Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2012 15:07 - Мързеливи ли са гърците или не? Какво показват европейските статистики
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 62996 Коментари: 101 Гласове:
15

Последна промяна: 30.09.2012 17:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
МЪРЗЕЛИВИ ЛИ СА ГЪРЦИТЕ ИЛИ НЕ?
КАКВО ПОКАЗВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАТИСТИКИ


Автор Даниела Пенкова

image

Пускам тези статистики за последен път, и на следващия, който ви заяви колко са мързеливи гърците, му кажете да ги погледне. Това са официалните статистики на Европейския статистически институт - Евростат.

Първа таблица: Какъв процент от работещите европейци работят на половин работен ден? Обърнете внимание на Холандия, Германия, Англия, Белгия, Дания, Франция, Англия, Швеция, Норвегия, Швейцария и после ги сравнете с Гърция. От тази таблица следва, че явно колкото повече работят хората в една държава, толкова по-голяма възможност има да "фалира". България също е ценен пример:


http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File%3APersons_working_part-time_or_with_a_second_job%2C_2000-2010_%28%25_of_total_employment%29.png&filetimestamp=20111117143058

От тази статистика става ясно, че в Германия 26,2%, над една четвърт от всички работници се трудят на половин работен ден! Докато в Гърция са 6%. Така първо установихме, че явно от гледна точка на трудолюбието, в Германия не се тачи много 8-часовия работен ден.
Във втората половина на таблицата (последните 3 колони) са изнесени данните на хората с втора работа, от които става ясно, че от 6.4% гърци на половин работен ден, 3.1% имат и втора работа. Значи остават само 3.3% работещи гърци на половин работен ден.
При работливите германци от 26,2% само 3,6% имат втора работа, следователно 22,8% от работещите работят на 4 часа! 7 пъти повече от гърците!

Втора таблица: След като видяхме, че "работливите" германци на половин работен ден са над 7 пъти повече от "мързеливите" гърци, човек може да си помисли, че поне работещите на цял работен ден германци работят повече часове от гърците, нали така? Все пак германците са "работливи" и не ядат кюфтета гратис... Да, ама не - ето ви втората статистика (ей, това са статистиките на Евростат, не съм ги измислила аз!), средните отработени часове годишно от работниците на пълен работен ден. Тук откриваме добрите и работливи германци, холандци, белгийци, французи, датчани, финландци, след гърците. Чудна работа, нали били мързеливи? Имам още изненади по темата.  

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File%3AAverage_number_of_hours_worked_in_full-time_equivalents.png&filetimestamp=20110622140711


Трета таблица: тази ми е най-любимата. Толкова любима, че изпитвам душевен оргазъм, когато я изкарам в лицето на повтарящите неолибералните бълвочи и неспособни на грам критично мислене хорица.
Таблицата представя следното: първата половина (първите 3 колони) представят данните на средно отработените часове годишно. А втората половина (последните 3 колони) показват заплатените часове, тоест прочутите 13-ти заплати, отпуските и т.н. Освен, че можете да видите тук реалните цифри, ясно показващи колко часове в повече се трудят гърците от "трудолюбивите" германци, "които ги носят на гърба си" (ох, бедничките те...), ще видите и точно колко часове в повече са им заплатени. И хоп - нова изненада! Как така германците работят по-малко, а взимат по-голям % надбавки? Например един грък, работещ на пълен работен ден, който съвсем спокойно може да е "бюджетник" (което ще рече лекар, учител, пожарникар и т.н.), отработва средно годишно 1707 часа, и му се заплащат 1862. А един германец работи 1650, а му се заплащат 2023! Ама що така бре?! Нали германците издържали гърците?! Същото можем да кажем за "работягите" от Холандия, Франция, Белгия, Словакия, Финландия, Швеция... И накрая гърците пак се оказаха най-работливите, най-ниско заплащаните и най-прецаканите от всичките стари "членки". Ще чакам да видя съществува ли някой радетел за капитализъм, способен да признае, че е бил в грешка относно "мързела на гърците"...


http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File%3AAverage_Number_of_hours_worked_and_paid_per_year%2C_per_employee%2C_2008.png&filetimestamp=20110622081227#filehistory

 
Тъй като тези статистики сигурно са ви изненадали - кой не е чувал, че гърците са мързеливи? - по всяка вероятност във вас сега спонтанно възниква въпросът "Защо тогава Гърция е в криза?" Затова ще се опитам да отговоря с едно изречение, но ви съветвам да изгледате филмите "Дългокрация" и "Карастройка", където темата е много сериозно разгледана (ще ги намерите в нашия сайт - www.dokumentalni.com).

Гърция е в криза, защото гръцките управници и видни капиталисти, в комбина с германските и други европейски капиталисти, просто окрадоха държавата заради собствените си частни интереси.

Звучи ли ви познато?


Дългокрация http://www.dokumentalni.com/?p=1018
Катастройка http://www.dokumentalni.com/?p=1882



Гласувай:
15



1. анонимен - Колко години си живял в Гърция, м...
30.09.2012 16:02
Колко години си живял в Гърция, момче, че се пишеш специалист по гръцките дела? Грък на пълен работен ден няма! Между 11 и 15 часа почива, за да не го прегрее слънцето (нищо, че нявсякъде има климатици). Жилището му е закупено с 50 годишен безплихвен заем, даден от правителството (което окрало парите). Изплащането става с надута заплата от онези пари, дето правителството ги е окрало. И т.н., не ми се занимава да ти чета и оборвам глупостите.
цитирай
2. dokumentalni - Е, щом така мислиш, защо не скочиш ...
30.09.2012 16:11
Е, щом така мислиш, защо не скочиш срещу нашето правителство, което заплаща с нашите пари Европейския статистически институт? Не е ли по-добре да питат теб как стоят нещата, вместо да му плащат на него?
После ще трябва да обясниш и от какъв зор този европейски статистически институт публикува подобни "измислени" данни, като в крайна сметка точно ЕС се опитва да ни пробутва номера с "мързела на гърците".
цитирай
3. анонимен - Абе, дебил, не стопляш ли, че ЕСИ ...
30.09.2012 16:32
Абе, дебил, не стопляш ли, че ЕСИ отчита заети работници в Гърция, без да отразява националността им!
цитирай
4. dokumentalni - Абе, дебил, не стопляш ли, че ЕСИ ...
30.09.2012 16:38
анонимен написа:
Абе, дебил, не стопляш ли, че ЕСИ отчита заети работници в Гърция, без да отразява националността им!


Точно така, отразява всички работници, които не работят на черно. По същия начин отразява работниците и във всички други държави. Не разбрах как това оборва статистическите данни на Евростат и как ще изкараш германците и белгийците по-работливи от гърците :)
цитирай
5. анонимен - Боза
30.09.2012 18:53
Тази "статия" е абсолютна боза и автора никога не е стъпвал в Гърция.
цитирай
6. анонимен - Има над какво да се замисли човек, но ...
30.09.2012 18:54
Има над какво да се замисли човек, но все пак съм работил в Гърция и имам собствени впечатления. Там където бях, спираха биенето на всички градски часовници от 12.00 до 15.00 часа. Да не нарушава следобедната почивка на гърците.
цитирай
7. анонимен - Умрях от смях
30.09.2012 19:15
Кой е по-работлив не може да се съди по отработени часове, а по произведено за един час. Т.е. БВП на глава от населението. В Гърция е малко като в България преди 20г Където а нужни 100човека се назначават 200. Обикновенно 100-те работят а другите само отчитат присъствие и даже често са по-добре платени.
цитирай
8. анонимен - Колко мързелив е някой
30.09.2012 19:28
не се определя от броя часове, които е прекарал (евентуално проспал) на работното си място, а от свършената работа :)
Това би трябвало да е очевидно за всеки с поне "грам критично мислене", но очевидно списващата блога не е от този тип.
цитирай
9. dokumentalni - Произведеното за един час не зависи ...
30.09.2012 19:30
Произведеното за един час не зависи от работниците, а от капиталистите. Когато на капиталиста му е евтин трудът на работника, тогава той не инвестира в технологии и продуктивността е по-ниска. Това може да се наблюдава лесно в България.
Ако някой обвинява гърците в ниска продуктивност, той всъщност казва, че трудът на гърците е евтин.
Не работникът, а капиталистът решава дали да вдигне продуктивността на предприятието.
цитирай
10. dokumentalni - Тази "статия" е абсо...
30.09.2012 19:34
анонимен написа:
Тази "статия" е абсолютна боза и автора никога не е стъпвал в Гърция.

Нито ме знаеш, нито имаш представа кога, как и защо съм била в Гърция.
Коментарът ти доказва, че си човек с предразсъдъци, който дава оценки върху неща и хора, които не познава.

Ако искаш, коментирай данните на Евростат, и остави особата ми намира.

