се опитва да се меси във вътрешните работи на една страна, е изчистен. Ако ти се занимава, чети всички перипетии с въпросния дълг тук http://www.forums.socioeco.org/sympa/d_read/intreg/LR_951-969.pdf и ако искаш, изчисли сам цифрите. На мен не ми се занимава, пък и все си мисля, че Киршнер е по-наясно от теб и мен точно колко пари накрая е дала на МВФ.
цитирай
46. dokumentalni - 3. "Решаващият удар срещу ...
27.08.2012 01:55
3. "Решаващият удар срещу системата идва от една новина, разпространена (не случайно) на 4 август 2012 г. „Джулиан Асанж упълномощява испанския съдия Балдасар Гарсон..."

Авторът пак греши. "Случайно" стана в края на юли и пак го имаше в новините.
Гардиън
Ройтерс
Хъфингтън Пост
Yahoo News
Дневник
Монитор
БНР
Класа
Фокус
И всичките са от 25-30 юли. При това западната преса специално набляга, че новината идва от външния министър на Еквадор, а не от Асандж.
Може в Италия да са го разпространили на 4 август, но останалият свят е научил 10 дни преди това. [smilie5] "

Пожелавам на Емил никога да не попада в ситуацията на Асанж (всъщност няма такава вероятност, като му гледам идеологическите позиции). Емиле, нали не мислиш, че адвокатите поемат защитата на някой в мига, в който той ги повика и им го предложи? Е, Гарсон се е срещнал с Асанж много преди въпросната дата 4 август. Говорили са. Отива с майката на Асанж в Еквадор и тя на 1 август се среща с Кореа и го моли да даде политическо убежище на сина й (потърси из нета сам). Кореа казва, че ще си помисли. Естествено е, че всички, знаещи за контактите на Гарсон с Асанж, са сигурни, че той ще му стане адвокат - познават добре биографията му. ОФИЦИАЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГАРСОН, че поема защитата на Асанж лично той прави на пресконференция в Еквадор (Кито) на 4-ти август, заедно с майката на Асанж, Кристин. Новината се разпространява официално от инф. агенции на 5 август - сам си пуснал линка от ФОКУС http://www.focus-news.net/?id=n1682995, ето и този: http://www.itar-tass.com/c1/488731.html . Сам си провери другите агенции.
цитирай
47. dokumentalni - 4. "Въобще като цяло факто...
27.08.2012 02:06
4. "Въобще като цяло фактологията на този Модилиани куца.
"По-точно, тя е първата страна от южноамериканския континент, и първата нация в света от 1948-ма година насам, приложила концепцията за „омразен дълг”"
И това не е вярно.
По-надолу пише, че Буш е отписал дълга на Ирак. Е, как така САЩ са приложили концепцията за "омразен дълг" през 2003, а през 2008 Еквадор станали първата нация, която я приложила?
И не е единствен случай. През 1953 Съюзниците отписват вземанията си от Германия пак като "омразен дълг" (odious debt)."

Според мен смяташ съфорумниците си за идиоти. Първо, Буш е отписал дълга на ИРАК, не на САЩ! Ако беше отписал дълга на САЩ, тогава можеше да правиш сравнения, в този случай - не можеш. Да не говорим, че точно върху този спорен момент се крепи и позицията на Кореа и това в статията е описано надълго и нашироко. Второ, говориш за съюзниците. Не съм запозната с този случай, но ако приемем, че написаното от теб е вярно, то пак между "опрощаване" от страна на кредиторите (нещо, което се случва постоянно, всяко "преразглеждане на дълговете" е такова) и ОТКАЗ от страна на длъжника да плаща РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА. Усещаш ли я изобщо? Надявам се съфорумниците ти да ти отговорят подобаващо.
цитирай
48. dokumentalni - Това вече ме уби и тотално ме убеди, ...
27.08.2012 02:32
Това вече ме уби и тотално ме убеди, че всичките ти приказки се крепят на личните ти убеждения - сляпа вяра в неолибералната политика и институции, сиреч ти си точно човекът, вярващ в НяНА, описан в статията. Тези твои думи са върхът на демагогията:

5. "А през 90-те МВФ стартира програма за сериозно намаляване или опрощаване на дълговете на най-бедните страни. Само че я нарече HIPS (Heavily Indebted Poor Countries). Но по същество много от страните имат именно "омразен дълг" натрупан от управлението на бившите диктатори."

Така, през 90-те години наистина стартира кампания за опрощаване на дълговете на страните от третия свят, тъй като са "омразни". Само че кампанията се повежда от CADTM (Комитет за анулиране на дълга на Третия свят)- http://cadtm.org/ , a основните врагове на въпросната кампания са точно МВФ и СБ! И до ден-днешен дълговете не са опростени, напротив - точно те държат черния континент на колене! Имах честта да присъствам на работна конференция на CADTM в Гърция точно по темата за дълговете и твоите думи са СРАМ за всеки нормален, мислещ човек! Във филма Дългокрация (има препращащ линк към него в статията) и във филма Краят на бедността http://www.dokumentalni.com/?p=1857 можеш да чуеш сам какво казва председателят на Комитета - Ерик Тусен - относно МВФ и СБ! Хич не се опитвай да ги изкарваш добрички, моля те! А ако казваш това не с идеята да заблуждаваш съфорумниците ти, а просто, защото не си информиран, то те съветвам да посветиш малко от ценното си време и да изгледаш филмите в моя сайт – смятам, че това би ти помогнало да се ориентираш малко по-добре в света, който ни заобикаля.

Засега спирам дотук, смятам, че не е нужно да продължавам да доказвам колко несъстоятелни са изказванията ти.
цитирай
49. анонимен - Вероломно
27.08.2012 02:40
Всичко това което прочетох,бинаги съм си го мислил, но никога не съм предполагал че ще се намери такава държава даржава,по точно цял континент който да се противопостави на този вид политики......Живеа във Канада и смея да твърдя че имформационната заблуда,или така нареченото манипулиране на обществото,е пълно...Хората гледат 2-3 телевизии зомбирани са /по точното определение ,икономически роби/и приемат за истина то9веа което им бълват продажни телевизии!!
цитирай
50. dokumentalni - Айде и това, че е последното, което ...
27.08.2012 02:51
Айде и това, че е последното, което си казал във форума, Емиле:
6. ""В Италия, например, никой не знае за битката (която скоро ще се превърне в открит бой) между Бразилия и ООН... Италия официално е изпаднала. Вече не е осмата сила в света, а девета. Задмината е от Бразилия. Затова на следващата среща на групата Г8 Италия няма да бъде поканена, а ще отиде Бразилия. Оттук и решението да се премахне Г8 и да бъде превърната в Г10. Хванали са се за гърлата."
Пълни глупости. Италия още преди 4 години призова Г8 да се разшири до Г14. Ройтерс цитира Джулио Тремонти, тогавашния министър на икономиката и финансите: "Не можем да чакаме повече... трансформацията на Г8 до Г14, да позволим на Китай да влезе, на Индия, Южна Африка, Мексико и Бразилия.""

Чудя се как е възможно така да преобръщаш казаното от автора? Та нали и ТОЙ казва същото: Борбата е между двете Кристини - Киршнер и Лагард. Киршнер НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ СЪЗДАВА Г10, Г14 или Г100! Естествено е да не го желае - нали уж само 8-те най-големи икономики разговарят? Защо до скоро трябваше да са Г8, а в момента, в който страните "от Третия свят" трябва да изместят Великите Западни Държави, изведнъж Лагард (и Тремонти, няма спор, нали е първият заинтересован да не бъде изхвърлен!) разширява групата? Та нали ако остане Г8 само след няколко години половината маса ще се заеме от бившите колонии и тогава неолиберизмът ще изчезне мигновено през комина! Битката все още се води, колкото и да се опитват да изкарат "официално" решението, че вече няма Г8. Изобщо не е ясно как с думите си "оборваш" казаното от автора! Явно се надяваш само с тона си да убедиш някой, че има нещо нередно в статията... Чудя се на съфорумниците ти, честно. Как никой не те сдъвка веднага?
цитирай
51. dokumentalni - Oтносно "омразния дълг&q...
27.08.2012 03:38
Oтносно "омразния дълг" на Ирак, който бива опростен, както и общата юридическа формула за "odious debt", използвана от САЩ, публикувам разработката на CATO institute - може би най-неолибералната институция в света http://www.cato.org/pubs/pas/pa526.pdf .
Както може да се види, САЩ започва да работи върху опрощаване на дълговете на Ирак още през 2002 г. - преди войната да се разрази.
Виж "Дългокрация" - случаят е показан от минута 36. Буш действително подписва американския проект за елиминиране на иракския дълг още през януари. Живо препоръчвам филма, хронологията на случилото се е много ценна.
Малко встрани от темата - за CATO работи небезизвестният Ричард Ран. http://www.cato.org/people/richard-rahn
цитирай
52. анонимен - проф. Кирил Шопов ви пише
27.08.2012 09:46
Мисля да препечатам публикуваният тук материал в моя блог. http://kirilshopov.blogspot.com/ Ще цитирам и мястото с препращащ линк. Благодаря!
цитирай
53. siuvigi - dokumentalni получава се малко преплитане от една страна
27.08.2012 11:54

Защото точно този Емил, за който пишеш, в сайта ФФ, където е анализирал материала ти, беше ме изкарал, като е прочел десетки мои теми и постове във ФФ(когато пишех там), че работя за Георги Първанов и БСП хе-хе-хе...
Ама такъв ферман беше написал за мене, така беше извадил думи и изречения от контекста, че и за като го прочетох, бих казал, че това за когото се отнася вероятно работи като платен писач за БСП хе-хе-хе.
Човека просто явно има голяма подготовка в това...
И да не те учудва, че във ФФ никой не му е отговорил подобаваш. Голяма част там са толкова захлупени и са такива лапни шарани, че изобщо не е чудна тази им реакция. Ама иначе какви претенции имат за себе си мале, мале...

За тази страна толкова. А сега за другата.
Както тебе, така и всички останали са ви манипулирали по позната схема, където слагат лъжа между истина, за да я изкарат и нея истина.
Асанж е лъжец, измамник, манипулатор и слуга на службите като ЦРУ. Но като го сложат да разпространява секретната информация( която ако си малко по интелигентен ще разбереш, че е точно премерена и не губят кой знае колко от нея тайните служби на "белите" държави, а напротив) вече е поставен на ключов пост, да е флагман/водач на големите протести.
Това по първия ти въпрос. Сега стана ли ти ясно за кой точно ключов пост говоря?

А относно какво е Уйкиликс. Това е дълго подготвяна и с много специалисти от различни области разработка на тайните служби. Дали само на САЩ, или са включени и други "бели" държави, това вече е отделен въпрос.
Разбира се в която освен Асанж участват и много други агенти, внедрени и в медии, онлайн издания, социални мрежи, обществени организации и т.н...
Това е една огромна и чудовищна организация!
Направо се чудя как може хората да са толкова наивни, и толкова лесно манипулирани, та да им кажат, че някакво гейче ефрейторче може да изнесе хиляди документи секретна информация, с гриф строго секретно, и то от най-мощните тайни служби, все едно обира местната баничарница!

цитирай
54. siuvigi - И сега идват и някои от целите
27.08.2012 12:03

Така вече е видно, че той с неговата организация се внедрява, се намесва в отношенията между държавата Еквадор и финансовите институция.
И то уж на страната Еквадор, но като враг на САЩ той и неговата организация може да послужат за повод, за нападение на САЩ, Англия, Финансовите акули над Еквадор.
Това не ти ли звучи познато?
Случая от 11 септември и Осама бен Ладен, който си е човек на службите.
И как го използваха да нападнат Авганистан?

Ама явно хората не искат да мислят.

А относно Кейнс и кейнсианството, е друга тема. Само леко да я зачекна.
Явно се смяташ и за голям специалист по икономика, освен световна политика.
Та да те питам. Кои са причините за избухването на Втората световна война?
цитирай
55. анонимен - ...
27.08.2012 12:17
Има светлинка. А за цитата по-долу - чета и не вярвам!... Невроятно!

"На другия ден Уго Чавес обявява официално, че ще даде своя принос, доставяйки гратис петрол и газ на Еквадор за 10 години. Четири часа по-късно бразилският президент Лула обявява по телевизията, че ще предостави гратис 100 тона дневно пшеница, ориз, соя и плодове за прехраната на населението, докато страната не си стъпи на краката. Вечерта Аржентина обявява, че ще предостави на Еквадор гратис 3% от своята продукция на телешко месо първо качество, за да гарантира количеството протеини за населението. На другата сутрин в Боливия Ево Моралес легализира националната продукция на растението кока и го обявява за колективно благо. Налага данък на производителите на листа от кока и предлага на Еквадор заем от 5 милиарда евро с нулева лихва, който да се върне за 10 години чрез 120 вноски."
цитирай
56. siuvigi - Абе светлинка ама
27.08.2012 12:39

като внедрят и други подобни агенти като Асанж в тези държави. И като си направят вече повода за интервенция там, и ще видите как Натовската военна машина(в която участва и България между другото) почерня всичко за отрицателно време.
цитирай
57. анонимен - Глупав ли си? :-)
27.08.2012 13:00
Глупав ли си? :-)
цитирай
58. dokumentalni - Мисля да препечатам публикуваният ...
27.08.2012 13:24
анонимен написа:
Мисля да препечатам публикуваният тук материал в моя блог. http://kirilshopov.blogspot.com/ Ще цитирам и мястото с препращащ линк. Благодаря!