За твоя информация, статистиките се водят точно защото НИКОЙ човек не може да прецени сам как точно стоят нещата. Ако си мислиш, че твоите знания за Гърция са по-подробни от приложените от мен статистики, то явно можеш да пишеш на Евростат да те назначи като пророк.
Така ще паднат и разходите ни за техните статистики.
цитирай
11. анонимен - Освен всичко друго,
30.09.2012 19:37
данните на Евростат идват от националните статистически институти, а гръцката статистика не е прочута с обективността си (меко казано).
цитирай
12. dokumentalni - Кой е по-работлив не може да се съди ...
30.09.2012 19:43
анонимен написа:
Кой е по-работлив не може да се съди по отработени часове, а по произведено за един час. Т.е. БВП на глава от населението.

Дори идея си нямаш какво означава БВП, щом го използваш за мярка на извършения труд.
Нека те попитам следното:
Дядо ми отглежда животни, дребен животновъд. Няма пари за машини и прави всичко на ръка - хвърля слама на овцете, дои ги на ръка, изкарва ги на паша сам, чисти им кошарата, прави си сирене и т.н. Не произвежда много, защото просто няма достатъчно сили.
Сега ми кажи дали е по-работлив от него един едър животновъд, който използва машини за доене, има си частна поляна, където пуска свободно овцете да пасат, без да се занимава да ги прибира, ползва машини да прави сирене и естествено, произвежда по-бързо и повече.

Защо твърдиш, че производителността на труда определя кой се труди повече, не разбирам? Та това са редовните абсолютно безсмислени твърдения на тези, които само искат да експлоатират работниците и са ги докарали до просешка тояга. Използвай собствения си разум, вместо да повтаряш смешните твърдения на неолибералите.
цитирай
13. dokumentalni - данните на Евростат идват от нац...
30.09.2012 19:46
анонимен написа:
данните на Евростат идват от националните статистически институти, а гръцката статистика не е прочута с обективността си (меко казано).

Данните на Евростат са напълно срещу интересите на Германия и другите хищници от Европа. Точно те повтарят цялата боза за "мързела на гърците".
А ти просто се опитваш да се самоубедиш колко си прав.
Е, не си.
Просто повтаряш каквото ти изнася.
цитирай
14. dokumentalni - Има над какво да се замисли човек, но ...
30.09.2012 19:48
анонимен написа:
Има над какво да се замисли човек, но все пак съм работил в Гърция и имам собствени впечатления. Там където бях, спираха биенето на всички градски часовници от 12.00 до 15.00 часа. Да не нарушава следобедната почивка на гърците.


Искаш да кажеш, че не работят 8 часа на ден ли?
Какво им е дневното работно време?
цитирай
15. анонимен - Re: Произведеното за един час не зависи
30.09.2012 19:53
"Произведеното за един час не зависи от работниците, а от капиталистите."

Т.е. аз мога да си спя на работното място, а капиталистът при това положение е длъжен да инвестира в робот, който да ми върши работата, докато аз продължавам да си спя край робота и да си получавам заплатата. Ясно!
цитирай
16. dokumentalni - данните на Евростат идват от нац...
30.09.2012 19:54
анонимен написа:
данните на Евростат идват от националните статистически институти, а гръцката статистика не е прочута с обективността си (меко казано).

Ако не ти харесват статистиките за Гърция, тогава моля да коментираш статистиката на Германия, доказваща, че една четвърт от работещото население работи на половин работен ден, като на всичкото отгоре им се заплащат много повече часове.
Какъв ти е коментарът по този въпрос?
цитирай
17. анонимен - Re: Какъв ти е коментарът по този въпрос?
30.09.2012 20:05
Коментарът ми е, че не е 1/4 от населението, а от ЗАЕТИТЕ. Апропо, статистика за процента на заетото население в различните страни ще дадеш ли? Коментари за частично заетите могат да се правят само в контекста на общия брой заети - защото срещу частично заетите в Германия може би стоят не пълно заети в Гърция, а НЕЗАЕТИ. Например в Германия може студентите да работят на половин ден, а гръцките студенти да не работят въобще. В който случай кой е по-мързелив е съвсем ясно.
цитирай
18. анонимен - Оставете го да вярва на стъкмист...
30.09.2012 20:19
Оставете го да вярва на стъкмистиките. Който е ходил до Гърция поне на разходка, знае, че там работят предимно емигрантите (а Гърция е врата за емиграция към Европа). Още в третия коментар му го намекнаха, ама де мозък да се сетиш какво ти казват...
цитирай
19. анонимен - Колкото до допълнително заплатените часове,
30.09.2012 20:24
предполагам, че става въпрос за надбавките за работа по празници и нощно време. 13 и 14-та заплати на гърците едва ли влизат в тази статистика.
цитирай
20. dokumentalni - Коментарът ми е, че не е 1/4 от нас...
30.09.2012 20:31
анонимен написа:
Коментарът ми е, че не е 1/4 от населението, а от ЗАЕТИТЕ. Апропо, статистика за процента на заетото население в различните страни ще дадеш ли? Коментари за частично заетите могат да се правят само в контекста на общия брой заети - защото срещу частично заетите в Германия може би стоят не пълно заети в Гърция, а НЕЗАЕТИ. Например в Германия може студентите да работят на половин ден, а гръцките студенти да не работят въобще. В който случай кой е по-мързелив е съвсем ясно.

Естествено, че говоря за работещото население.
Абсолютно същото може да се каже за германците - напълно е възможно техните студенти да НЕ РАБОТЯТ, а гръцките да работят по 8 часа на ден.
Колкото и да се опитваш да извърташ цифрите, те са достатъчно ясни и в статистиките трябва да отговарят на едни и същи условия.
Факт е, че една четвърт от заетите германци работят на половин работен ден.
Факт е, че работят средно по-малко часове годишно.
Факт е, че им се заплащат много повече часове (ало, къде отиде митът за гадната 13-та заплата в Гърция?)
Просто е факт, че съвсем други неща вкараха Гърция в криза.
Например масово купуваните от корумпираното им правителство оръжия от германски корпорации.
Но това явно телевизията забравя да го каже, та затова не го знаеш.
цитирай
21. dokumentalni - предполагам, че става въпрос за ...
30.09.2012 20:33
анонимен написа:
предполагам, че става въпрос за надбавките за работа по празници и нощно време. 13 и 14-та заплати на гърците едва ли влизат в тази статистика.

Естествено, че влизат.
Както влизат и в статистиките на германците.
цитирай
22. dokumentalni - "Произведеното за един час не ...
30.09.2012 20:36
анонимен написа:
"Произведеното за един час не зависи от работниците, а от капиталистите."

Т.е. аз мога да си спя на работното място, а капиталистът при това положение е длъжен да инвестира в робот, който да ми върши работата, докато аз продължавам да си спя край робота и да си получавам заплатата. Ясно!


Никога един капиталист няма да те остави да спиш на работното ти място. Неговата работа е да те наблюдава и експлоатира възможно най-много. Ако може да те накара да работиш 24 часа на ден, ще е най-доволен. Като умреш, просто ще си купи друг като теб.
цитирай
23. dokumentalni - Оставете го да вярва на стъкмист...
30.09.2012 20:38
анонимен написа:
Оставете го да вярва на стъкмистиките. Който е ходил до Гърция поне на разходка, знае, че там работят предимно емигрантите (а Гърция е врата за емиграция към Европа). Още в третия коментар му го намекнаха, ама де мозък да се сетиш какво ти казват...


Германия е държавата с най-много работещи емигранти от цяла Европа.
Продължавам да те моля да коментираш данните за Германия и другите прекрасни и работливи държави.
Ще си направиш ли труда или ще продължаваш да дъвчиш приказките на телевизията?

цитирай
24. анонимен - Или въобще не разбирате, или се правите, че не разбирате
30.09.2012 20:55
Да, статистиките отговарят на еднакви условия, само че не ги гледате в тяхната цялост. Ако примерно в Гърция жените масово не работят и като цяло само 40% от населението работи, но 39% на цял де и само 1% на половин ден, това означава, че 2.5% от заетите работят на половин ден. В същото време в Германия работят много жени, но част от тях може да са на половин ден. И ако имаме 60% заети в съотношение 40% на цял ден и 20% на половин, имаме 33.3% от заетите на половин ден. Вие сравнявате 33.3 с 2.5 и заключавате, че германците са по-мързеливи, докато истината е точно обратната. Но няма как да я установите, докато не погледнете и статистиката за общия процент заети. Само че не ви отърва да я гледате.

"Естествено, че влизат."
Напротив. Ако това са часовете, брони х2, защото са изработени по празници или като нощен труд, няма никаква логика 13-та и 14-та заплати на гърците да влизат в тази статистика - те не са за така отработено време. Ама вие даже не знаете, че не е само 13-та, а има и 14-та заплата! Да ви светна още малко - едната я им дават по Коледа, а другата за Великден. И пак подчертавам, не са за работа извън нормалното работно време.
цитирай
25. alexs - Тази теория за работливия север и ...
30.09.2012 21:03
Тази теория за работливия север и мързеливия юг тоест страните от маслиновия пояс е с цел да се Изманимпулират хората за истинските причини за кризата ! Истинските причини са не мързела, а лихвите по кредите в тези които дават кредите като се почне от СБ МВФ ФЕД та се стигне до кварталния лихвар...
цитирай
26. анонимен - Dobar vecher
30.09.2012 21:09
Parvo da se izvinia za latinicata,no niamam kirilica,i Vi pisha ot stranata koiato se opitvate da predstavite v mn.dobra svetlina.Az ne sam ot bloga,jiveia v Garcia,Tuk nikoi grag ne raboti na palen raboten den.A,da ne kaja ,che pochti nikoi grag vaobste ne raboti.Iskam da te informiram ,che v Garcia niama 'dobro utro',napravo se zapochva s 'dobar den',zastoto vsichki spiat do obiad.Ne mi se vliza v dr podrobnosti......iavno ne Ste hodil v Garcia,dori i na ekskurzia.
цитирай
27. dokumentalni - Parvo da se izvinia za latinicata, ...
30.09.2012 21:22
анонимен написа:
Parvo da se izvinia za latinicata,no niamam kirilica,i Vi pisha ot stranata koiato se opitvate da predstavite v mn.dobra svetlina.Az ne sam ot bloga,jiveia v Garcia,Tuk nikoi grag ne raboti na palen raboten den.A,da ne kaja ,che pochti nikoi grag vaobste ne raboti.Iskam da te informiram ,che v Garcia niama 'dobro utro',napravo se zapochva s 'dobar den',zastoto vsichki spiat do obiad.Ne mi se vliza v dr podrobnosti......iavno ne Ste hodil v Garcia,dori i na ekskurzia.

А да кажеш нещо за Германия, Белгия и Франция?
Каквито и да ти изглеждат гърците, статистиките доказват, че в другите страни ЯВНО са по-мързеливи от гърците.
И тук говорим точно за това.
цитирай
28. dokumentalni - "Естествено, че влизат. ...
30.09.2012 21:24
анонимен написа:

"Естествено, че влизат."
Напротив. Ако това са часовете, брони х2, защото са изработени по празници или като нощен труд, няма никаква логика 13-та и 14-та заплати на гърците да влизат в тази статистика - те не са за така отработено време. Ама вие даже не знаете, че не е само 13-та, а има и 14-та заплата! Да ви светна още малко - едната я им дават по Коледа, а другата за Великден. И пак подчертавам, не са за работа извън нормалното работно време.


Хаха, а в Германия как е? Това са сравнителни статистики, с просто око се вижда, че германците работят ПО-МАЛКО часове и им се плащат ПОВЕЧЕ.
цитирай
29. raders - Но трудът на един екип не се изчис...
30.09.2012 21:33
Но трудът на един екип не се изчислява съобразно присъствието, а съобразно количеството продукция. Също и качеството. Очевадно е, че броят на държавните чиновници в Гърция е в пъти повече от нужното. Извинавай, но това не е труд, който вдига брутния вътрешен продукт. А що се отнася до кражбите, вярно е: Политиците и там, и навсякъде крадат много.
цитирай
30. анонимен - Na men....
30.09.2012 21:36
...ne samo mi izglejdat ultra marzelivi,te sa takiva.A,na Vas mn.iasno Vi kazah-prosto otidete do Garcia...ne e tolkova daleche.
цитирай
31. dokumentalni - Да, статистиките отговарят на е...
30.09.2012 21:40
анонимен написа:
Да, статистиките отговарят на еднакви условия, само че не ги гледате в тяхната цялост. Ако примерно в Гърция жените масово не работят и като цяло само 40% от населението работи, но 39% на цял де и само 1% на половин ден, това означава, че 2.5% от заетите работят на половин ден. В същото време в Германия работят много жени, но част от тях може да са на половин ден. И ако имаме 60% заети в съотношение 40% на цял ден и 20% на половин, имаме 33.3% от заетите на половин ден. Вие сравнявате 33.3 с 2.5 и заключавате, че германците са по-мързеливи, докато истината е точно обратната. Но няма как да я установите, докато не погледнете и статистиката за общия процент заети. Само че не ви отърва да я гледате.


Как точно да ти го кажа, че процентите се отнасят за заетите и изобщо не разбирам откъде накъде намесваш безработицата в цялата работа. От заетите в Германия една четвърт са на половин работен ден.
Каква им е безработицата е без значение!
И кога най-сетне ще си признаете, че един човек е безработен 99% без да иска това! Стига с тия уловки, че безработните били мързеливи, моля те.
Вече става смешно.
Още повече, че баш ЕС иска нови уволнения за гърците... Мистерията на неолибералната "мисъл"...
цитирай
32. dokumentalni - Но трудът на един екип не се изчис...
30.09.2012 22:01
raders написа:
Но трудът на един екип не се изчислява съобразно присъствието, а съобразно количеството продукция. Също и качеството. Очевадно е, че броят на държавните чиновници в Гърция е в пъти повече от нужното. Извинавай, но това не е труд, който вдига брутния вътрешен продукт. А що се отнася до кражбите, вярно е: Политиците и там, и навсякъде крадат много.


Би ли ми изкарал статистика, която да показва броят на държавните служители (не ги наричай чиновници, защото и пожарникарят, и лекарят, и учителят са дъжавни служители, а най-правилно е да се каже - работници), както и тяхното разпределение по професии. Явно си виждал такава, щом го казваш с толкова убедителен тон.
цитирай
33. анонимен - 666! СУПЕР...
30.09.2012 22:02
....ЕВААЛААТАААА...ТРЕАШЕ ДА БУМНЕ НЕКОИ ТОВА НАИ ПОСЛЕ....ЧЕТЕТЕ БЕ ГОВЕДА ЗА ИУРОПЯ ДЪРТАТА КУУУРВА...!

...ЖЕРМАНЦИ ЛИ ХОЛАНЦИ ЛИ...ХАААХАХА....!
цитирай
34. dokumentalni - . . . ne samo mi izglejdat ultra ma...
30.09.2012 22:02
анонимен написа:
...ne samo mi izglejdat ultra marzelivi,te sa takiva.A,na Vas mn.iasno Vi kazah-prosto otidete do Garcia...ne e tolkova daleche.

Препоръчвам по същия начин да отидете до Франция, Белгия и Германия.
Те също не са далече.
цитирай
35. nikikm - Батка,
30.09.2012 22:03
много вярваш на статистики-стъкмистики,първо.Второ,Гърция от край време е галеното дете на европа,макар незаслужено и ако се посъбудиш и видиш отношението на евреопа към дисциплинирана и опросяла България и това към зобала до изнемога гърция,нама как да не направиш паралел с отношението на мащехата към Пепеляшка и собствената и дъщеря! И прословутия двоен аршин на Запада!Междувпрочем и реалностите са ,като в приказката.Така,че...
цитирай
36. анонимен - 666! СУПЕР...
30.09.2012 22:03
...ГОСПОД ВОЗИ МЕРСЕДЕС...!
цитирай
37. анонимен - А да кажеш нещо за Германия, Белгия и ...
30.09.2012 22:14
А да кажеш нещо за Германия, Белгия и Франция?
Каквито и да ти изглеждат гърците, статистиките доказват, че в другите страни ЯВНО са по-мързеливи от гърците.
И тук говорим точно за това.


Е, аз на очите ли си да вярвам или на някакви хартийки, съставени от незнайно кой и незнайно как. Иди в Гърция и виж. По-мързеливо племе няма, даже и мангалите са по-работливи от тях!
цитирай
38. dokumentalni - А да кажеш нещо за Германия, Белгия и ...
30.09.2012 22:30
анонимен написа:
А да кажеш нещо за Германия, Белгия и Франция?
Каквито и да ти изглеждат гърците, статистиките доказват, че в другите страни ЯВНО са по-мързеливи от гърците.
И тук говорим точно за това.


Е, аз на очите ли си да вярвам или на някакви хартийки, съставени от незнайно кой и незнайно как. Иди в Гърция и виж. По-мързеливо племе няма, даже и мангалите са по-работливи от тях!