Огромни благодарности за разпространението, както и за приноса ти по темата за Южна Америка! Книгата за Бразилия определено трябва да се прочете!
цитирай
59. dokumentalni - Сювиги, моля те, спри се. ЦРУ дей...
27.08.2012 13:35
Сювиги, моля те, спри се.
ЦРУ действат по тотално различен начин, не изкарват мръсните си ризи наяве, а точно обратното.
Препоръчвам ти книгите на Джон Пъркинс.
Поздрави!
цитирай
60. siuvigi - dokumentalni именно
27.08.2012 14:10
Това е и другия признак, че Асанж и ко са слуги на ЦРУ.
Така са подбрани секретните материали, че не изкарват мръсните ризи на ЦРУ.
И то като имаш предвид, че дори и има вече документални филми където бивши агенти коментират мръсните игри на ЦРУ в прав текст, как са подпомагали хунти и откровени бандити с пари и оръжие, само и само да свалят някое правителство от власт.
Та какви документи с конкретни данни по тези въпроси е публикувал Асанж би ли споделил?

Ама ти наистина ли вярваш, че гейчето ефрейтор открадва хиляди секретни документи?
И вярваш, че искат да ликвидират Джулиан Асанж, ама не могат?
А защо не го арестуваха до сега, след като разпространява хиляди секретни документи години на ред?

Очаквам отговори на тези въпроси.
цитирай
61. dokumentalni - Това е и другия признак, че Асанж и ...
27.08.2012 14:26
siuvigi написа:

Това е и другия признак, че Асанж и ко са слуги на ЦРУ.
Така са подбрани секретните материали, че не изкарват мръсните ризи на ЦРУ.
И то като имаш предвид, че дори и има вече документални филми където бивши агенти коментират мръсните игри на ЦРУ в прав текст, как са подпомагали хунти и откровени бандити с пари и оръжие, само и само да свалят някое правителство от власт.
Та какви документи с конкретни данни по тези въпроси е публикувал Асанж би ли споделил?

Ама ти наистина ли вярваш, че гейчето ефрейтор открадва хиляди секретни документи?
И вярваш, че искат да ликвидират Джулиан Асанж, ама не могат?
А защо не го арестуваха до сега, след като разпространява хиляди секретни документи години на ред?

Очаквам отговори на тези 3 въпроса.


1. Ясно е от въпроса ти, че НИКОГА не си се завирал в материалите на Уикилийкс. Вместо да питаш мен, вземи влез там и се разтърси - лично аз съм правила стотици търсения - за България, за Италия, материалите за Ирак и последния път - за Сирия. Да ти обяснявам, няма смисъл, достатъчен е примерът ми с видеото в Ирак. Ти говориш просто ей така. НИЩО НЕ ЗНАЕШ ЗА УИКИЛИЙКС.

2. Относно гейчето-ефрейтор: ЗАСРАМИ СЕ! Не те ли е срам, че човекът гние в затвора от над 800 дни, за да може светът да види гнусотиите на САЩ? Какво точно искаш да покажеш с думите си? Хората, осигуряващи материалите в Уикилийкс рискуват живота си, а ти просто плямпаш, за да се чувстваш важен и "разсъждаващ". Думите ти доказват точно обратното. Уважавай хората, моля те!

3. Естествено, че искат да ликвидират Асанж. Има вероятност и да успеят. Опитват се да го арестуват от първия ден, но той бе достатъчно умен, за да се ПРОЧУЕ. Затова им е трудно просто да го застрелят, за да не го превърнат в герой.

Няма да ти отговарям повече. Не смятам, че те интересуват отговорите ми. Интересува те само да слушаш гласа си (тъй де, да се четеш и да си мислиш, че си умен).
цитирай
62. анонимен - Ауууу
27.08.2012 14:39
Ауууу, тука се вихрят страшни теории на конспирацията. Да, световните политически събития са сложни и многопластови, но всеки може да си ги интерпретира по негов си начин.
цитирай
63. анонимен - проф. Кирил Шопов
27.08.2012 14:44
siuvigi, ние тук говорим за ничана, по който САЩ, Англия и Норвегия се опитват да заловят Асандж и да го изпратят в САЩ. Този начин е отвратителен и за него не се пише в европейската преса, или се пише мимоходом. Англия стигна до безпрецедентно нагли заплахи за нахлуване в посолството на Еквадор, от които разбира се се отказа (поне на думи).
Що се касае до това какво представлява Уикиликс - тук има най-разнообразни тълкувания. Едното е, че е рожба на секретна разработка на ЦРУ. Ако Асандж бъде предаден на САЩ и потъне в някое от подземията им, тази теза ще вземе връх и хората няма да се доверяват на Уикилийкс, което е и целта. Ако Асандж замине за Еквадор - в сърцето на UNASUL, SELAC, сред правителства и държави, които си поставят за цел да елиминират североамериканската власт, той ще продължи работата си за свободен достъп до информация. Предлагам ви да спрете със спама - разбрахме ви идеите и не сме съгласни с тях!
цитирай
64. анонимен - Не бъдете наивни
27.08.2012 14:46
Моля ви, хора, не бъдете толкова наивни. Колкото и умен да е Асандж, ако някоя служба искаше да го ликвидира или да го спре да публикува секретна информация, досега щеше да го е направила. Глупаво е да се смята, че един човек може да върти на пръста си такива организации. Те си имат някаква игра. Разбира се ние не може да знаем каква е, можем само да си разсъждаваме по форумите и да бистрим политиката, което по принцип е любимото занимание на българина.
цитирай
65. siuvigi - dokumentalni правиш се на много знаещ, ама видно е, че си поредния
27.08.2012 14:47

набълбукал се с дезинформация и откровени манипулации.
Абе само като му видиш излъчването и маниерите на този Асанж ти става ясно що за човек е.
Сега като се замисля, dokumentalni, вероятно той прилича на тебе и такива като тебе, и затова така се връзвата без изобщо да погледнете фактите?

Гледах едно видео за Ирак от "видеотеката" на Асанж, където от хеликоптер убиват мирни граждани и фоторепортера.
Което е поредната измама. Нима си мислиш че всички американски войници са такива?
Не схващаш ли, че с този клип по максимата "Разделяй и владей", настройват милиони мюсюлмани срещу християните и срещу западния начин на живот?
Или за какво ти е да мислиш?! Те други ще мислят вместо тебе(че и ще ти го преведат както с тази статия) и ще ти го дадат наготово, без да имат задни мисли и нечисти интереси?!

За какво да ме е СРАМ?!!!
Какво лошо има в това някой да е хомосексуалист според тебе?
Ти да не си хомофоб?
До колкото знам той сам си е казал, че е гей.
Ти сигурен ли си, че той гние в затвора, а не живее в много по-добри условия от повечето хора на Земята?

Да бе искат да го арестуват, да го убият Асанжчо, и то от първия ден.
Пък той си се разкарва спокойно в различни държави и те все не могат да го намерят и да го заловят ха-ха-ха...да се смея ли, да плача ли, не знам!
Абе как може да сте толкова наивни и лесно манипулируеми, направо се чудя.





цитирай
66. siuvigi - г-н проф. Кирил Шопов
27.08.2012 14:54

Блог.бг е свободна платформа, в която всеки може да изразява мнението си.
"Предлагам ви да спрете със спама - разбрахме ви идеите и не сме съгласни с тях!"
Е И?! Аз какво да направя?! Вие не сте съгласни, а други са на моето мнение.
Видно е и тук в темата. Кой сте вие и на базата на какво определихте моите разсъждения и писания като СПАМ?!
Да не сте професор по СПАМ?!
Ако не, с по горния пост олеквате много, а според мен по скоро се излагате!
цитирай
67. анонимен - Статията е интересна
27.08.2012 14:59
Статията безспорно е интересна. Не приемам всички виждания на автора, но поне има над какво да се замислим. Работата е там, че в съвременния свят всеки може да пусне каквато си иска информация в публичното пространство и човек вече не знае на кого и на какво да вярва. Всеки си прави свободни интерпретации. Не че в това има нещо лошо, напротив, но всеки път като прочета нещо се питам дали не съм лесна мишена за манипулация. Хора, ставаме все по-мнителни и все по-конспиративни и все по-параноични.
цитирай
68. siuvigi - И отново по темата
27.08.2012 15:03
Повтарям за не разбралите. Пиша отново по темата:

"Що се касае до това какво представлява Уикиликс - тук има най-разнообразни тълкувания. Едното е, че е рожба на секретна разработка на ЦРУ. Ако Асандж бъде предаден на САЩ и потъне в някое от подземията им, тази теза ще вземе връх и хората няма да се доверяват на Уикилийкс, което е и целта."
Това е лъжа и манипулация. Точно ако Асанж не бъде арестуван, съден, ил убит ще е ясно, че работи за ЦРУ/тайната служба, която стои зад него.
Въпреки, че като си изиграе ролята, след време, и като се изчерпи, или като повече хора разберат че работи за тайните служби могат да си го приберат, или да инсценират убийство или бог знае какво.

"Ако Асандж замине за Еквадор - в сърцето на UNASUL, SELAC, сред правителства и държави, които си поставят за цел да елиминират североамериканската власт, той ще продължи работата си за свободен достъп до информация."
Явно като професор не четете много, а повече пишете, като при онази поговорка "Чукча писатель, не четатель".
По горе писах, че ако Асанж отиде в Еквадор, вече САЩ ще имат повод да нападнат Еквадор, така както направиха с Афганистан, използвайки Осама бен Ладен!
цитирай
69. siuvigi - Абе сега като се замисля
27.08.2012 15:13

Като се вдигне изведнъж много шум за нещо. За което се говори, че било много тайно, а пък изведнъж се коментира масова, човек е добре да бъде малко мнителен.
Едно на ум.
цитирай
70. dokumentalni - Добавих под статията линкове към ...
27.08.2012 15:26
Добавих под статията линкове към филми по темата.
Приятно гледане!
цитирай
71. анонимен - ideyazabulgaria
27.08.2012 15:44
"неолиберизъм", който днес е основната икономическа доктрина в западните държави,
_____________________
Това изречение не е вярно. Най-добре изградените и развити социални държави на Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария- имат коренно различен социален/политически и икономически модел от неолибералната американска държава. Въпреки ,че в политиката на правителствата им има елементи на неолиберална политика, си оставят с напълно НЕпроменена структура на социалната държава и икономическия и модел. Социалната държава там е спасявана от правовата държава с нейния демократичен модел"реалната демокрация" и силно развитото граждански общества в тези страни, които са осъзнали стойността на своята социална държава, обичат я и я пазят като зеницата на окото си, борят се за нейното запазване. Каквито протести сега стават в Европа са за защита на социалната европейска държава-. А кой покри бившите соц страни в неолиберализъм го давам в материала ми АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И СОЦИАЛНАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА www.ideyazabulgaria.org / DА
цитирай
72. siuvigi - Да се смее ли човек, да плаче ли
27.08.2012 15:46
"Днес разбираме, че тези проекти финансирани от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) служат за обогатяване на американски корпорации, докато в същото време създават осакатяващи дългове за тези държави, правейки ги зависими от САЩ."

26/04/2011
by admin

Е сега ли го разбрахте това, миналата година?!
Те от десетилетия МВФ и СБ си правят тези измамни игри и манипулации те сега разбрали.
И някой бивш измамник от тези организации като им разкаже за това, чак сега, те вече го считат за достоверен източник и започват да му вярват безусловно?
Абе направо...

Не, не е истина просто!:
"Дълги години Джон Пъркинс е бил „икономически убиец“, в света на международните финанси."
Дълги години бил "икономически убиец" и изведнъж станал просветител хе-хе-хе...

То си е така. Дълги години си вълк...и изведнъж ставаш агне хе-хе-хе...
цитирай
73. анонимен - anonimen
27.08.2012 16:59
За пръв път попадам на този сайт.И...ставам негов редовен посетител.
цитирай
74. анонимен - Neveroiatno, kakvi gluposti samo ...
27.08.2012 17:38
Neveroiatno, kakvi gluposti samo sa napisani tuk...
цитирай
75. анонимен - От Уикипедия, не от Уикилийкс:)
27.08.2012 17:53
Около политиката на президента на Еквадор за отказ от плащане на част от държавния си дълг има някои съмнителни моменти, описани в съответната статия в Уикипедия така:
""""
Correa has called for a renegotiation of Ecuador's $10.2 billion ex
ternal debt, at 25% of GDP,[4] following the example of Argentine President Néstor Kirchner. In his inaugural address on 15 January, Correa stated his belief that part of Ecuador's external debt is illegitimate, because it was contracted by military regimes.[5] He also denounced the "so-called Washington Consensus."[6] Correa has threatened to default on Ecuador's foreign debt, and to suspend review of the country's economy by the World Bank and the International Monetary Fund;[7] indeed, on April 26, 2007, he ordered the expulsion from Ecuador of the World Bank's country manager.[8]
In May 2007, evidence surfaced that some of the Ecuadorian government rhetoric might have been part of an alleged market manipulation to benefit Ecuador from movements in the price of financial instruments linked to Ecuadorian Bonds.[9] A fall in Ecuador bond prices, ignited by aggressive default rhetoric, would trigger a buyback by Ecuador, financed by Venezuelan banks. This strategy collapsed due to operations engaged by Venezuelan financial institutions who profited from the market swings. Correa referred to the allegations as a conspiracy from a powerful banker.[10][11][12] On July 26, 2007, Rafael Correa replaced finance minister Patiño, due to Patiño's appearance in a video recording, apparently discussing the market manipulation. Patiño then assumed a newly created position responsible for the Pacific coast region and later assumed the Politics Affairs Ministry.[13]
""""
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_policy_of_Rafael_Correa
цитирай
76. анонимен - Вярно
27.08.2012 17:55
анонимен написа:
Neveroiatno, kakvi gluposti samo sa napisani tuk...

Бъдещата панацея - Кейнсианство плюс Асанжизъм:)
цитирай
77. анонимен - Много интересна статия.
27.08.2012 19:02
Аплодисменти! Браво! Много интересна статия.
цитирай
78. анонимен - Изключителното
27.08.2012 19:10
Изключителното тук е информацията за Еквадор и Южно Американските държави, а не толкова как Асанж е успял да разконспирира най- големите конспирации, нормално държава зависеща от валутния борд да не сипе инфо за държави отървали се от него.
цитирай
79. анонимен - Не съм от тях как'Сийке
27.08.2012 22:13
И къде е България в тези страшни сценарии така и не разбрах,пак ли ще минем между капките и ще се задоволим с трохите ? Ами нека Асандж да избере нашето посолство,какво - пак обърка посоката ?
цитирай
80. анонимен - Класация
28.08.2012 11:36
Сюбиги, аз съм тъп и затова не пиша коментари.
Виждам, че и ти си тъп, но пишеш ... и се питам, при това положение, кой е по-тъпият от двама ни ...
цитирай
81. siuvigi - анонимен 82
28.08.2012 14:19

Сам се определяш, че си тъп.
Е като си тъп как ще определиш друг какъв е бе тъпчо?! хе-хе-хе

П.П. Чудя се направо, как не са се включили и тук ченгетата както те си знаят, които нападаха яростно с лични нападки, обиди, заяждания, за да изместят посоката на темата и да унижат различно мислещия от тях. Така както правиха във ФФ.
Тука слабо се представят нещо...
цитирай
82. siuvigi - От вярващите на Асанж, че не е измамник
28.08.2012 14:24
има ли някой, който ще се осмели да отговори на тези въпроси:

Ама ти наистина ли вярваш, че гейчето ефрейтор открадва хиляди секретни документи?
И вярваш, че искат да ликвидират Джулиан Асанж, ама не могат?
А защо не го арестуваха до сега, след като разпространява хиляди секретни документи години на ред?

цитирай
83. анонимен - Млъкни бе, кретен! Омръзна на всички с логореята си. Хай върви си развивай теориите в твоя блог.
28.08.2012 14:29
siuvigi написа:
siuvigi - От вярващите на Асанж, че не е измамник има ли някой, който ще се осмели да отговори на тези въпроси:

Ама ти наистина ли вярваш, че гейчето ефрейтор открадва хиляди секретни документи?
И вярваш, че искат да ликвидират Джулиан Асанж, ама не могат?
А защо не го арестуваха до сега, след като разпространява хиляди секретни документи години на ред?


цитирай
84. siuvigi - анонимен 85
28.08.2012 20:03

Само толкова ли можете с нападките си бе смешко?!
Нещо издишате...
цитирай
85. momchil - И сега какво? Треперете вие Хола...
28.08.2012 20:58
И сега какво? Треперете вие Холандия, Белгия,Испания и Франция. Треперете от Еквадор, Боливия, Венецуела, Бразилия. Това са новите световни тигри. Отворете очи пролетарии от тези страни. Стягайте багажите и айде в Южна америка. Тя всеки момент ще се освободи и полети. Фермери от Испания зарязвайте работа и беж в Еквадор в био ферми. А вие английски говедовъди хайде Аржентна. Там ще може да отглеждате говеда на био паша. Е може да ви застрелят като куче в Бразилия. Да ви отскекат главата или пък да ви насекат в Мексико. Да ви отвлекат за откуп в Колумбия или Перу, но какво от това, след като няма да робувате на Опел, Мерцедес, Волво, АйБиЕм. Свободата Санчо.......
цитирай
86. ba6tata4 - za dqnkov
28.08.2012 23:21
dqnkov pederast takav ,gledai xorata ot latinoamerika kvo pravqt ne kat tebe da slu6a6 merkel i da spazva6 disciplina ,da obednqvame vse pove4e i pove4e ot tvoite ikonomii
цитирай
87. анонимен - Кучето си лае, а кервана върви . . . върви . . . . . . . върви
28.08.2012 23:46
Във всяко общество има хора (мн.ч.), които забелязват нередностите и тъмните ходове на водещите/управляващите/правещите. За всеобщо съжаление успешно рокадо не е показано в историята.
Колкото на лаещите им доставя удоволствие да джафкат, толкова повече на водещите им е кеф да сгафят.
Ако статията е истинска - респект към президента на Еквадор за неговите действия.
Иначе стилът е меко хейтърски и би привлякъл сродно нагласени мозъци.
цитирай
88. анонимен - независимо кой в какво вярва
29.08.2012 00:36
харесвами че има различни мнения, независимо дали Асанж е агент на ЦРУ или е това за което се представя, важното според мен е че успя да накара хората да започнат да разсъждават по теми за който по тв не се говори А всеки ще стигне до своята истина без да му бъде "насадена" Така че все пак има полза от такъв персонаж-не мислите ли?
Към Документални -четох че освен Еквадор и Исландия-Унгария върви по същия път ,а има мнения че и румъния гледа на там .Много ще ми бъде интересно да чуя вашето мнение
цитирай
89. siuvigi - анонимен 90
29.08.2012 12:25

Как да няма значение дали Джулиан Асанж е агент на ЦРУ или не?!
Направо се чудя как пишете такива неща.
По същия начин ли мислите и за ченгетата от ДС и другарите висши функционери на БКП, които сега са големите бизнесмени и политици?!
И после що така се получава!!!

Как ще стигнеш до истината като ви манипулират чрез такива като Асанж и ония, който за много години сам се определя като "икономически убиец", а днес му вярвате безпрекословно?!
цитирай
90. анонимен - Евала!
29.08.2012 16:53
За първи път чак сега ми става пределно ясно за какво е целия този шум. Имах някакво знание за Аржентина и последните и мъки с банкрута. Чест и почитания на автора и поклон към Америките. Тази статия ме просълзи.
цитирай
91. dokumentalni - Как да няма значение дали Джулиан ...
29.08.2012 17:06
siuvigi написа:

Как да няма значение дали Джулиан Асанж е агент на ЦРУ или не?!
.....
Как ще стигнеш до истината като ви манипулират чрез такива като Асанж и ония, който за много години сам се определя като "икономически убиец", а днес му вярвате безпрекословно?!


Естествено, че има значение. Асанж НЕ Е агент на ЦРУ. Само абсолютни невежи могат да твърдят обратното - без абсолютно никакви доказателства, само повтаряйки безспирно: "Понеже АЗ съм много умен, а вие - тъпи, казвам ви, че Асанж е агент на ЦРУ!". Какви са ти доказателствата? Материали, нещо?

Относно Джон Пъркинс, смешен си. За пореден път, без дори да си погледнал какво и как е написал човекът, си вадиш някакви изводи, пак според принципа "ТОВА ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! КОЛКО СЪМ УМЕН! АЗ ЗНАМ, ВИЕ СТЕ ТЪПИ!"
цитирай
92. анонимен - За пропагандата. Или кой на кой е човек.
29.08.2012 18:04
Едва ли нещата в Латинска Америка са толкова чак цъфнали и вързали и до такава степен са се откопчали от американското влияние, както се описва в статията но е факт, че определено има някаква взаимна солидарност на тези държави през последните години основана на някакъв вид анти-американизъм. Прото прекалено дълго са мирисали нечистотиите от кенефа на Големият Северен Брат.
Някой хора тук се отърдествяват с истината и си мислят, че тяхното мнение е единствено съставено от логични доводи и единствено то е на база на ''реална'' информация. Критичното мислене, ако наистина го има, не би трябвало да позволи на никой подобно нещо. Аз на времето, като се разчу за Уикилийкс, също първоначално си помилих, че това е поредният кьор-фишек и че е инсцинирано от ЦРУ. Но сега не мисля така. Просто като го слушам и като гледам какво изкарва и цялата ситуация хич, ама, хич не ми прилича на нищо познато. Може и да се лъжа, времето ще покаже. Не искам и да изкарвам, че по някакъв начин искам да отъждествя моето мнение с истината, може и аз да се заблуждавам. Но поне мога и аз да се опитвам да подемагогствам в подобен стил:
Това, че САЩ през последният век са най-силната държава с най-силната армия, технологии, разузнаване, икономика и пропаганда - съвсем не значи, че са нямали и нямат някави реални врагове. Също така не значи, че винаги ще бъдат такива. Това, че Бин Ладен ( или поне последните 10 години от предполагаемият му живот), са измислица на ЦРУ - не дава право автоматично да прилагаме този сценарии към всеки друг, който официално САЩ обявяват за враг на своите интереси. Не се правете, че всичко знаете и всичко ви е ясно, когато се основавате само на интуиция. Доводът, че Асанж евентуално може да се превърне в инструмент на силните на деня за овладяване на общественото недоволство, може да бъде реален единствено когато видим наченките на такова нещо. За момента няма. Чисто като логическа презумпция тоази логика е невярна.
цитирай
93. анонимен - За това кой кой е в американската физкултура и спорт
29.08.2012 18:07
(Магарето има големи уши. Иванчо има
големи уши. - Иванчо е магаре.). Съшият тип логика е и това.
Също така - непрекъснато коментирате, че Уикилийкс основно''улавя'' и ''краде'' информация от тайните служби; съответно - как така ше крадат толкова лесно, какви са тея пикльовци и как могат да прекарат най-богатите и технологично напреднали тайни служби? Tова не е така. В огромното мнозинство от случаите тази информация им е пращана от хора, т.нар. ''whistle blowers''. Това са хора, които по някакъв начин имат достъп до такава информация и тя по някакъв начин е смущаваща за техния
морал/интереси, но - не могат да си позволят да я изкарат официално и публично да застанат зад нея с името си. За това предпочитат да я пратят на Уикилийкс анонимно. И какво уличаващо Асанж има в това, че в последно време се появяват много
такива ''wistle-blowers'', бивши агенти на някакви тайни служби, банки, международни организации и институции и т.н., които след пенсионирането/уволнението си започват да вадят кирливите ризи на организациите за които са работили. Някои от тях, между другото, изчезват безследно след като се разприказват. Зависи обикновено доколко конкретно говорят.
И конкретно към ''сювиги'' - ако искаш някой да приеме по-сериозно мнението ти ( в случая - критиката към Асанж) - използването на постоянни епитети рода на ''гейчето ефрейтор'' едва ли е в полза на това, защото маргинализацията на определен
обект чрез постоянното му отъждествяване с някакъви избрани обидни епитети показва освен липса на добър вкус, то и обикновено липса на реални доводи и аргументи. И трябва ли човек да е гей за да бъде нечестен и да не е това за което се представя?
Единственият довод, който тревожи болшинството от хората е, че, ако са искали, досга да са го убили. Не може ли да допуснем,
че това е нещо с която доега не са се сблъсквали и им е трябвало време да премислят стратгията си? На мене лично ми звучи логично.
цитирай
94. анонимен - айде пак - последно
29.08.2012 18:09
Не може ли да допуснем, че това е нещо с която доега не са се сблъсквали и им е трябвало време да премислят стратгията си? На мене лично ми звучи логично. Асанж стана известен прекалено бързо и привлече световният интерес веднага. Ако бяха рунаците - биха го гръмнали вероятно незабавно без да им дреме много-много. Но знаем, че англо-саксонската тактика обикновено не действа така. Опитаха се да го подхванат и да го омаловажат със стандартната еврейска техника - ''секс скандал'', нали? Факт. Изтъркано - но продължават да го прилагат и в повечето случаи работи и навалицата лапа ли лапа. Това обаче не проработи по начина по който
искаха. Светът е доста по-пъстър от ситуацията в родната ни окаяна държавица и аналогиите не винаги са вярни. Времето ще
покаже какво ще стане и кой кой е бил в сегашната ситуация.
цитирай
95. анонимен - хе-хе-хе-...колко е лесно да си прибързан и повърхностен...не е истина просто...
30.08.2012 09:19
siuvigi написа:

Джулиан Асандж е просто един измамник. по скоро е върха на айсберга на една измама. Ама като сте такива егоисти, сте алчни, и сте затрупани от материални и заробващи ви вещи как да видите толкова елементарни измами?!