За съжаление очите на хората виждат само това, в което те самите са убедени.
Да не говорим, че твърдо се съмнявам да познаваш 11-те милиона гърци, които с такава лекота слагаш под един знаменател. Нито пък познаваш осталите европейски народи.
Предполагам, че за теб не съществува магнитното поле и енегията, защото не ги виждаш с очите си.
Съществува нещо, наречено "научен метод", който преди да вади изводи, прави изследвания, сравнения и опити.
Колкото и да ти е неприятно, това е изследване.
И от него излиза, че работливите германци, французи и белгийци са бая по-мързеливи от гърците.
цитирай
39. анонимен - Естествено
30.09.2012 22:38
че един капиталист ще те остави да спиш на работното си място но ако преди това си му избил всичките зъби.2-ро,-големия хищник изяжда малкия (Германия изяде Гърция).3-то,-Немеца е малко по-работлив.
цитирай
40. анонимен - така. . . . . на този вид статистика, ...
30.09.2012 22:39
така.....на този вид статистика, който ти използваш, умните хора му викат стъкмистика(игра с цифрите и нагаждането им в полза на твоята теза). Забравяш угодно, че зад тези цифри стоят живи хора, които работят и произвеждат. И тук идва основният въпрос - каква е тяхната производителност. Гърците, ако искат могат да имат и 100 часова работна седмица, но ако нищо не вършат през това работно време, да не се чудим, че немецът с 20 часа на седмица е по-продуктивен
цитирай
41. анонимен - Oh, sancta simplicitas!
30.09.2012 22:51
Материалът е написан убедително и грамотно, но злобните душички на коментаторите реват та се късат, че "такова животно нема". От това им става по-леко...
цитирай
42. анонимен - явно не правиш разлика между про...
30.09.2012 23:02
явно не правиш разлика между производителност на труда и продължителност на работното време. Типично за хората с леви разбирания. И странно как намесваш "мързелът" в чисто икономическа материя. Много обичате да слагате етикети на хората - експолататори, мързеливци и т.н. Но в крайна сметка те се делят на такива, които произвеждат стоки и услуги(блага) и такива които ги преразпределят(държавата)- един от проблемите на Гърция е, че вторите ще се окажат повече от първите. Като няма кой да произвежда, няма какво да се преразпределя:) не я разбираш ти икономиката, сложна материя е за тебе, защото няма готови отговори и всичко не е черно или бяло.
цитирай
43. анонимен - Бил съм в Холандия, Белгия, Фран...
30.09.2012 23:30
Бил съм в Холандия, Белгия, Франция, Германия, Хърватска, Италия, Гърция. И дедо Господ да слезне, няма как да ме убеди, че има работлив грък - до един са абсолютни мързели! Видял съм как се работи навсякъде. В Гърция съм видял как се почива и се взимат пари за това.
цитирай
44. raders - Но трудът на един екип не се изчис...
01.10.2012 00:16
dokumentalni написа:
raders написа:
Но трудът на един екип не се изчислява съобразно присъствието, а съобразно количеството продукция. Също и качеството. Очевадно е, че броят на държавните чиновници в Гърция е в пъти повече от нужното. Извинавай, но това не е труд, който вдига брутния вътрешен продукт. А що се отнася до кражбите, вярно е: Политиците и там, и навсякъде крадат много.


Би ли ми изкарал статистика, която да показва броят на държавните служители (не ги наричай чиновници, защото и пожарникарят, и лекарят, и учителят са дъжавни служители, а най-правилно е да се каже - работници), както и тяхното разпределение по професии. Явно си виждал такава, щом го казваш с толкова убедителен тон.



Наречи ги, ако щеш и божи служители! Това не променя ситуацията. Факт е, че те са повече консуматори, отколкото съзидатели. Не че не са нужни; нужни са, но само дотогава, докато не бъде нарушен баланса в икономиката, а в конкретния случай той очевидно е нарушен. Търтеите също са нужни в един пчелен кошер, но само дотогава, докато не се наруши баланса с изхранването. След което пчелите просто ги отстраняват.
цитирай
45. анонимен - 666! СУПЕР...
01.10.2012 00:34
....ТЪПИ КОПЕЛЕТА СТЕ ТАКА И ШЕ СИ ПУКНЕТЕ...!
цитирай
46. dinkov - Динков
01.10.2012 01:38
към dokumentalni - Душице, истински ме разсмя. Много хубав виц. Не се засягай, но си помисли кой подава данните за Гърция към Евростат. Май самите гърци :))) А за труда. Чел съм "Капитала", на Карл Маркс. С много неща съм съгласен с него, но с това, че труда е всеобщ измерител няма как да се съглася. Че то местенето на камъни от едно место на друго, също е работа. Ако с тях правиш стена, някой може и да ти плати. И после тези пари да имат еквивалент за да си купиш хляб и мляко за да ядеш. Стига да ти е възложил да му направиш стена. Но ако местиш камъни, ей така, е няма кой да ти даде и пукнат грош, и няма да получиш пари за този труд за да си купиш хляб и мляко. Мисля, че ме разбираш. А и още нещо. Играенето на "сиртаки" също е труд. Ако го играеш, за да забавляваш публика и някой ти го е възложил, о.к., ще ти дадат пари. Но ако го играеш за твой кеф..., че за труда ми беше мисълта. Не е номера да работиш, а как и какво работиш. Дали обществото, ще ти заплати този труд. А лошия капиталист е само посредник между твоя труд и това което обществото( по-точно пазара), е готово да ти заплати. Надявам се да не съм те обидил с кратката лекция. Разбира се, може да ни си съгласна с мен, както аз не съм съгласен с Евростат.Дори знам как ние българите, подаваме данните, затова много не се връзвай на това което ти казват, а на това което виждаш. Пожелавам ти да обиколиш цяла Европа, ама да се върнеш в България, че след 10-15 години няма да има кой да ни плаща пенсиите :(((. Е не, по-добре усмивка :)))
цитирай
47. анонимен - Не разбираш, защото не искаш да разбереш, а и си икономически неграмотна
01.10.2012 03:02
"не разбирам откъде накъде намесваш безработицата в цялата работа."

Не съм намесил безработицата, тази дума не съм споменавал. Разликата в заетостта между две държави не е равна на разликата в безработицата. Зависи и от демографската картина, и от други работи. Но това са непостижими за ума ти неща. За да научиш нещо, трябва да знаеш, че не го знаеш. А ти си мислиш, че знаеш всичко за тия неща.

Относно безработицата, и това може да има значение в случая със заетите на половин ден. В смисъл, че дадена държава може да има политика за насърчаване на наемането на хора на половин ден (и на свеждането им на половин ден от пълен ден, вместо уволняване). Така че подобни изсмукани от пръстите сравнения на прима виста на два процента, които са проценти от други проценти (които ти не знаеш и не се интересуваш да научиш) е напълно безсмислено.

Няма да си губя повече времето тук, това също явно е безсмислено.
цитирай
48. dokumentalni - Материалът е написан убедително и ...
01.10.2012 08:56
анонимен написа:
Материалът е написан убедително и грамотно, но злобните душички на коментаторите реват та се късат, че "такова животно нема". От това им става по-леко...


На теб ти благодаря!
На тях спирам да им отговарям, напълно е безсмислено.
Фактите са пред очите на всички, който иска ще ги погледне и ще се замисли.
Поздрави!
цитирай
49. apostapostoloff - То не е до работа бе, льохман!
01.10.2012 09:58
Бедните са бедни, защото са тъпи! Досущ като теб- баламурникът, който не знае, че от работа се сдобиваш с гърбица, а пари се печелят САМО С МИСЛЕНЕ!
цитирай
50. анонимен - Материалът е написан убедително и ...
01.10.2012 10:12
dokumentalni написа:
анонимен написа:
Материалът е написан убедително и грамотно, но злобните душички на коментаторите реват та се късат, че "такова животно нема". От това им става по-леко...


На теб ти благодаря!
На тях спирам да им отговарям, напълно е безсмислено.
Фактите са пред очите на всички, който иска ще ги погледне и ще се замисли.
Поздрави!

Ама нали си блогър, как така спираш дискусиите с хората, които са ти писали по темата, или когато ти е угодно, коментираш, когато не ти е- правиш се на обиден. Уважавай хората, които ти пишат, при това аргументирано....в дискусията се ражда и истината. Пишат ти конкретно къде бъркаш, но ти си правиш оглушки. Кажи сега правиш ли разлика между производителност на труда и работно време, защото ключът се крие именно в това.
цитирай
51. анонимен - 666! СУПЕР...
01.10.2012 10:13
apostapostoloff ....ЛЕЗБИИКО ДООЛААА...!
цитирай
52. анонимен - Тези статистики не показват нищо
01.10.2012 10:15
Писал си за неща от които не разбираш нищо, в икономиката е важна брутната добавена стойност която се създава от даден работещ, Гърция просто имаше и все още има стандарт на живот който икономиката й не може да осигури. Няма как да сравняваш Гърция с държава като Германия. В сектора на машиностроенето в Германия например брутната добавена стойност на един работник надхвърля 100 000 евро на година. Германия е богата защото има добре структурирана високо технологична икономика, нещо което Гърция няма. Гърция е конкурентно способна само в производството на портокали и то защото не виреят в Северна Европа. Иначе нали разбираш че всеки може да дреме някъде и по 12 часа без да си мръдне пръста и да се води на "пълен работен ден"
цитирай
53. анонимен - За единната валута
01.10.2012 10:24
Малко трудно за разбиране от хора без никаква представа от икономика, но не може да очакваш от една бедна, аграрно-туристическа страна (Гърция) да просперира със същата валута която е в обращение в една от най-развитите индустриални икономики на планетата (Германия). Бедната страна, трябва да има евтина валута, за да и идват туристи а за да и купуват маслините.
Там е разковничето, а не в мързела, има го или не, всичко щеше да си е на мястото ако Гърция беше с по-конкурентоспособна валута.
Иначе, мечтата на неолибералите е точно това което става тука: хората да се хванат за гушите и да се карат кой е по-мързелив и виновен, докато те си плетат кошницата.
цитирай
54. анонимен - За квотите
01.10.2012 10:27
При влизането си в Европейския съюз, Гърция е трябвало да изпълни редица условия по намаляване на производството за да не представлява конкуренция за съществуващите членове. Това важи за всеки който иска да влезе в съюза след другите. Имало е квоти за всичко: мляко, вино, портокали, най-много е пострадал памука. Секли са се лозя, и маслинови дървета, имало е доста стачки. На селяните са плащали от ЕС за изсечени дървета, срещу подпис, че няма да увеличават производството.
Потърсете я тази информация, вместо да се карате за мързела на гърците.

PS: намерих нещо на руски тука: http://www.segodnya.ua/politics/power/tsena-ec-v-hretsii-vyrubali-vinohradniki-a-v-polshe-pokonchili-c-shakhtami.html
цитирай
55. dokumentalni - Материалът е написан убедително и ...
01.10.2012 10:37
анонимен написа:
dokumentalni написа:
анонимен написа:
Материалът е написан убедително и грамотно, но злобните душички на коментаторите реват та се късат, че "такова животно нема". От това им става по-леко...


На теб ти благодаря!
На тях спирам да им отговарям, напълно е безсмислено.
Фактите са пред очите на всички, който иска ще ги погледне и ще се замисли.
Поздрави!

Ама нали си блогър, как така спираш дискусиите с хората, които са ти писали по темата, или когато ти е угодно, коментираш, когато не ти е- правиш се на обиден. Уважавай хората, които ти пишат, при това аргументирано....в дискусията се ражда и истината. Пишат ти конкретно къде бъркаш, но ти си правиш оглушки. Кажи сега правиш ли разлика между производителност на труда и работно време, защото ключът се крие именно в това.


Колко пъти трябва да ти кажа, че производителността на труда (казват му продуктивност) зависи само и единствено от капиталиста? Ти знаеш ли какво значи тази думичка изобщо, че се правиш на интересен. Горе дадох пример с един дядо, който гледа овце, а ходи пак да четеш и после ми се обяснявай!
Продуктивността няма нищо общо с МЪРЗЕЛА!!!
Или като ви рухна тезата за "мързеливите гърци и работливите германци" се зачудихте как сега да обяснявате, че всъщност друг бил проблемът.
Естествено, напълно забравяте да споменете как Гърция бе ограбена от цялата европейска капиталистическа пасмина.
цитирай
56. dokumentalni - Писал си за неща от които не разбираш ...
01.10.2012 10:42
анонимен написа:
Писал си за неща от които не разбираш нищо, в икономиката е важна брутната добавена стойност която се създава от даден работещ, Гърция просто имаше и все още има стандарт на живот който икономиката й не може да осигури. Няма как да сравняваш Гърция с държава като Германия. В сектора на машиностроенето в Германия например брутната добавена стойност на един работник надхвърля 100 000 евро на година. Германия е богата защото има добре структурирана високо технологична икономика, нещо което Гърция няма. Гърция е конкурентно способна само в производството на портокали и то защото не виреят в Северна Европа. Иначе нали разбираш че всеки може да дреме някъде и по 12 часа без да си мръдне пръста и да се води на "пълен работен ден"


Ще се сетиш ли да споменеш, че Германия произвежда оръжия, които изнася за Гърция и които всъщност са платени от тъй угодно натрупания "външен дълг" на Гърция?
Дали ще се сетиш да обясниш как Германия ПРИНУДИ Гърция да й купува оръжията, които изобщо не им трябват на гърците? Нещо да споменеш за предпоследния заем, отпуснат уж за погасяване на дълговете, а всъщност по настояване на Германия целият заминал за... нови оръжия, произведени в... Германия.

И пак нищо не каза за 13-ти, 14-ти, 15-ти и прочие заплатки, които получава германецът, работейки по-малко часове от гърка.
цитирай
57. gandolfini - Въпреки всички критики към статията...
01.10.2012 11:09
Грешно е според мен на гърците да се гледа под общ знаменател,има и мързеливи има и трудолюбиви,има измамници има и честни трудещи се,за пореден път чета злобни коментари,но господа и госпожи ,хората дори и да имали някакви привилегии от ЕС са си ги извоювали,сега са свикнали на висок стандарт и се бунтуват,понеже не може шеща хора да определят битието на милиони.
Зад този коментар стои човек ,който произлиза от семейство на прогонени от Беломорието българи,но е време да забравим старите вражди понеже живеем във времена на война ,война на богатите срещу бедната и средна класа,ако някой не жижда горко му ...С много поздрави за автора документални,и нека този огнен дух да гори в теб.
цитирай
58. анонимен - Кой е мързелив и кой не!
01.10.2012 11:33
Реших да подкрепя авторката, защото съзирам добронамереност!
ДА кажа трудолюбието, мързела, любовта са филосовски категории.
Можем разбира се да изведем зависимост - производителност на труда зависи от =( работливостта(възпитанието, възрастта, индивидуални особености), нивото на технологията (страната, предприятието, обезпечеността със средства( машини, пари, специалисти), заплащането( покупателната способност на парите, особености във възпитанието), национални особености (пестеливост, разточителство, хранене, дом за семейството, преследване на определен стандарт), работното време ( технологията, трудовото законодателство, "чистото работно време" ( технологичното без нерегламентираните престой и подобни)...
Това е доста сложна материя и се поддържа в сянка за да не се показва експлоатацията (противозаконна) на персонала в отделните страни. Тук например не се плащат нощните на МВР! От държавата!
Може обаче да се каже, че понятия като "мързелива нация" са МЕМИ (втълпени понятия и неистини с користна цел. Това е вид софтуерен мозъчен вирус). Има доста работливи германци, и гърци и българи ... няма начин да кажеш кой е по-... това е глупаво като въпроса - кое е първо...? Ако желаете сериозно да дискутираме пишете ...
... в тълкуването на първата таблица има фактическа тежка грешка. Ако желаете я оправете.
цитирай
59. анонимен - много забравяме
01.10.2012 11:45
Това за 13, 14 и 15 заплатки си важи за Гърция. Да не говорим че държавните служители имали заплащане за да си мият ръцете. И какво се карате за такива съмнителни източници, като статистиките, не мога да си обясня. Откъде знаете, че данните не обхващат и нашите работещи в гръцките банки у нас например? Пък те не са малко и то на пълен работен ден, макар работата им да намаля драстично в последно време и капиталистът да не го интересува дали спят, или работят на компютъра, който им е купил. Стига с относителни категории, вижте главното - че гърците не искат и няма да изплатят дълга си, пък било и ако се наложи да го обявят за "омразен". И не са го направили още, само за да не дадат "лош пример" на такива баламурници като нас, дето им вдигат заплатите само с "ще" и то след 10 месеца предварително. Що не направят подписка за референдум за членството ни ЕС и дали натрупания в тази връзка дълг не е наистина омразен, да възстановят държавни предприятия в ключови отрасли /да бе, те една агенция в Русе не можаха да преместят, че такова сложно нещо.../ Важното е кой печата/създава добавената ст-т/парите - този, който ти казва как да затриеш икономиката си и после да те пита какви пари искаш, като не работиш защото си мързелив? В този ред на мисли излиза че всички неминуемо в един момент ще минат по пътя на Гърция докато останат само Германия и Англия. Ето ти ги и основните сили на Армагедон-а и ако искаш да си печеливш - следвай Англия/тя винаги е печелила от конфликтите/ Но ако разсъждаваме и действаме така, то ще се окаже че не 1 милиард, а и 1 милион не може да изхрани планетата /Ах тези ограничени ресурси....- почва, слънце, вода и посеви и един малоумник, който ти обяснява, че въпреки че са ти достатъчни 2х2 м., 2 кв. км. в същото време са малко за да те изхранят.
цитирай
60. анонимен - "Колко пъти трябва да ти кажа, ...
01.10.2012 12:03
"Колко пъти трябва да ти кажа, че производителността на труда (казват му продуктивност) зависи само и единствено от капиталиста?" Да се смея ли, да плача ли.....оставям изборът на другите коментиращи. То това качествено образование, висока трудова етика, мотивираност на работника, висока квалификация, натрупан трудов стаж, умения за работа в екип са все въздух фрази от устата на лошия капиталист и нямат нищо общо с продуктивността на отделния работник. Един вид, всички работници са еднакви като машини. А примерът с дядо ти е убийствен, той, дядо ти дай да му купим едни модерни машини и да му наемем персонал, дали ще се справи как мислиш, щото аз знам отговора. Не разбираш от икономика, това е извън съмнение- най-важното за един бизнес са хората, без правилните хора, нищо няма да стане
цитирай
61. dokumentalni - "Колко пъти трябва да ти кажа, ...
01.10.2012 12:23
анонимен написа:
"Колко пъти трябва да ти кажа, че производителността на труда (казват му продуктивност) зависи само и единствено от капиталиста?" Да се смея ли, да плача ли.....оставям изборът на другите коментиращи. То това качествено образование, висока трудова етика, мотивираност на работника, висока квалификация, натрупан трудов стаж, умения за работа в екип са все въздух фрази от устата на лошия капиталист и нямат нищо общо с продуктивността на отделния работник. Един вид, всички работници са еднакви като машини. А примерът с дядо ти е убийствен, той, дядо ти дай да му купим едни модерни машини и да му наемем персонал, дали ще се справи как мислиш, щото аз знам отговора. Не разбираш от икономика, това е извън съмнение- най-важното за един бизнес са хората, без правилните хора, нищо няма да стане