И още от началото на изнесените факти лъсва измамата!
"Джулиан Асанж на 15 юни 2012 г. разбира, че за него е свършено. Намира се в Лондон. Английските агенти ще го арестуват следващата седмица, ще го отведат в Стокхолм, където на летището няма да го посрещне полицията на Нейно Величество шведската кралица, а двама офицери от ЦРУ и един американски дипломат, които на базата на специални официални договори, подписани от двете страни, ще приложат „правото за военна опция в случай на деклариран военен конфликт”, твърдейки, че Джулиан Асанж „активно се е намесил” във войната НАТО-Ирак, докато войната е била в ход."

Да бе те така действат агентите. Известяват този, който ще арестуват 1 седмица предварително, че да се укрие някъде хе-хе-хе-...колко сте лесни за манипулиране...не е истина просто...

http://espresso.repubblica.it/dettaglio/caso-assange-il-record-di-falsita/2189846/8 Намери някой да ти го преведе, ако не си в състояние да го разбереш - дава отговор на всичките ти коментари (не само цитирания). ПП: не забелязали че статията която коментираш няма централна тема? Темата не е Асанж, въпреки че е една от тях и също толкова важна.
цитирай
96. анонимен - Благоденствието на едни народи все ...
30.08.2012 11:58
Благоденствието на едни народи все още се крепи на мизерията на други. Докато не се преодолее този феномен човечеството добро няма да види. А за това че сме в кюпа спор няма. Като се почне от иракския дълг и се стигне до одисеята с АЕЦ-овете.
цитирай
97. анонимен - Благодаря!
31.08.2012 15:15
Чудесна статия. Благодаря и на преводача. Най - после получих отговор защо им е крив толкова Асандж. А за процесите в Латинска америка почти нищо не знаех, направо - нищо. Радвам се, че най- после някой им се е опънал. Приветствам безвъзмездната подкрепа на съседите на Еквадор и разбирам защо са притеснени европейци и американци - издърпват им чергата изпод краката и няма кого да будалкат с величието си. Има вече финансово стабилни и независими от тях страни и това много ги плаши. А най- много ми хареса "омразния дълг". Ето какво можем да ползваме от тази история, но много се съмнявам, че ще има политическа воля за това.
Но духът от бутилката е изпуснат и да се надяваме, че ще се заразим и ние на Балканите.
цитирай
98. анонимен - ,,,za slaboumnitci kato "siuvigi"
31.08.2012 17:42
Morons should not be allowed to post! No, to pollute is not a right!!! Wasting others time should be illegal too! No, filtering out the retards is not a censorship!
цитирай
99. анонимен - Интервю на Джон Пилджър с Джулиан ...
01.09.2012 04:04
Интервю на Джон Пилджър с Джулиан Асанж:
https://vimeo.com/18269080
цитирай
100. siuvigi - Уж не сте много манипулирани и зомбирани
01.09.2012 14:03

А вместо да отговорите на въпросите по изнесените факти, вие нападате лично?!
До толкова ли ви стига акъла?!
За ченгетата, които се включиха в темата, като нападат лично, е ясно че са тъпи парчета, ама другите?!!!

Да ги пусна пак може пък някой да се осмели да отговори, вместо да напада лично, с което гарантира колко е манипулиран и зомбиран!

Някой, до толкова им стига акъла, че да се нарече гей този, който сам се е определил за такъв, го смятат за обида, което е малоумно, откъдето и да го погледнеш. Та специално за тях ще променя първия въпрос.

Мислите ли, че ефрейтор Брадли Манинг открадва хиляди дипломатически документи?
Вярвате ли, че искат да ликвидират Джулиан Асанж, ама не могат?
А защо не го арестуваха до сега, след като разпространява хиляди секретни документи години на ред?

Е сега да ви видим може ли да мислите.
цитирай
101. velimir75 - siuvigi
01.09.2012 14:53
Ако ти беше на мястото на Джулиан Асанж през това време, как щеше да постъпиш? Щеше ли да опиташ да се "застраховаш" по някакъв начин?
цитирай
102. siuvigi - velimir75
01.09.2012 15:00

Първо отговорете на въпросите които съм задал. После аз ще отговоря на вашите.
цитирай
103. velimir75 - siuvigi
01.09.2012 15:38
Ами не съм съвсем сигурен какво имаш предвид под "вашите". Не правя част от група, общност или някаква форма на опозиция. Едно време като са канонизирали някой за светец, за да стигнат по-лесно и по-ясно до това дали е наистина подходящ е имало двама свщенници . Единият е защитавал добрата страна, другият е трябвало да търси негативите. Наричали са го "адвокат на дявола". Така че дебата е смислен и ползотворен когато има 2 страни. Относно въпросите ти - и аз самия много съм се чудил защо??? странно е наистина да "свиеш" такива документи, странно е да ги разпространиш и все още да съществуваш... По-принцип избягвам да си обяснявам нещата с разни конспирации, и гледам да търся по реалистични обяснения. И въпреки всичко мислите ми витаят около идеята че Асанж е донякъде като тон колона, музиката я пускат някъде отзад. Естествено постъпката му е огромна саможертва. Друг е факта че е възможно (не ми се иска да звучи ала Холивуд) да се е застраховал допълнително, най малкото никой не знае той какво още знае. А в наше време информацията не си отива с покойника. Но при всяко едно положение мисля че целия този "теч" е полезен някому много повече отколкото предполагаме в момента. Всичко ми прилича на партия шах в която все още се "разполагат" фигурите.
цитирай
104. анонимен - Аз пък друго се чудя - Кой пази съд...
01.09.2012 15:54
Аз пък друго се чудя - Кой пази съдията Гарсон и как ощe не са го гръмнали?
цитирай
105. siuvigi - Първо пишеш
01.09.2012 16:06
"Относно въпросите ти - и аз самия много съм се чудил защо??? странно е наистина да "свиеш" такива документи, странно е да ги разпространиш и все още да съществуваш..."

А после пишеш за огромен "теч" в системата на стотици хиляди документи като нещо естествено, като даденост?!
Не е странно, а просто невъзможно!
Кой нормален човек ще повярва че най-голямата и мощна агентура в света ще повери стотици хиляди документи на някакво ефрейторче, без да е с умисъл?!
Нима си мислите, че така поверяват толкова много важна и тайна информация?!
И не е щателно изследван, проверен, с психоанализи и т.н., всеки който има право до достъп на такъв тип информация?!
И че не е доказал се през годините агент?!
цитирай
106. velimir75 - siuvigi
01.09.2012 16:37
Не разбирам защо нападаш ако не си съгласен. Явно не си ме разбрал правилно. Не мисля че такава информация се краде, но би могла да "изтече" поради една или друга причина за която мога само да гадая. Не знам защо реши че го приемам за даденост. Не мислиш ли че е логично щом като няма как да се открадне тази информация тя услужливо да е оставена да "изтече"" ?
цитирай
107. velimir75 - siuvigi
01.09.2012 17:10
Все пак аз ти отговорих, а ти засега не ..
цитирай
108. siuvigi - Ще ти отговоря, що не
01.09.2012 17:51
Ама първо, да те питам, как си я представяш тази работя да "изтече" толкова огромно количество със секретна информация?
Бивши агенти да са се осъзнали ей така изведнъж, след дълги години работа във службите?
Като ония "икономическия убиец"?
До вчера вълк, от днес станал агне?

А относно твоите въпроси:

"Ако ти беше на мястото на Джулиан Асанж през това време, как щеше да постъпиш? Щеше ли да опиташ да се "застраховаш" по някакъв начин?"

Няма как да бъда на мястото на Джулиан Асанж, защото не мога да работя като агент на служби катоЦРУ и подобни. Дори и чисто теоретично не мога да си го представя, защото е против всякакви мои принципи.
Все едно да те питам, ти би ли станал убиец. Няма как да отговориш нали?
И изобщо втория въпрос, в такъв случай става безсмислен. Защото Асанж като агент на службите, може да играе, да се прави че уж е срещу тях, и уж се е застраховал, но всъщност работи за тях.
цитирай
109. dokumentalni - Сювиги, продължаваш да дрънкаш ...
01.09.2012 19:23
Сювиги, продължаваш да дрънкаш глупости, доказващи тоталното ти невежество.
Първо, отговорих ти и на трите въпроса, веднага след като ги зададе. Явно имаш избирателно четене.
Второ, НИКОЙ не е открадвал "стотици хиляди" документи. Има линк към интервюто с Асанж, направено от най-големия журналист в днешно време - Джон Пилджър. Там ясно и точно е описано откъде и как идва информацията.
Няма нищо конспиративно в системата, аз лично съм чела достатъчно документи и ми е ясно кое как става. Направи го и ти, преди да плюеш по хора, които рискуват живота си.
Ако не ти е ясно как изтича информацията, огледай се. Ако работиш в каквато и да е фирма, ще видиш хиляди начини да откриеш мръсните й ризи и да вземеш документацията. Това се прави от десетки години, нарича се "фирмена информация" и има стотици хиляди случаи, в които някой служител краде информацията.
Дори филми се правят с подобни истории - изтича информация дори и от най-засекретените файлове на банковата система в Швейцария например!
Просто има хора, които, след като се доберат до нея, я използват за користни цели (продават я например на конкуренцията), а има и такива, които искат да я публикуват по морални причини.
Затова спри да питаш "как така се краде информацията", защото вече изпадаш в нелепо положение.
За радост, има много хора с висок морал! А фактът, че ти не можеш да допуснеш, че има такива хора, говори ясно за ТВОЯ собствен морал.
Ето ти инфо и как изтича информация за банките:
http://www.dokumentalni.com/?p=1153
цитирай
110. siuvigi - "аз лично съм чела достатъчно документи..."
01.09.2012 21:33

Аааа! Ти не си ли мъжко? Няколко човека ли пишат под този ник?

Това първо.
А после, тайните служби като ЦРУ, не са като на бай Пешо от Долно Нанадолнище, или на Джон сладкаря от Сиатъл фирмите, анадънму?

По горе се опитах да ви обясня ама вие не схващате!!!
Сега ще се опитам да ви обясня като на малки деца, та поне малко от малко схванете.
Знаеш за мафията нали? А сега си представи организация десетки пъти по мощно от нея, с много по-добра организация, и с по жестоки правила. Ей това са тайните служби като ЦРУ.
Така сега си представи как някой мафиот започва да "пее". Какво ще му се случи според тебе, дори още преди да си помисли да прави това?
А сега си представи някой мафиот, който е изпълнявал "мокри" поръчки(аналогично на "икономическия убиец"), изведнъж да започне да дава интервюта наляво и на дясно, кое как е правил.
Просто няма как да стане, ако не е под ръководството на службите!
НЯМА КАК!!!


П.П.Е не ти намирам отговорите на въпросите ми, ако може пак да ги постнеш.
цитирай
111. dokumentalni - Коментар 63: Това е и другия ...
02.09.2012 01:25
Коментар 63:
dokumentalni написа:
siuvigi написа:

Това е и другия признак, че Асанж и ко са слуги на ЦРУ.
Така са подбрани секретните материали, че не изкарват мръсните ризи на ЦРУ.
И то като имаш предвид, че дори и има вече документални филми където бивши агенти коментират мръсните игри на ЦРУ в прав текст, как са подпомагали хунти и откровени бандити с пари и оръжие, само и само да свалят някое правителство от власт.
Та какви документи с конкретни данни по тези въпроси е публикувал Асанж би ли споделил?

Ама ти наистина ли вярваш, че гейчето ефрейтор открадва хиляди секретни документи?
И вярваш, че искат да ликвидират Джулиан Асанж, ама не могат?
А защо не го арестуваха до сега, след като разпространява хиляди секретни документи години на ред?

Очаквам отговори на тези 3 въпроса.


1. Ясно е от въпроса ти, че НИКОГА не си се завирал в материалите на Уикилийкс. Вместо да питаш мен, вземи влез там и се разтърси - лично аз съм правила стотици търсения - за България, за Италия, материалите за Ирак и последния път - за Сирия. Да ти обяснявам, няма смисъл, достатъчен е примерът ми с видеото в Ирак. Ти говориш просто ей така. НИЩО НЕ ЗНАЕШ ЗА УИКИЛИЙКС.

2. Относно гейчето-ефрейтор: ЗАСРАМИ СЕ! Не те ли е срам, че човекът гние в затвора от над 800 дни, за да може светът да види гнусотиите на САЩ? Какво точно искаш да покажеш с думите си? Хората, осигуряващи материалите в Уикилийкс рискуват живота си, а ти просто плямпаш, за да се чувстваш важен и "разсъждаващ". Думите ти доказват точно обратното. Уважавай хората, моля те!