Интересно, не разбирам от икономика, но не ми отговаряш на формулираното изречение, а се отплесваш с поредните идеологически постановки. Ти да не работиш в ИПИ случайно?
Докога мислиш, че хората ще ти се връзват и ще вярват, че например "качественото образование" зависи от тях самите, а не от парите на мама и тати?

Доста ясна бях - твоите глупости за продуктивността ИЗОБЩО не доказват, че един слабо продуктивен човек е мързелив и не работи!
Напротив, сам казваш, че АКО ИМА ПАРИ да се снабди с технологии и машини, продуктивността му се вдига.
Ако искаш, пак пробвай... Виждам, че добре ти се удава да доказваш моите тези.

Ако още не си забелязал, темата е МЪРЗЕЛИВИ ЛИ СА ГЪРЦИТЕ или не. Колкото и да не ти е кеф, прекарват повече време на работа от германците и взимат по-малко надбавки от тях.
Всичко останало е въздух.
цитирай
62. анонимен - Така ще бъде докато не се преобърне ...
01.10.2012 12:31
Така ще бъде докато не се преобърне палачинката.А това вече е започнало
цитирай
63. анонимен - Re: нищо не каза за 13-ти, 14-ти, 15-ти и прочие заплатки, които получава германецът
01.10.2012 12:48
Няма какво да се каже за това, защото няма такива заплати в Германия. Там има производства с непрекъснат цикъл, където (както е навсякъде в цивилизования свят) се плащат големи надбавки за работата на смени. Същото е в Гърция, с тази разлика, че в Гърция няма много такива производства. Отделно от това в Гърция ВСЕКИ получава 13 и 14-та заплата отгоре - нещо, което другаде го няма.
цитирай
64. dokumentalni - Няма какво да се каже за това, защото ...
01.10.2012 14:04
анонимен написа:
Няма какво да се каже за това, защото няма такива заплати в Германия. Там има производства с непрекъснат цикъл, където (както е навсякъде в цивилизования свят) се плащат големи надбавки за работата на смени. Същото е в Гърция, с тази разлика, че в Гърция няма много такива производства. Отделно от това в Гърция ВСЕКИ получава 13 и 14-та заплата отгоре - нещо, което другаде го няма.


Няма никакво значение как ги формулират, заплатените в повече часове са точно това - дали ще дават ежемесечно бонуси, или ще дават всичко накуп като допълнителна заплата, е едно и също.
Както можеш да видиш в статистиката, средно отработват 1650 часа, а взимат заплащане за 2023.
цитирай
65. анонимен - dokumentalni да ти помогна ли срещу тези много "знаещи" анонимни или не?
01.10.2012 14:06

Само кажи.
И за норматив ще ги насмета и ще ги направя на "много работливите" немци, като онези 10 000 000, които са трайно и постоянно безработни и никога не са работели нищо през живота си, а получават по 2-3 гръцки заплати всеки месец!
А пък ако се напъват още, ще им се сложи по един фес, ще бъдат направени мюсюлмани като онези емигранти, които са в основата на НЕМСКАТА икономика, без които тя не може да съществува. За неверниците, че е така, само турците в Германия са над 6 000 000 , Анадънму?
И ако още продължават да дрънкат простотии колко са били работливи немците, и как те работели и за гърците, само ще им кажа да прочетат статистиките за БВП на различните държави, преди тази преднамерена и умишлено създадена криза.
И тогава, след като прочетат, че всъщност БВП на Гърция е бил толкова, колкото БВП на Австрия, пак продължават да дрънкат простотиите си, означава само, че умствения им багаж е крайно недостатъчен за каквато и да е дискусия!
Та да помагам ли, или няма нужда? :)))
цитирай
66. анонимен - Не знам какви количества оръжие купува Гърция и от къде
01.10.2012 14:06
но дори да допуснем че наистина ги купува от Германия въпросът е абсолютно същия: Защо Гърция сама не си произвежда оръжие? Ами защото не може да го произведе, а Германия може. Пак ти казвам германците, австрийците, скандинавците независимо дали ги харесваш или не, са по добри във всичко което правят от гърците а изкарват много повече пари защото си ги изработват. Абсурдно е да се твърди че имало някакъв вселенски капиталистически заговор срещу работните и кадърни гърци, просто на тях както и на много хора в южната част на Европа им се живее със северно европейския стандарт без да имат качествата като народ да създадат такава икономика каквато да го произведе. Аз наистина не разбирам хора като теб които са на страната на едни изключително нахални искания от страна на гърци, испанци, португалци които създават и огромни проблеми за нас защото тези пари които сега се печатат и им се раздават реално излизат и от нашия джоб доколкото сме свързани с еврото, или не правиш връзката ?
цитирай
67. dokumentalni - Само кажи. И за норматив ще ги н...
01.10.2012 14:25
анонимен написа:

Само кажи.
И за норматив ще ги насмета и ще ги направя на "много работливите" немци, като онези 10 000 000, които са трайно и постоянно безработни и никога не са работели нищо през живота си, а получават по 2-3 гръцки заплати всеки месец!
А пък ако се напъват още, ще им се сложи по един фес, ще бъдат направени мюсюлмани като онези емигранти, които са в основата на НЕМСКАТА икономика, без които тя не може да съществува. За неверниците, че е така, само турците в Германия са над 6 000 000 , Анадънму?
И ако още продължават да дрънкат простотии колко са били работливи немците, и как те работели и за гърците, само ще им кажа да прочетат статистиките за БВП на различните държави, преди тази преднамерена и умишлено създадена криза.
И тогава, след като прочетат, че всъщност БВП на Гърция е бил толкова, колкото БВП на Австрия, пак продължават да дрънкат простотиите си, означава само, че умствения им багаж е крайно недостатъчен за каквато и да е дискусия!
Та да помагам ли, или няма нужда? :)))


Много ти благодаря, наистина! Оценявам!
цитирай
68. анонимен - УУУУУ
01.10.2012 14:28
Уууууу тъп гръколюбец УУууу
цитирай
69. dokumentalni - но дори да допуснем че наистина ги ...
01.10.2012 14:30
анонимен написа:
но дори да допуснем че наистина ги купува от Германия въпросът е абсолютно същия: Защо Гърция сама не си произвежда оръжие? Ами защото не може да го произведе, а Германия може. Пак ти казвам германците, австрийците, скандинавците независимо дали ги харесваш или не, са по добри във всичко което правят от гърците а изкарват много повече пари защото си ги изработват. Абсурдно е да се твърди че имало някакъв вселенски капиталистически заговор срещу работните и кадърни гърци, просто на тях както и на много хора в южната част на Европа им се живее със северно европейския стандарт без да имат качествата като народ да създадат такава икономика каквато да го произведе. Аз наистина не разбирам хора като теб които са на страната на едни изключително нахални искания от страна на гърци, испанци, португалци които създават и огромни проблеми за нас защото тези пари които сега се печатат и им се раздават реално излизат и от нашия джоб доколкото сме свързани с еврото, или не правиш връзката ?


Толкова тъп въпрос отдавна не бях чувала.
Като си отговориш на въпроса защо България не си произвежда доматите, а ги внася от Турция, може и да разбереш ЗАЩО в пазарната икономика производството на едни държави е унищожено, за сметка на други държави (които са си все едни и същи от време оно).