3. Естествено, че искат да ликвидират Асанж. Има вероятност и да успеят. Опитват се да го арестуват от първия ден, но той бе достатъчно умен, за да се ПРОЧУЕ. Затова им е трудно просто да го застрелят, за да не го превърнат в герой.

Няма да ти отговарям повече. Не смятам, че те интересуват отговорите ми. Интересува те само да слушаш гласа си (тъй де, да се четеш и да си мислиш, че си умен).

цитирай
112. dokumentalni - Аааа! Ти не си ли мъжко? Няколко ...
02.09.2012 01:27
siuvigi написа:

Аааа! Ти не си ли мъжко? Няколко човека ли пишат под този ник?

Не, и не знам как реши, че съм мъжко. Явно по същия начин, по който реши, че Асанж работи за ЦРУ.
Името ми е изписано в блога.
цитирай
113. анонимен - за Асанж
02.09.2012 11:15
Доколкото знам, чисто законодателно е било трудно да обвинят и осъдят Асанж, тъй като той не е ''крадецът'' на информацията. Много често Уикилийкс са притискани да издадат източникът на информация, който може много по-лесно да бъде обвинен и осъден на база на същетвуващото законодателство. В САЩ веднага се появиха разни празноглави политици, които започнаха да разправят по интервюта как трябвало незабавно Асанж да бъде заловен и съден за ''treason'' - демек - ''държавна измяна''. Което е нелепо и няма как да стане по този начин, защото той не е гражданин на САЩ. Нещата не са толкова прости като - ''ако са искали, досега да са го заловили.'' Англо-саксонските методи за борба включват всики фази за борба с истината и не винаги съвпадат с методите на мафията -
1. - пренебрежение, 2. - усмиване като нелепа. 3. - яростно противодействие 4. - приемане.
В зависимост от ситуацията използват някой/ няколко от методите.
Факт е, че в момента искат да го заловят, вероятно вече имат правна стратегия да го осъдят.
цитирай
114. siuvigi - Офф, добре. Чак сега и аз ги открих отговорите ти, сред толкова много постове
02.09.2012 12:05
Но както и да е, там съм ти отговорил, на отговорите ти.
Ама ти си толкова много заблудена, че не схващаш!
Това видео в Ирак, където убиват от хеликоптера невинни граждани и репортера , не е излъчено с цел да изкарат мръсните ризи на ЦРУ!
То е с цел да насъска мюсюлмани срещу християни, и срещу западния начин на живот!!!
Това ясно ли ти е?!
Ясно ли ти е повечето материали, които и ти си прегледала са с цел още повече да настроят едни хора с други?!
Ясно ли ти е, че всичко това доказва на 100%, че Джулиан Асанж работи за тайните служби?!

Анонимен 115 "Доколкото знам, чисто законодателно е било трудно да обвинят и осъдят Асанж, тъй като той не е ''крадецът'' на информацията."
До колкото знаела тя?!
Правиш ли се на толкова глупава и невежа, или наистина си такава, та да не ти е ясно, че при разпространението на секретни документи от Джулиан Асанж, още на момента по закон, трябва да го арестуват, и да го съдят?!

цитирай
115. nebosvod - впечатлен съм
02.09.2012 19:57
Статията е изключително интересна.И мисля че най-интересното не е това, върху което са съсредоточени повечето коментари.обсъждайки "носителя" на информацията замъглявате самата информация. В статията има неща , които са проверими и няма как да се оспорят. А на всички критици пожелавам още веднъж да прочетат последното изречение.
цитирай
116. анонимен - по закон, трябва да го арестуват, и да го съдят
02.09.2012 23:32
По кой закон бе, умнико? Асандж е австралийски гражданин, а САЩ искат да го обвинят в държавна измяна! Това не ти ли се струва малко нелепо?
Изобщо разсъжденията ти са на толкова елементарно ниво, че не си струва да ти се отговаря.
Ти създаваш конспирация върху конспирацията. Това вече е малко прекалено, да не говорим, че е базирано единствено върху предположения, без каквито и да е факти.
цитирай
117. анонимен - Сювиги - по-леко с бутонките!
02.09.2012 23:38
''Правиш ли се на толкова глупава и невежа, или наистина си такава, та да не ти е ясно, че при разпространението на секретни документи от Джулиан Асанж, още на момента по закон, трябва да го арестуват, и да го съдят?!''
Защо досега не са спряли и осъдили торентите? След като големи корпорации губят милиарди; а знаем, че големите пари управляват американското правителство чрез лобита. Що се правиш, че знаеш всичко и че всичко ти е ясно? Правил ли си си труда да проучиш как стои правно въпроса детайлно от повече от една страна та да обявяваш всеки, който не вижда елементарната и неотменима конспирация за ''глупав и невеж''?
По кой закон? И по кое право? Би ли ни разяснил с подробности и конкре
тика, след като ние явно не знаем, а ти всичко знаеш? Не знам дали се правя на тъп или съм тъп, но поне не се опитвам да приемам най-лесното конспиративно обяснение за логично; или поне не винаги. И не се правя, че всичко ми е ясно винаги когато нямам нито необходимата информация, нито необходимата логическа обосновка.
И още нещо - да вярваш сляпо и да виждаш във всичко конпирация не ми се струва много по-малко зомбиращо, отколкото да вярваш на новините и предаванията на CNN примерно.
цитирай
118. анонимен - ...
03.09.2012 01:24
Хора, защо въобще се връзвате на суивиги? Единственото важно нещо от неговите повтарящи се до втръсване параноични "размисли и страсти" е леко изкривения призив към критичност. Незрелия му подход, говори достатъчно за миналото му и за настоящите писти в съзнанието му. Само човек с определени комплекси, страхове и чувство за безсилие се пени така. Не казвам обаче, че не би бил полезен индивид, ако насочеше пустословието си в някаква по-продуктивна насока. Да не му давам идеи...все пак носи глава на раменете си. Надявам се.
Махленското вълнение и "спортната" злоба обаче са безсмислени в случая. Само показват едни такива работици, които господин ще-ми-се-да-съм-хан явно не желае да признае сам пред себе си. Да, уважаеми. Някои от нещата, които тайничко те докарват до голямо притеснение са вероятно верни. И не, НЕ е нужно да беснееш по повода. Това не намалява стойността ти като човек. Просто седни сам и наистина се чуй. Не се занимавай да ми отговаряш както си свикнал. ЕДИН път постъпи различно. Вярваме в теб!
П.П Не можах да издържа на изкушението - подпис : твоите приятели от ДС :)
цитирай
119. siuvigi - Е НЕ!!! Не е истина колко лесно манипулируеми може да сте!
03.09.2012 14:53

"По кой закон бе, умнико? Асандж е австралийски гражданин, а САЩ искат да го обвинят в държавна измяна! Това не ти ли се струва малко нелепо?"
Нелепо е разбира се! Нали трябва да хващат на тази въдица лапни шарани като вас?!
И така нарочно отправят нелепо обвинение, вместо веднага да го арестуват и да го съдят за разпространение на секретни документи!
Сега става ли ясно лапнишарани, или пак ви е трудно да разберете как ви манипулират?!

119. анонимен. Защо ми приписваш думи, и то такива, които са точно обратно на това, което мисля за сиенен?!

120. анонимен - случайно да познаваш някой си Knartist?
цитирай
120. анонимен - ....
03.09.2012 16:05
" случайно да познаваш някой си Knartist?"
Не директно. Той е от...как да се изразя. По-"новите" да речем :)
По принцип профилирането му е за доста уравновесен човек, но май и него го избиват едни такива засукани на моменти.
Защо,(по)срещали ли сте се?
цитирай
121. siuvigi - Питам, защото май ти си Knartist
03.09.2012 17:44

?
цитирай
122. анонимен - ...
03.09.2012 22:26
А,де! Ха-не. Не е нужно да виждаш призраци, там където ги няма. Но ми стана интересно какво точно ти припомня този артист...
цитирай
123. siuvigi - Изместихме посоката на темата
04.09.2012 00:14
Просто пишеш по подобен начин като него.
цитирай
124. анонимен - Bravo
04.09.2012 15:13
Кристина Киршнер - каква героиня е тази жена! Озверяха срещу нея още първия път, когато преди няколко години направи извънредна вноска в заема, като извади пари от ниско лихвените държавни резерви, пазени в Европа ( само за благото на банкерите) и ги сложи за погасяване на заема с високата лихва - не било по правилата, съдиха се заплашваха се, глобиха ги огромна сума, но не и мигна окото. По това време Обама случайно не я забеляза даже на срещата на 20те : http://www.youtube.com/watch?v=ljG9t_wlwnI
А супругът и преди това мисля беше този който обяви фалита.
Омразен Заем - звучи като добра идея за България - най малко за тези пари взети през 80те и 90те и заминали директно в куфарчетата.
цитирай
125. анонимен - Bravo
04.09.2012 16:49
''... при разпространението на секретни документи от Джулиан Асанж, още на момента по закон, трябва да го арестуват, и да го съдят?!''
Там е работата, че много от най-непрятните компромати не са даже с печат секретно, а са вътрешна преписка от посолствата, която обаче говори много за духа на намеренията и рисува грозна картинка. Не случайно момчето от Авганистан не е осъдено още, няма по какъв закон.
Може и да е вероятно Асанж да е субсидиран от някакви пари, но какво значение има това - да не забравяме, че в света, включително в западния, се бият за власт по върховете много сериозни сили, сега повече от всякога когато кранчето започва да спира. Освен това той влезе в конфликт с германския си колега от сайта преди време, така че не знаем какво точно става, а и това няма значение.
Значение има мърсотията която изплува и от там - истината за нещата и дали и кой си вади изводите и се дърйи адекватно. Латинска Америка добре се справя за сега, Исландия също - браво на нея, вкара ги направо в затвора банкерите и сега е най бързо развиващата се икономика на Европа.
цитирай
126. анонимен - Bravo
04.09.2012 18:55
Покрай борбата с тероризма се създадоха достатъчно закони и най вече актове въведени от президента без участието на парламента. Един от тях се казва PATRIOT Act http://www.infowars.com/patriot-act-documents-to-remain-government-secrets-rules-federal-judge/
Който мисли, че американското законодателство е като на другите държави трябва да почете малко и да се ограмоти и после да пише. Така че Асанж най-малкото може, ако не осъден, то да бъде задържан безсрочно в името на националната сигурност, независимо чий гражданин е. Гуантанамо е пълен с такива.

цитирай
127. siuvigi - Е тука е голямата манипулация:
04.09.2012 19:55
"Значение има мърсотията която изплува и от там - истината за нещата..."
Пускат точно определени данни от тайните служби(уж ефрейторчето гейче и подобните нему ги откраднали), някой са всеизвестни факти, други са такива, които настройват мюсюлмани срещу християни...След което, като са захапали стръвта лапнишараните, вече МОЖЕ ДА ИМ НАБИВАТ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ КОЛКОТО СИ ИСКАТ! Мисля, че е време за това.
Така дори с реални факти, но пуснати избирателно може да се манипулира. Това го правят всички по-големи медии всеки ден. БТВ направо се наакват това да го правят по най-наглия и просташки начин!
Не случайно шеф там е ченгето от ДС(който не крие този факт)-Красимир Гергов.
А сега се сетете какви възможности за това имат тайните служби на САЩ!

цитирай
128. анонимен - А вие мислите ли, че, ако заловят Асанж ще ликвидират Уикилийкс?
04.09.2012 22:19
А вие мислите ли, че, ако заловят Асанж ще спрат и ликвидират Уикилийкс? И възможността от нови такива.
цитирай
129. siuvigi - Уикилийкс е мащабна разработка на службите
04.09.2012 22:44

Така че е безсмислено да я спират...поне докато не изпълни това, за което е направена. И Асанж по същия начин ще го ползват, докато се изчерпи.
цитирай
130. анонимен - Bravo
05.09.2012 05:21
Да се фиксира вниманието и отклонява дискусиията в посока Асанж цру ли е или не е отклоняване от темата на тази информативна статия. Сигурно и той е нечий проект. За едната от обвинителките се казва също че е цру: http://www.anorak.co.uk/256861/news/julian-assange-loses-his-cool-to-rape-victim-anna-ardin-wilikleaks-is-scooped.html/
Това което направи Аржентина, народа на която преди 10 години беше в пълна мизерия, поставена на колене и разкъсвана от финансовата олигархия, а сега една от най-бързо развиващите се икономики в света, готова да предоставя помощ на други страни - това е цяло чудо и то няма нищто общо с Асанж, който се появи много след като Киршнер каза на МВФ да си гледа работата.
Исландия, която направи реферндум и отказа да плаща дълговете на банките, дадени на лондонски и холандски инвеститори (също нищо общо с Асанж) е пример за подражание всъщност - за това на тази тема е пълно мълчание по медиите. Народа там направи референдум и каза: 'ние не сме ги взимали тези пари и не сме одобрявали взимането им'. Ето това е интересно да се проанализира - успешната борбата на някои държави за финансова независимост.
цитирай
131. анонимен - Bravo
05.09.2012 05:38
ето това е линка: http://www.rawstory.com/rs/2010/12/06/assange-rape-accuser-cia-ties/
One of the women accusing WikiLeaks founder Julian Assange of sex crimes appears to have worked with a group that has connections to the US Central Intelligence Agency (CIA).
цитирай
132. анонимен - Bravo
05.09.2012 07:20
За тези които обичат да мислят с клишета и не могат да отделят зърното от плявата:

Асанж наскоро започна предаване по RT, направи доста епизоди преди да се скрие в Еквадорското посолство. Някои свързват RT с Кремъл и КГБ значи ли че Асанж е агент на Кремъл и КГБ като работи за RT ? Нали беше цру? Трябва да е двоен агент ;)
Ето 6ти епизод интервю с Rafael Correa
www.youtube.com/watch?v=ZvUwC5JTAJY
цитирай
133. анонимен - Омразен дълг...
05.09.2012 10:13
Историята около омразния дълг ни касае доста пряко. Нали пихме по една студена вода като кредитори на Ирак то заради формулировката на г-н Буш, и то точно когато пратихме контингент в Ирак едва ли не напук на Европейркия съюз. Абе приятелството си е приятелство, сиренето е с пари. А спомня ли си някой, че в началото на 90-те години имаше плахи опити да искаме опрощаване на нашия външен дълг?
цитирай
134. siuvigi - Малко копи-пейст несмлян...
05.09.2012 12:23
“За да добива повече петрол държавата се нуждае от още най-малко 6 милиарда долара към средствата, които сега са инвестирани, а правителството не разполага с такъв капитал,” отбеляза Даниъл Джерол от G&G Energy Consultants. През ноември миналата година Аржентина обяви, че е открила големи залежи на шистов петрол, голяма част от който не е проучен.