Пак те каня да изгледаш Катастройка, че там идеално са обяснили ЗАЩО Германия (по-точно бившата Западна Германия) произвежда, а другите държави "не могат".
цитирай
70. анонимен - :)))Гърция била ограбена от Евр...
01.10.2012 14:41
:)))Гърция била ограбена от Европа!?
Току-що научих нов виц:)))))) Да не се обърка в реда Европа-Гърция?:))))))
Вие не само излагате тези статистики, но и стоически ги защитавате, но ще ви кажа, бях там, и ги видях с очите си - имаше някои, които не вършеха работа и за 1 цент, а им плащаха 50 евро на ден!
И още нещо - не ми е много драго това, че гърците са пословично мързеливи, защото с малки изключения, ние сме един народ, произлизаме от едни и същи тракийски племена. Те са си наши.
цитирай
71. neprosvet - Приятелю, защо повеждаш този нескончаем спор със СМЕЛИ анонимни?!
01.10.2012 14:58
Не са ли подставени лица?!
Гледах и двата филма и ги намирам за достоверни.
Поздрави!
цитирай
72. studopor - Аз бях в Гърция. Точно 3 години. Не ...
01.10.2012 15:08
Аз бях в Гърция. Точно 3 години. Не сЪм брал портокали или маслини бЪрзам да кажа. Бях в Атина и раздавах листовки. Това което видях там е, че повечето от гЪрците работят по офиси. Както някой по-горе беше писал - приключват работа доста рано кЪм 14 часа. Има и такива, които остават до 17, но какво вЪршат само бог знае. Като цяло не можеш да имаш дЪржава, в която има работни места, но няма производство, защото всички са по офисите.
Там много ни мразят. Имаше една бабка (гЪркиня) дето ми каза "Като е толкова хубава България, какво правиш тука? Махайте се всички чужденци". Замислих се какво би станало, ако всички чужденци се махнем от Гърция. Ами няма да има кой да им бере портокалите и маслините.Няма да има кой да работи в предприятията им. Няма да има дори кой да строи сградите им, защото в този бранш гЪрците са само собственици на строителните компании, а всичките работници са чужденци (предимно бЪлгари, румЪнци, руснаци и поляци). Няма да има кой да им измие колите дори, защото тази работа я вЪршат пакистанците.
Та не знам дали гЪрците са мЪрзелив народ, но отидете в Гърция за 2-3 години като мен и се опитайте след това да си представите какво ще стане, ако в Гърция останат само чужденци... Елините не са научени на работа. Това е простата истина. На тях само им дай да философстват по цял ден, да ядат сувлакита и да пият узо...
цитирай
73. анонимен - Германия произвежада и продава защото германците првят всичко добре
01.10.2012 15:24
а Гърция не произвежда и не продава защото народа в тази страна не е способен да произведе нищо, и това е факт. Не смесвай нещата с България и с това че не сме си произвеждаме сами доматите. Очевидно ние преживяхме изключително тежка национална катастрофа след 45 години комунизъм и 23 години мафиотско престъпно управление, ние ще имаме огромен късмет ако изобщо оцелеем като нация при положение че сме управлявани от една нео-комунистическа клептократична прослойка която през цели този така наречен преход ограбва държавата. Гърция е съвсем друг случай това е страната на хрантутниците на ЕС те непрекъснато получават някакви помощи и пари които просто не заслужават.
цитирай
74. анонимен - Как не се намери и един
01.10.2012 16:36
живял поне малко в Гърция, който да защити работливостта на гърците! И това не е само под тази публикация. Познавам лично хора, работили там, чел съм коментарите на непознати и под други статии, това е всеобщото заключение - гърците са рядко мързеливи! Ето това е статистика, на която може да се вярва.
цитирай
75. анонимен - А че почти всички коментирали анонимно
01.10.2012 16:38
Ами глупавия блог.бг няма поле за име! Няма да стане всеки да си регистрира блог тук, че да коментира неанонимно я.
цитирай
76. анонимен - pensioner
01.10.2012 17:01
Работил съм с гърци и не мога да кажа нищо лошо за тях.Някога се занимавах с кораборемонт,един и същ обем работа се извършваше в Гърция за 32-36 дни,в Хърватска за 56-60 дни,а в България за 12-14 месеца.Икономиката на Гърция се крепеше на корабоплаване и кораборемонт,земеделие и туризъм.От корабоплаването и
и кораборемонта ги изместиха западна Европа и азия,от туризма Турция и северна Африка,земледелието им го притиска европейския съюз.След влизането в обединена европа развиха огромна бюрокрация,парите похарчиха за инфраструкторни проекти /особено при подготовката за олимпиядата/.Ще се оправят защото имат национално самочувствие.Не са хрантутници на Европа.
цитирай
77. анонимен - До пенсионера
01.10.2012 17:07
Ключовата дума в коментара ви е "някога". Някога (когато бяха бедни), но не сега. В последните десетилетия се научиха на евтини пари от ЕС и черната работа да им я вършат чужденците.
цитирай
78. анонимен - За земеделието им
01.10.2012 17:13
Това, че земеделието на гърците било пострадало от ЕС е измислица. За мащабите си Гърция е крупен консуматор на селскостопански субсидии от ЕС. (И може би най-големият лъжец и крадец на такива субсидии, мерено на глава от населението; нашенските далавери с еврофондовете са дребна работа пред гръцките.)
цитирай
79. анонимен - Ами, че, как няма да работят много в държавния сектор?
01.10.2012 17:20
След като частния/земеделски беше съкратен чрез квотите за производство (за да не конкурират подобните икономики като Италия и Испания), съкратено субсидирането на замеделието (а Гърция не може без него, защото е само камънак) а корабостроенето пренесено в Германия. За ВСИЧКИ беше ясно какво следва, затова ги напълниха с кредити.

Това което се иска от гърците е да си продадат пристанищата ... и островите и Акропола също, а не да са трудолюбиви. Колкото по-скоро толкова по-добре.

Не са читави вярно и отношението им към нас не е хубаво, но това не е повод да си затваряме очите за фактите и да падаме на тяхното ниво като злорадстваме! Гърция само повежда едно дълго хоро.
Респект на документални за темите които повдига и хубавия начин по който го прави!
цитирай
80. анонимен - Съкратено субсидиране на земеделието?
01.10.2012 17:27
Съкратено субсидиране на земеделието? Моля? Какво пиете?

И как хем е само камънак и не може без субсидии, хем произвеждали толкова много, че конкурирали Италия и Испания и затова им сложили квоти? Двете неща как ги съвместявате в главата си?
цитирай
81. анонимен - Поправка
01.10.2012 17:33
"Не са читави вярно и отношението им към нас не е хубаво" Трябваше да кажа НЯКОИ не са читави и с лошо отношение. Извън България съм попадала на много хубави хора - гърци, с отворени обятия за българите и никой от тях не си е седял на ръцете. Имат си проста маса и те, но ние май ги задминаваме вече.
цитирай
82. анонимен - Любопитен, но показателен факт
01.10.2012 17:36
Само 3 страни от ЕС не са публикували данни на кого колко са дали от получените от съюза селскостопански субсидии - Гърция, Кипър (т.е. пак гърци) и Люксембург (те въобще колко ли фермера имат).
цитирай
83. анонимен - ...
01.10.2012 17:49
"И как хем е само камънак и не може без субсидии, хем произвеждали толкова много, че конкурирали Италия и Испания и затова им сложили квоти?"

Може би не знаете, но гръцкия зехтин е по-качествен и по-скъп от италианския, затова са въвели квоти и плащали за брой изсечени дървета - точно преди влизането в ЕС. Също може би не знаете, но памука расте на много бедна почва и от 1,3 млн тона през 1990 са им разрешили да произвеждат 782 хиляди тона.
Не мога да обяснявам много, защото нямам кирилица но, накратко - нещата не са черно-бели.
цитирай
84. анонимен - Квоти в ЕС има за всички държави
01.10.2012 18:14
А Гърция е в ЕС доста отпреди 1990 г.
На глава от населението най-много селскостопански субсидии получават Гърция и Ирландия. Гърция получава 6% от субсидиите, при условие, че има само 2% от обработваемата земя (Ирландия получава 4% от субсидиите за 3% от земята).
цитирай
85. анонимен - Писнало ми е от "папагалчета"!
01.10.2012 18:50
Пред фактите и боговете мълчат ! Само анонимните тъпаци упорстват !
И още нещо от мене:
Злобата затъпява !!!
Няма да се впскам в безплодни спорове с предубедени .........злобари!
Само ще ви задам един-два прости въпроса (на тези които са ходили в Гърция) :
Сериозно ли смятате ,че всичко което сте видяли в Гърция е създадено с мързел !?
Защо в Германия предпочитат "мързеливите"гърци да им работят в заводите и фабриките?
Защо Германия се противопоставя на директното инвестиране от ЕЦБ ?
Испания,Португалия,Италия,Белгия .....дори и Франция ....също ли са "мързеливи" ?
Отговорете на тези въпроси !

до 75 - спокойно можеш да си напишеш името вместо зглавие
цитирай
86. анонимен - До 85
01.10.2012 19:45
Ти защо не си написа името вместо заглавие?