Според анализаторите чуждестранните инвестиции са решаващи за добива на този петрол. След съобщението от понеделник и острия отговор от Испания, която е най-големият чуждестранен инвеститор в Аржентина, притокът на капитали от чужбина изглежда доста по-несигурен."


Федерален прокурор откри основания за криминално разследване за злоупотреби срещу нея, както и срещу началника на централната банка, шефа на данъчната служба и търговския секретар. Аржентинките президенти често се сблъскват със съдебни жалби, но рядко някоя от тях стига толкова далече. Прокурорът Карлос Сторнели казва, че има доказателства, оправдаващи започването на официално криминално разследване въз основа на жалби, внесени от опозиционен парламентарист. Обвиненията са свързани с използването на правомощията на президента за издаване на извънредни укази с цел използване на пари от резервите на централната банка на Аржентина за плащане на външния дълг.

Парламентарният член Елиса Карио казва, че притежателите на облигации са облагодетелствани от това, но обикновените хора са ощетени. Очаква се съдията да реши дали даде ход на делото."

"Президентът на Аржентина Кристина Фернандес Киршнер представи банкнота с лика на Ева Перон, изработена в чест на 60-годишнината от смъртта на първата дама, съобщи BBC."


"Аржентина е една от най-бързо развиващите се икономики и въпреки високата инфлация (около 25%)..."
цитирай
135. siuvigi - 132. анонимен лъжеш като дърт циганин!
05.09.2012 12:27

Лапнишарани се ловят много лесно на дезинформация! ФАКТ!!!
цитирай
136. анонимен - siuvigi, единственият лапнишаран тука си ти
05.09.2012 15:14
и то е защото не се информираш самостоятелно: не четеш, не проучваш и най-важното - не мислиш самостоятелно. Явно не си се научил.
Бих те попитала къде точно лъжа в 123 - за Исландия или за Аржентина, но няма да го направя, защото тези новини са навсякъде по нета, а и твоето мнение слабо ме интересува.
Тези държави поднасят на тепсия изпитаната си рецепта - как са си оправили живота в страната, а такива като тебе даже не разбират за какво става дума.
цитирай
137. анонимен - дамите с твърда ръка
05.09.2012 16:28
Може и да съм наивна, но си мисля, че една жена - президент или министър председател и у нас, би се справила с мизерията, в която сме затънали.
цитирай
138. siuvigi - 138. анонимен що дрънкаш абсурдни глупости?!
05.09.2012 19:31

"...и то е защото не се информираш самостоятелно: не четеш, не проучваш и най-важното - не мислиш самостоятелно."
Огромната група лапнишарани, които чакат наготово да им сипят смляна информация, те четат, че проучват, те мислят самостоятелно нали? хе-хе-хе.

"Бих те попитала къде точно лъжа в 123"
И тук грешиш, но неволно.
Питаш ме къде точно лъжеш в анонимния ти пост 132.
Е четете бе!!! Търсил съм, намерил съм и съм ви постнал информация по въпроса. Ама не е смляна, това ли ви затруднява?!
Искате наготово да ви направят анализите, да мислят вместо вас, да ви сипят в копанката "сензационната новина"?!
цитирай
139. анонимен - Сювиги, научи се да четеш
06.09.2012 05:35
"Обвиненията са свързани с използването на правомощията на президента за издаване на извънредни укази с цел използване на пари от резервите на централната банка на Аржентина за плащане на външния дълг."

С други думи, ти ако имаш депозит на 1% лихва и заем за същата сума на 10% лихва, няма ли да си изплатиш заема с парите от депозита, или ще вадиш от джоба си 9% всеки месец за да ги подаряваш на банката?
Ето това е направила Кристина Фернандес - спестила си е огромна сума лихви, за което я 'разпънаха на кръст' банкерите и заплашиха със съд, но си останаха само със заплахите, защото тя не се стресна и направи каквото беше намислила. Сега вече иска да трупа резервите си в песос а не $. Следя довините и знам.
Това за бондовете няма да ти го обяснявам защото няма да го разбереш.

Още нещо е хубаво да разбереш, когато четеш официалните медии - ако дават негативен оттенък на действията на някоя държава, обикновенно, знай, че тази държава е на прав път! Пример: Аржентина, или Исландия - след като остави банките да фалират и вкара банкерите в затвор, беше тотално оплюта, рейтинга свален, внушаваше се, че тази страна направо няма бъдеще. Това беше съвсем наскоро, а в момента е най-бързо развиващата се икономика в Европа.

Когато официална медия, банкери и политици те потупват по главата за успешната ти фискална политика, знай че си заврян накъде, където никой не иска да бъде! Пример - България, редовно слушам по западната медия, че е, вярно, най-бедната страна на Европа, но блестящ пример (shining example) за финансова дисциплина!

За тези които могат да прочетат и в подкрепа на това което написах горе, ето малко реална информация, (не журналистическа боза) за Аржентина:
http://www.buenosairesherald.com/tags/fern%C3%A1ndez%20de%20kirchner

Trade surplus accumulates $8.322 bln so far in 2012. ... Fernández de Kirchner highlighted that the surplus will exceed the 10.347 billion dollars registered in 2011.
Tax revenue soars 29.2% in August. The tax revenue had reached a record of $540.134 billion pesos in 2011, 31.8 percent higher than the one registered in 2010.

http://www.hispanoperiodistas.com/text.asp?kat_id=1&topic_ID=4
...Основният е как така точно 10 години след най-драматичното фалиране на държава от Втората световна война насам, сполетяло Аржентина през 2001-2002 г., днес тя се радва на годишен растеж от 9%, членка е на Г-20 като една от най-динамичните и влиятелни страни на планетата, а икономиката й се е разраснала с 54% за това последно десетилетие?
цитирай
140. анонимен - The Argentine Success Story and its Implications
06.09.2012 07:10
http://www.cepr.net/index.php/publications/reports/the-argentine-success-story-and-its-implications

"The Argentine economy has grown 94 percent for the years 2002-2011, using International Monetary Fund projections for the end of this year. This is the fastest growth in the Western Hemisphere for this period, and among the highest growth rates in the world.
Poverty has fallen by over two-thirds from its peak, from almost half of the population in 2001 to approximately one-seventh of the population in early 2010. Unemployment has fallen by over half from its peak, to 8.0 percent.
Argentina was trapped in a severe recession from mid-1998 to the end of 2001. Attempts to stabilize the economy and maintain the currency peg to the U.S. dollar, through monetary and fiscal tightening, led by the IMF and backed by tens of billions of dollars in lending, failed to arrest the economy’s downward spiral. ..."
цитирай
141. siuvigi - 141. анонимен, аз съм се научил да чета, ама ти кога ще се научиш да не четеш избирателно?!
06.09.2012 13:29

"Аржентина е една от най-бързо развиващите се икономики и въпреки високата инфлация (около 25%)..."
Специално за тебе го поствам пак. Имаш ли представа какво значи 25% инфлация за година?!

Тая Кристина Фернандес да не се окаже върха на поредния балон?!

"С други думи, ти ако имаш депозит на 1% лихва и заем за същата сума на 10% лихва, няма ли да си изплатиш заема с парите от депозита, или ще вадиш от джоба си 9% всеки месец за да ги подаряваш на банката?"
Защо тука се опитваш да манипулираш като дърта циганка, че заемите дадени на Аржентина от Международния валутен фонд са с лихва 10%!?
цитирай
142. анонимен - Сювиги, все още не четеш...
06.09.2012 15:36
1. Като ми цитираш инфлацията, прочете ли датата на статията която цитираш- миналогодишна? Разбираш ли с какви темпове се променя тази държава, че даваш за пример данни от миналата година? Прочете ли икономическия анализ, които постнах. Инфлацията в Буенос Аерес е 10%, което макар и високо, ето какво казват икономистите: Inflation may be too high in Argentina, but it is real growth and income distribution that matter with
regard to the well-being of the vast majority of the population. By these measures, as we have seen
above, the government appears to have made the correct decision not to fight inflation by sacrificing
economic growth.
С други думи: растежа и разпределението на доходите компенсират и усигуряват благоденствието на народа и правителството е направило правилен избор.

Знаеш ли че всяка така наречена прегряваща икономика има висока инфлация - защото доходите на населението растат много бързо! Това е случаят с Аржентина сега - според цитата горе.

А знаеш ли, че има и нездравословна инфлация, която идва само от отчаяно печатане на пари, защото няма доходи от данъци. Е, тази държава беше в хиперинфлация до скоро, парите се обезцениха многократно! Президентката обузда напълно положението, без да забива икономиката (както направи България) и обратно на съветите на МВФ.

2. Прочете ли икономическите показатели от тази година, които ти постнах? Tax revenue soars 29.2% in August, Tax revenue climbs 28.2% in July, тези цифри не ти ли говорят нищо - това е растеж от данъци в хазната и отразява растеж в доходите на населението. Значи доходите на хората растат по-бързо от всякаква инфлация. Това прочете ли го?

3. Прочете ли първата част на изречението, което за втори път постваш, (или четеш избирателно?) "Аржентина е една от най-бързо развиващите се икономики... е, това е било миналата година. Тази година е вече най-бързо развиващата се икономика в западната хемисфера (от линка който не си прочел), член на 20те най-богати страни в света, безработицата от 18% пада на 8%, 94% растеж за 2002-2011, всяка година 9% растеж, над 10 милиарда чист годишен доход!

4. Очевидно не си прочел и статията на блога, която уж коментираш, заштото щеше да си разбрал че Аржентина триумфално си е изплатила всички заеми и сега ще съди виновниците!

5. ".. ти ако имаш депозит на 1% лихва и заем за същата сума на 10% лихва.." прочети отново 'ТИ АКО' - давам ти пример ! Мога да ти намеря точната разлика в лихвите (беше поне двойна), но няма да го направя, защото можеш и сам да потърсиш.

Обвиняваш ме в манипулация, защото съм ти дала пример? По-скоро ти си този които манипулира като циганин/подставено лице което изпълнява поръчка. Очевидно съм написала нещо неудобно и сега трябва да бъда дискредитирана, че "лъжа като циганка"? Да не е това което постнах за Асанж - ти на тази тема се горещиш много?
Та сега се зацепи за Аржентина за която нищо не знаеш - повече от очевидно.

Последно: ако не си по работа тука, какво всъщност се опитваш да докажеш?

Обвиняваш ме в лъжа за мой пост, където казвам няколко различни неща (1.линк за връзки с ЦРУ на обвинителката на Асанж, 2.за Аржентина, 3.за Исландия) но не уточняваш за кое точно лъжа. Постваш стара статия описваща миналогодишни разрешени вече проблеми на Аржентина с нефт, бондове, неосъществени съдебни заплахи и т.н. и си мислиш, че казваш нещо.

Нищо не формулираш сам, нищо освен едно агресивно и необосновано обвинение в лъжа. Очевидно нямаш и не знаеш какво да кажеш. Защо постваш тогава?
цитирай
143. siuvigi - С горния си пост сама даказа, че се опитваш да манипулираш бетер дърта циганка!
06.09.2012 17:36

"5. ".. ти ако имаш депозит на 1% лихва и заем за същата сума на 10% лихва.." прочети отново 'ТИ АКО' - давам ти пример ! Мога да ти намеря точната разлика в лихвите (беше поне двойна), но няма да го направя, защото можеш и сам да потърсиш."

Или тук се правиш на толкова малоумна, все едно за тебе разлика от два пъти и разлика от десет пъти е една и съща?!
Ето това е типичната манипулация!!!
Сякаш са ви правили по калъп! По същия начин "големите" български икономисти манипулират българите, като ги лъжат, че германците имали 5-6 пъти по-голяма производителност от българите, а фактите показват че българите в момента произвеждат 43% от средното за Европейския съюз.

А за останалото, според фактите и според интуицията ми тази Кристина Фернандес ми изглежда много съмнителна...
Доста се различава например от Дилма Русев.
Прилича ми по скоро на имаше една с руса коса, около 55 годишна, която много се клепаше, гласеше, да изглежда добре, живяла в Лондон. По медии и в интернет преди говореше и пишеше много против ГЕРБ, а сега лиже дъто на Боко Тиквата.
Тая Кристина Фернандес ми се струва, че е същата като нея.

По същия начин, даже с повече точки са показвали възхода на корпорацията "Енрон", сега знаеш ли къде са?

ВИВА ЛА ЛАПНИШАРАНИ!!! ВИВА РЕВОЛЮСИОН!!!

цитирай
144. анонимен - ...
06.09.2012 18:58
Хе хе Сювигий, пак трябва да те разочаровам - Дилма Русев и Киршнер са на абсолютно едно мнение по всички важни въпроси. Това го пише тук на руски, опитай да прочетеш: http://inosmi.ru/world/20120619/193830086.html

Колкото до коментара ти за разликата в лихвите: отвори речника и виж значението на думата ПРИМЕР. Дадох ти ПРИМЕР с кръгли числа, преувеличен, за да разбереш, но пак не се получи. Реалните цифри бяха нещо от порядъка 2% и 6-7% , затова консервативно казах разликата е двойна, ТОЧНО ЗА ДА НЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАМ.
Дори ХИПОТЕТИЧНО разликата да е само 1% (но тя НЕ Е) - идеята е, че, К.К. е спестила пари от лихви, за което искаха да я съдят, но не намериха по какъв закон. Но по поведението ти тука личи, че ти едва ли разбираш какво значи идея и обмяна на идеи.
Както не разбираш, че, никои не е длъжен да помни всички технически данни на икономиките по света, за да се отчита на сюбиги (толкова пък да не ти върви това име)

Трябваше да кажеш по-рано, че, не ти харесва външният и вид и от там всичката пара и търсене на 'под вола теле'.

Та това е последният ми отговор на твой коментар/въпрос, нямам време за повече. Остани си със здраве и дано да си решиш проблемите ;)
цитирай
145. siuvigi - 146. анонимен -Нали това ти обяснявам, че първо тая русата намацаната
06.09.2012 20:06

(ех че и забравих името) беше твърдо против Боко Тиквата, не само по всички важни въпроси, а после се обърна на 180 градуса.
Така и тази застаряваща фльорца Кристина Фернандес утре може да се обърне на 180 градуса.

Абе ти и не знаеш изобщо какви са цифрите, ама иначе ги използваш да доказваш определени свои тези?!
Типично по ЛАПНИШАРАНСКИ!
цитирай
146. анонимен - Благодаря на Даниела Пенкова
07.09.2012 11:56
Благодаря на Даниела Пенкова за тази чудесна публикация! Аз съм запозната с описаните събития само защото чета доста алтернативна западна преса, освен че следя и официалната. Официалната преса на запад споменава доста мимоходом подобни новини, но все пак има и много други източници, така че, който се интересува, винаги е в течение. Но в България има огромен вакуум и Вие, Даниела сте очевидно един от хората които започват да го запълват. Дано да има хора които да се интересуват, и да разбират.
цитирай
147. dokumentalni - Благодаря за милите думи! Поздр...
07.09.2012 16:56
Благодаря за милите думи! Поздрави!
цитирай
148. анонимен - Продажници!
12.09.2012 10:25
След поведението и изявленията на българските продажници в Израел и на мекерето ни в Брюксел, за мен вече е несериозно да се отправят каквито и да било апели към тях!
цитирай
149. анонимен - Офф
14.09.2012 17:55
Според мен Асанж и неговата афера е едно стриктно контролирано "изпускане на информация", което е вид дезинформация. Разпространява се точно това, което смятат, че е маловажно. Иначе е ясно, че дори да е бил нормален до един момент, вече страда от сериозна параноя. С други думи и 10 млн да е получил, не бих искал да съм на негово място. Ако не е бил в ред още в началото, то тогава наистина преживява интересен "екшън", който сигурно е по-добър вариант от някакви незабележимо живуркане някъде.
цитирай
150. анонимен - Колко ли измислици има в тази статия?
15.09.2012 09:19
Ето например една: на 3 август 2012 г. Кристина Киршнер била изплатила предсрочно 12 милиарда евро на МВФ. Сефте чувам МВФ да работи в евро, но само това да беше. Доколкото знам, Аржентина няма дългове към МВФ още от 2006 г. Очаквам да видя някакъв официален източник в потвърждение на такова плащане.
Ето източникът, който аз мога да посоча: http://www.imf.org/external/np/fin/tad/exfin2.aspx?memberkey1=30&date1key=2012-07-31
Обърнете внимание на точка V.
цитирай
151. анонимен - Още една измислица
15.09.2012 09:57
Във връзка с горното, през 2003 г. в Аржентина: "отказахме да поискаме заличаване на дълга: просто избрахме да обявим официално банкрут и поискахме 10-годишна отсрочка, за да върнем парите на всички, включително и лихвите" - лъжа. На другите си кредитори (освен МВФ) Аржентина предложи от порядъка на 27-35 цента за долар, като май и досега не е изплатила изцяло дори така редуцирания над 3 пъти дълг. Възможно е през август това да е погасено, но, подчертавам, това не е дългът към МВФ, МВФ е третиран привилегировано от Аржентина и дългът към него е погасен още през 2006 г.
цитирай
152. dokumentalni - Aми има си линк в статията с цялото ...
15.09.2012 14:11
Aми има си линк в статията с цялото изказване на Киршнер в деня преди да погаси последната част от дълга (мисля, че последната вноска беше около 2 милиарда ЕВРО). Тъй че си кликни на линка в статията, 1 час е изказването й и е пълно с таблици и обяснения.
цитирай
153. dokumentalni - Има и линк към официалния сайт на ...
15.09.2012 14:14
Има и линк към официалния сайт на Киршнер, където можеш да посетиш секцията за икономиката и да им видиш цялата ситуация с дълговете. Поздрави!
цитирай
154. анонимен - за Киршнер
15.09.2012 15:37
За съжаление не разбирам испански. Ако Киршнер твърди такива работи, каквито й се приписват в тази статия, значи лъже. Да, и президентите лъжат понякога, даже и харесваните от левичарите президенти, не само неолибералите. И от дясно, и от ляво истината не е на особена почит в наши дни.
цитирай
155. анонимен - .
15.09.2012 15:38
Плащане на Аржентина към МВФ в евро - това е пълен абсурд!
цитирай
156. анонимен - Колкото до сайта...
15.09.2012 16:03
ако става въпрос за този: www.casarosada.gov.ar
не можах да го отворя нито сутринта, нито сега; нито директно, нито през анонимизър прокси.
цитирай
157. анонимен - T.e. отваря се,
15.09.2012 16:21
но връща празна страница. Същото е и с www.casarosada.gob.ar
(gob вместо gov).
цитирай
158. анонимен - Дългът към МВФ се деноминира в Special drawing rights (SDRs)
15.09.2012 19:13
Например през 2005 Киршнер е продала 1/3 от националния резерв, който отлежава в Базел (ползвайки само банкерите) и е намалила националния дълг, като е спестила $1 милиард от лихви. Според wikipedia технически това е станало като Аржентинската Централна Банка се е обадила на Bank for International Settlements в Basel, Switzerland, и наредила на BIS да закупи 3.7817 billion SDR (equivalent to about $5.417 billion USD) С тези SDR Киршнер е намалила дълга и спестила огромна сума лихви ..." saved about $1 billion in interest".
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentine_debt_restructuring

С останалата част от дълга е вероятно станало същото - закупени са SDRs и са платени на МВФ. Може би са купени със Евро от сметките в Европа, затова статията говори за евро, или просто за яснота - за колко пари става дума :)
цитирай
159. анонимен - През 2005 г.
15.09.2012 19:56
Кристина нищо не е продала, тогава президент беше мъжът й. Той може да е продал. Както и да е, въпросът беше, че дългът към МВФ е платен окончателно още през 2006 (преди смъртта му). При Кристина Аржентина нови стенд бай споразумения с фонда не е сключвала. Така че този август не е платила нито 12, нито 2 милиарда евро на фонда. Единственото, което може да е внасяла през последните години е по линия на дяловото й участие там (имаше увеличение на капитала на МВФ заради кризата), но това е съвсем друга история.

Апропо, цитираният сайт продължава да връща празна страница. Крайно несериозно за президентски сайт, ако наистина е такъв (в което вече се съмнявам, даже whois сървърите не връщат смислена информация за този домейн).
цитирай
160. анонимен - "Умрели хора не могат да плащат дългове"
16.09.2012 09:25
Това е мнението на Н.Киршнер - по нищо не се различава от това на съпругата му. Също, през 2001 в Германия, той обявява, че: "политико-икономическият модел служи на интереси, напълно чужди на общото благо, в поза на корупцията и на тези които упражняват геноцид и са крадци".

Не случайно обявяват фалит (отказват да плащат) върху част от заема. Вярно, последното реструктуриране е било март 2005 на $88милиарда.
Според wiki вноската изтеглена от резервите през януари 2006 е канцелирала вноските за 2006, 2007 и 2008.
сега може би са направили последната вноска по изплащането на сумата по дефолта. Мисля, че това се казва в статията, но не знам подробности.

Каквито и да са детайлите по точните дати, суми и т.н. важният аспект тука е дали частната организация МВФ е донесла на някого просперитет или по-скоро сама се е облагодетелствала навсякъде където е била да "помага". Просперираща страна, клиент на мвф, на картата на света все още няма (поне на мен не ми е известна). А широко застъпените в марксизма понятия за ляво и дясно не мисля, че са решаващи за това което става в нашия век, с тази раздута от спекулции банкова система, всичко е доста по-различно от 18/19ти век - това е мое мнение, разбира се.

ето линковете които цитирам:
http://www.larouchepub.com/eiw/public/2012/eirv39n23-20120608/54-56_3923.pdf
http://larouchepac.com/node/23564
цитирай
161. анонимен - 2010 Аржентина е продължавала да дължи.
16.09.2012 15:40
Според уикипедията:
Argentina Re-opens Debt Exchange in 2010

In June, Argentina completed the reopening of its 2005 debt exchange and on July 1, announced the results. A total of approximately $12.86 billion of eligible debt was tendered into the exchange that launched on April 30, 2010. The total amount tendered represented 69.5% of the debt eligible to be tendered.

The 2010 re-opening brings the total amount of debt restructured to 92.6% (the original 2005 debt exchange restructured 76.2% of Argentine government debt in default since 2001). The final settlement of the 2010 debt exchange took place on August 11, for bondholders that didn't participate in the early tranche that closed on May 14 and settled on May 17.

Но това не е най-важното. По-важно е, че изплащането не е станало според условията на МВФ: бавно и мъчително, със свиване на потреблението от там свиване на производството. Направено е точно обратното на това което са искали от Аржентина и това се оказва благоприятно за икономиката, за хората и страната отново се нарежда сред водещите. Нестор Киршнер, между другото, не е взел тези заеми - тези преди него са ги взимали.
цитирай
162. анонимен - Не съм твърдял, че Нестор ги е взел
17.09.2012 08:14
Цялата история се оказа в стил "не било компютри, а компоти". Не било към МВФ, нито с падеж в края на 2013, не платили сега 12 милиарда евро и т.н.
Аржентина успява да си връща реструктурираната част от дълга не защото спря да следва съветите на МВФ, а защото през последните 7-8 години цените на зърнените култури, горивата и др., които съставят голямата част от аржентинския износ (над 2/3), се вдигнаха няколко пъти. Инфлацията на тези цени в международен план им плати дълга, не вътрешната икономическа политика.
цитирай
163. анонимен - Разчитате на неосведомеността на четящите блога ли?
17.09.2012 17:09
От къде взехте тези 2/3 например? Целиат сектор на първичните суровини варира около 24% ! Горивата около 13%.

Ако инфлацията помагала на Аржентина да расте с 9-10% годишно, как така 6тия в света износител на зърно Мексико се свива с 1.5%, а главен износител на суровини като Австралия е в дефицит за първи път в новата си история и списъка продължава ... Може би разчитате, че хората не знаят, че светът е в криза?

Аржентина ритна МВФ и това е факт, за които се вдигна шум до небесата и за който има много материал по нета (макар и често с негативна окраска срещу Аржентина). Тогава и се предрече апокалипсис, а стана точно обратното.

Живея повече от 15 години в Южната част на Земята, следя борсите и новините и гарантирам, че това което пишете е голословие.
цитирай
164. анонимен - Не четете внимателно
17.09.2012 17:58
Писах: "цените на зърнените култури, горивата и др., които съставят голямата част от аржентинския износ (над 2/3)". Например към 2007 г. цели 44% от износа са зърно и зърнени субпродукти (като соево масло). В структурата на аржентинския износ тогава има 30.8% Manufactures of industrial origin (MIO), а почти всичко останало е в категориите, които имах предвид. Справка: http://www.cei.gov.ar/userfiles/parte201_2.pdf
От 2000 г. насам цените на соята и соевите продукти, пшеницата, царевицата и т.н. нарастнаха 2-3-4 пъти. Което е нещастие за едни, е късмет за други. Точно в разгара на кризата, през 2008 г., пшеницата удари ценови рекорд - над $13 за бушел (в момента е близо $9, а през 2004 г. беше едва около $3). Говеждото поскъпна също в пъти. Горивата - предполагам се сещате.
А ето ви тук за 2011, директно написано: "in the case of exports, the rise was driven by a greater increase in prices (+19%) than in quantities (+5%), whereas in the case of imports the larger imported quantities (+23%) rather than prices (+11% only) accounted for their increase."
http://www.cei.gov.ar/userfiles/PEA_68_ENG.pdf
Ще спра коментарите си до тук, не искам да влизам в безкрайни дискусии, и то по повод на компрометирани материали. Поздрави!
цитирай
165. анонимен - зърнените са 44% ОТ 24.1% сектор "първични ресурси"
17.09.2012 18:27
Това е доста под 2/3 !

Обърнете внимание на графиката на следващата страница - там са нарисувани пропорциите за 2007.

Да не говорим, от целия сектор Първични ресурси, земеделската продукция е почти единствената която върви добре в кризата - до голяма степен защото спада продукцията (намаляват посевните площи заради сушите) + биотопливото.
Металите и минералите не са добре, защото потреблението пада заради кризата и не всички суровинни икономики по света са добре.

Както и да е, изяснявам фактите, но нямам намерение да споря. Поздрави и на вас!
цитирай
166. анонимен - Последно
18.09.2012 08:06
Един пример, за да имате представа за какви числа става въпрос.
Тази година (2012) Аржентина е изнесла 30.1 милиона метрични тона соево брашно. През юни цената е била $462 на тон (през юли-август става 552-586, но да вземем юнската). През юни 2006 е била $196 (тогава после поевтинява още). От тази разлика Аржентина е получила около 8 милиарда долара повече, само за една година, само от соевото брашно!
За металите също сте в голяма заблуда: http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=metals-price-index&months=240
Т.нар. криза носи на Аржентина десетки милиарди ежегодно.
цитирай
167. анонимен - Къде е Джулиан Асанж в момента?
18.09.2012 12:18
Къде е Джулиан Асанж в момента? Нали британците казаха, че ще влезнат в посолството на Еквадор до 1 седмица и ще го екстрадират насила в Швеция. Случи ли се това или той вече е на Еквадорска земя? Или още е в посолството в Англия? Къде е той в момента?
цитирай
168. анонимен - Отговор
18.09.2012 17:20
Не мисля, че някой оспорва доходността на зърнения експорт на Аржентина, естествено, че прави пари от някъде за да отбелязва растеж!
Високите цени на зърнените обаче, не биха имали този ефект върху икономиката (9-10% годишно) ако бяха послушали МВФ да НЕ субсидират земеделието си -те го субсидираха.
Също така ако не бяха направили "гимнастиките" по изплащането на заема и доходите отиваха само в бавно и продължително погасяване на лихви - растежа щеше да е друг. Както и спорния въпрос по освобождаването на песото, против волята на МВФ, в крайна сметка, след бурята, направи износа им конкурентноспособен и инфлацията е все повече под контрол.

Така, че, не е само до цената на суровините им. Доказателство е Мексико, земеделска държава, преди Аржентина е по износ на зърнени, но икономиката им се свива сега в кризата. Примери много. Нещата са доста по-сложни, за това е толкова важно какви решения взима едно правителство.

Въобще толкова много държави, които зависят от износ на суровини в момента са в дефицит. Просто развитите страни, и най-вече Китай, не купуват толкова.
Така, че, това с Аржентина не може да се обясни само с високите цени на нещо, което и други изнасят в подобни обеми и пропорции, но са в депресия, а тя не е.

Мерси за линка, да индексите варират доста и сега се измъкват от падането след 2008. Ето един нагледен и от мен - вижте 5 годишната графика на медта - цената е там където е била преди 5 години и то след дълбоко гмуркане през годините на кризата. Медта се смята за важен показател при металите, а и Аржентина я изнася, за това я давам за пример, но може да проверите и другите подобни графики.
http://www.kitcometals.com/charts/copper_historical_large.html#lmestocks_5years
цитирай
169. анонимен - Пояснение за графиката
18.09.2012 17:30
Там има много графики ... отидете на 5 year copper spot

Поздрав!
цитирай
170. анонимен - Само благодарение на това, че ритнаха МВФ
19.09.2012 14:22
"Т.нар. криза носи на Аржентина десетки милиарди ежегодно."

Само благодарение на това, че ритнаха МВФ
цитирай
171. анонимен - Не може да сравнявате
19.09.2012 19:13
просто ей така Мексико и Аржентина. В Мексико има 0.2 хектара обработваема земя на човек, а в Аржентина - 0.8, т.е. 4 пъти повече. Отделен въпрос е качеството на земята на двете места. И това не се дължи на МВФ, а на географските и демографските особености на двете държави. При тези условия в износа на селскостопанска продукция Мексико никога няма да е това, което е Аржентина.
Колкото до металите и всичко останало, не сравнявайте цените с пика в някоя предходна година, гледайте по-голям времеви диапазон. Обикновено дори когато са паднали значително спрямо пика, пак са много по-високи от средното ниво за 2000-2006 г. и преди това.
цитирай
172. анонимен - Не може да сравнявате
19.09.2012 19:20
просто ей така Мексико и Аржентина. В Мексико има 0.2 хектара обработваема зема на човек, а в Аржентина - 0.8, т.е. 4 пъти повече. Отделен въпрос е качеството и общото количество на тази земя (и двете са в полза на Аржентина). И това не се дължи на МВФ, а на географските и демографски особености на двете държави.
Колкото до металите (и всички останали цени), не сравнявайте само с пика от последните години, гледайте по-широк времеви диапазон. Дори когато дадена цена е паднала доста спрямо пика, обикновено тя пак е много по-високо от средното ниво за 2000-2006 г. или по-рано.
цитирай
173. анонимен - Правите механични сравнения ...
20.09.2012 09:16
А не прониквате в същността на проблемите: По време на криза цените по борсите ПАДАТ, не се качват.

Цената на зърното се качва НЕ защото е криза, а защото голяма част от света беше ударена от суши, а в южна америка и от по-свирепи ел ниньо. Количеството на зърното е е ПО-МАЛКО, ЗА ТОВА е по-скъпо, а вие умножавате едни и същи количества и си мислите, че доказвате нещо.

Факт - Аржентина взе мерки (субсидии - зася по-големи площи) ПРОТИВ ВОЛЯТА НА МВФ и се справи по-добре от ситуацията от Мехико. Затова Мексико губи в сравнение с минали години, въпреки по-високите цени на зърното!

"Колкото до металите (и всички останали цени), не сравнявайте само с пика от последните години, гледайте по-широк времеви диапазон." - аз гледам диапазона който дискутираме, а вие бягате от същността:
няколко години подред, цените на металите РЯЗКО ПАДАТ, а доходите на Аржентина се КАЧВАТ. Когато металите се качват и са в пик, страната, следва правилата на МВФ, и е в дупка !

Изглежда сте голям фен на МВФ и ще търсите всякакви механични аргументи за да докажете, че смяната на политиката на правителството, встрани от правилата на МВФ, нямат нищо общо с успеха после. Дискусията ни не върви на никъде, затова няма да споря с вас - останете си с предпочитанията.
цитирай
174. анонимен - Мексико е много повече от Аржентина
20.09.2012 10:56
Казах, че няма да споря, но заради читателите на блога, не искам да подминавам това невярно твърдение:
"...И това не се дължи на МВФ, а на географските и демографските особености на двете държави. При тези условия в износа на селскостопанска продукция Мексико никога няма да е това, което е Аржентина."

Мексико е много повече от Аржентина, даже в сушата: 5 447 000 тона годишно повече. Но икономиката му се свива, а тази на Аржентина расте! Ако не е заради изритването на МВФ, трябва да е заради идването на извънземни може би ;-)

http://www.nationmaster.com/graph/agr_gra_coa_gra_pro-agriculture-grains-coarse-grain-production
цитирай
175. анонимен - Добре, за да не заблуждаваме читетелите ви
20.09.2012 12:48
ползвайте по-адекватна статистика. И не забравяйте също, че в Мексико зърното го ядат 114 милиона души, а в Аржентина - само 41 милиона. Разликата е доста съществена.
Не знам какво влиза в "Coarse grain production" от вашия линк, нито как числата там се вързват с данните, които се показват като се цъкне на съответната страна, но вместо да се правя на детектив, ви предлагам да гледате по-адекватни източници. Ето за пшеницата, по години:

Аржентина: http://www.indexmundi.com/agriculture/?country=ar&commodity=wheat&graph=production
Мексико: http://www.indexmundi.com/agriculture/?country=mx&commodity=wheat&graph=production

Разликата през 2012 г. е 3.5 ПЪТИ в полза на Аржентина.
При царевицата Аржентина също води. При соята съвсем да не говорим. Има списък вляво с различните продукти, сравнявайте си ги.

"Изглежда сте голям фен на МВФ" - не съм фен на МВФ, а на истината. И когато сравнявам години, не сравнявам 2009 с 2007 (защото така би ми отървало да докажа нещо си), а гледам периоди. 2006 г. е годината, в която Аржентина приключи дълговото си отношение си с МВФ. Цените на металите и на селскостопанската продукция СРЕДНОГОДИШНО след това са много по-високи от цените в годините преди 2006, когато Аржентина фалира.
цитирай
176. анонимен - Колкото и да сте пристрастна
20.09.2012 13:06
опитайте се никога да не забравяте, че всяко количество е в някакъв контекст. Производството винаги трябва да се съпоставя с размера на населението. Затова предния път ви дадох данните за обработваемата земя на човек, а не в абсолютен размер. Ето ви един линк и от "вашата" статистика, над който си струва да помислите:
http://www.nationmaster.com/graph/agr_gra_coa_gra_exp-agriculture-grains-coarse-grain-exports
Аржентина е на второ място в света по износ на това същото "coarse grain", а Мексико е извън класацията. Вероятно е нетен вносител. Така че повишението на цените не му носи пари, а му струва пари.
цитирай
177. анонимен - Към анонимния фен на МВФ: Ще прес...
20.09.2012 16:15
Към анонимния фен на МВФ: Ще престанеш ли да бълваш глупости?
Ситуацията е елементарна: докато в Аржентина вилнееше неолиберизмът, наложен от МВФ и СБ, те стигнаха до фалит.
В момента, в който аржентинците биха шута на неолибералите, започнаха да се оправят.
ТОЧКА!

Изобщо не е нужно да пускаш някакви тъпи статистики, които абсолютно нищо не значат, освен че търсиш под вола теле.
България е достатъчно голямо доказателство до какво води неолиберизмът. А горе са ти пуснали и линк към филма за Аржентина, гледай го.
цитирай
178. анонимен - "Дневникът на плячкосването"
26.09.2012 08:48
Австралия има два пъти по-малко население от Аржентина докато има близо 3 пъти по-голяма територия, също голям производител на зърно и метали, но е в дефицит! Логиката на анонимен 177, че, Аржентина храни по-малко хора, за това напоследък се развива добре, е отвъд абсурда. МВФ докараха разрухата и фалита от края на миналия век. След изритването на неолибералите Аржентина започна да се оправя и сега ще ги съди, според статията, браво на нея!

Филма "Дневникът на плячкосването" е много показателен за технологият на поробването, могат да се направят абсолютни паралели с България. Аржентинците обаче, се усещат а не теглят дървени философии и не се оставят да им успиват мозъците.
цитирай
179. анонимен - КАК МОГА ДА СПОДЕЛЯ ТОВА В ФЕЙСБУК
10.10.2012 09:14
КАК МОГА ДА СПОДЕЛЯ ТОВА В ФЕЙСБУК
цитирай
180. анонимен - Поздравления ! Статията е отлична !
12.10.2012 12:06
Поздравления ! Статията е отлична !
цитирай
181. анонимен - КАК МОГА ДА СПОДЕЛЯ ТОВА В ФЕЙСБУК ...
16.10.2012 21:48
анонимен написа:
КАК МОГА ДА СПОДЕЛЯ ТОВА В ФЕЙСБУК

Просто копирай линка отгоре в полето на браузъра. Сложи си го на стената и оттам можеш да го споделиш в групите, в които членуваш, или на стените на приятелите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384726
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031