"Защо в Германия предпочитат "мързеливите"гърци да им работят в заводите и фабриките?" - това някой германец ли ти го каза?
цитирай
87. dokumentalni - Силно препоръчвам на всички нед...
01.10.2012 19:57
Силно препоръчвам на всички недоволни от Гърция да заминат за Англия.
Могат даже веднага да си направят своя фирма без пари.
Веднага ще си намерят работа за фирмата, както е показано във видеото.
А англичаните явно не са мързеливи, след като не са изправени пред фалит като гърците.
За повече информация тук:
http://www.bbc.co.uk/news/business-19756137
цитирай
88. анонимен - много приказки
01.10.2012 21:28
много приказки,а накрая нищо!
ми отговорете си,всички вие,които оплювате гърците,ЗАЩО "работливите" други европейци наливат стотици милиони в Гърция,а в България умираме от глад?!от какъв ЗОР е този двоен стандарт?!"галено" дете Гърция?!дрън-дрън!!
та "работливите" германци хранели гърците?!БОЖЕ свещенна простота!!!
тази Германия,заради имперските интереси на която само през втората световна война са загинали над 60млн. души,сега е станала ХУМАННА и храни европеюските народи и гърците?!оле мале?!?
въпроса с Гърция е ЕЛЕМЕНТАРНО ясен:
тази държава няма външен дълг!
всичко,което и приписват е ВЗЕТ като дълг от ВЕЛИКАТА ИЗМИСЛИЦА ЕС,даден е на гърците и те си го харчат на поразия?!знаем приказката за лудия и зелника!
а на ЕС те казват:НИЕ ДЪЛГ НЯМАМЕ,който Е ВЗЕЛ ДА СИ ГО ВРЪЩА!
и поради това,Гърция ще си напусне идиотщината ЕС,а глупаците като българите, ще им плащат дълга ХАРИЗАН от ЕС!!!
ще мине време и тази истина ще лъсне!?!?
цитирай
89. анонимен - Изток-запад
01.10.2012 22:11
Веднага ще кажа,че Гърция не е сред дузината европейски страни, в които съм била. Но ме привлече сравнението между държавите по "работливост". Интересува ме най-вече какво става с България, в крайна сметка собствената риза е по-близо до гърба ти. Изказани са немалко мнения за производителността на труда, качеството на работа,обвързаността им с размера на доходите и други подобни. Зaтова е крайно любопитно, какво е положението, когато качеството и количеството на работа са доказано еднакви.Това се получи, когато някои предприятия в родния ми град бяха изкупени на безценица от чужденци. Такъв е случаят с завода за инструменти с австрийски собственици: негови работници и инженери ходиха в заводите на същата фирма в Австрия, само за да видят, че австриецът стои на съвсем същата машина и произвежда същия брой дневно от същите детайли със същото качество. Но получава 20 пъти повече от българина. Извинете, но е трудно да се каже, че това не е неоколониализъм и не изтичат пари от България за Австрия. Примерите са много имисля, че определено западните държави изсмукват печалби от българите. Други източници на тяхното обогатяване са престъпно изнесените зад граница национални богатства, изкуственото поддържане на дългова зависимост, умишленото унищожение на редица производства, които ги конкурират, и - може би най-невинният - прякото слугуване, при което българите им вършат черната, нежелана от тях работа. Че нашите управници допринесоха за това със своята алчност и продажност, а всички ние със своето овчедушие и гражданска неосъзнатост е отделен въпрос. Че и хората на запад си работят и то доста съвестно и квалифицирано-също. Просто част от тяхното благосъстояние, трудно е да се определи малка или голяма, не е плод на собствената им производителност, а е изсмукана от други държави.
цитирай
90. анонимен - Путкотрошача
01.10.2012 22:28
Уважаема, към първата схема е написано: "Persons working part-time OR with a second job". Така че, недейте да тълкувате тези с втора работа като част от тези на половин ден - това са съвсем отделни състояния. Английският е примитивен варварски език, не е твърде сложен за усвояване. Иначе, като ще гледаме статистиката, надзърнете тук: [url]http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/1/13/Youth_unemployment%2C_2011Q4_%28%25%29.png[/url]. Вижте какъв огромен процент от младото гръцко население не работи. Според мен - от мързел и вродена идиотия. Според Вас - вероятно заради кризата или ще си измислите някаква друга причина. Истината е, че всички тези статистики, дори да са верни, трудно могат да отговорят на въпроса: "Мързеливи ли са гърците или не?". P. S. Тъй като споменавата за "душевен оргазъм", то сигурно имате желание и за по-прозаичния, т. е. физическия. Не искам да се хваля, обаче аз съм човека...
цитирай
91. анонимен - 666! СУПЕР...
01.10.2012 22:29
....СИЧКИ СТЕ ПОКАНЕНИ НА СЕЛСКА МАНГАЛСКА НАЦИОНАЛНА СВАДБА...!

...СВАТБАТА НА ПУЛЕФ...!
цитирай
92. анонимен - Уважаема, към първата схема е на...
01.10.2012 22:30
Уважаема, към първата схема е написано: "Persons working part-time OR with a second job". Така че, недейте да тълкувате тези с втора работа като част от тези на половин ден - това са съвсем отделни състояния. Английският е примитивен варварски език, не е твърде сложен за усвояване. Иначе, като ще гледаме статистиката, надзърнете тук: [url]http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/1/13/Youth_unemployment%2C_2011Q4_%28%25%29.png[/url]. Вижте какъв огромен процент от младото гръцко население не работи. Според мен - от мързел и вродена идиотия. Според Вас - вероятно заради кризата или ще си измислите някаква друга причина. Истината е, че всички тези статистики, дори да са верни, трудно могат да отговорят на въпроса: "Мързеливи ли са гърците или не?". P. S. Тъй като споменавата за "душевен оргазъм", то сигурно имате желание и за по-прозаичния, т. е. физическия. Не искам да се хваля, обаче аз съм човека...
цитирай
93. dokumentalni - Веднага ще кажа, че Гърция не е сред ...
01.10.2012 23:59
анонимен написа:
Веднага ще кажа,че Гърция не е сред дузината европейски страни, в които съм била. Но ме привлече сравнението между държавите по "работливост". Интересува ме най-вече какво става с България, в крайна сметка собствената риза е по-близо до гърба ти. Изказани са немалко мнения за производителността на труда, качеството на работа,обвързаността им с размера на доходите и други подобни. Зaтова е крайно любопитно, какво е положението, когато качеството и количеството на работа са доказано еднакви.Това се получи, когато някои предприятия в родния ми град бяха изкупени на безценица от чужденци. Такъв е случаят с завода за инструменти с австрийски собственици: негови работници и инженери ходиха в заводите на същата фирма в Австрия, само за да видят, че австриецът стои на съвсем същата машина и произвежда същия брой дневно от същите детайли със същото качество. Но получава 20 пъти повече от българина. Извинете, но е трудно да се каже, че това не е неоколониализъм и не изтичат пари от България за Австрия. Примерите са много имисля, че определено западните държави изсмукват печалби от българите. Други източници на тяхното обогатяване са престъпно изнесените зад граница национални богатства, изкуственото поддържане на дългова зависимост, умишленото унищожение на редица производства, които ги конкурират, и - може би най-невинният - прякото слугуване, при което българите им вършат черната, нежелана от тях работа. Че нашите управници допринесоха за това със своята алчност и продажност, а всички ние със своето овчедушие и гражданска неосъзнатост е отделен въпрос. Че и хората на запад си работят и то доста съвестно и квалифицирано-също. Просто част от тяхното благосъстояние, трудно е да се определи малка или голяма, не е плод на собствената им производителност, а е изсмукана от други държави.


Mного ти благодаря за ценното мнение. Напълно подкрепям думите ти.
Поздрави!
цитирай
94. анонимен - По темата
02.10.2012 12:38
А бе госпожице/жо блогър, колко хора искате да ви го кажат вече, голям инат сте. Самите гърци и те си го казват, че не работят и мамят, постоянно си слагат бонуси и тн. Статистиките са най-манипулативното нещо, особено тези УЖ официалните, които са в услуга за замазване на очите и те трябва да показват такива подобни данни посочени и в тази статистика. Я ми кажете с какво са повече служителките в един шивашки цех в Серес, та имат сиеста всеки Уж работен ден от 14 часа до 18 часа, от тези в съседен Петрич примерно, които преизпълняват норми, работят много често и по 24 часа и получават по-малко от половината заплащане на колежките си от Серес. Работели били те милите гърци, работят по нивите им албанци, българи, сърби, а те работливите гърци по цял ден спат, вечер на таверна до сутринта и само минават да събират постата, експлоатират работниците си, по-голямата част от тях ги държат в нечовешки условия, подиграват се с тях от позицията на привилигировани на Балканите от страна на ЕС, за сметка на останалите им съседи като България, които са притискани от същия този съюз, постоянно проверявани и прекарвани през всевъзможни сита, за да може гражданите на тези страни да преглъщат униженията на гърците, за да изкарат някое и друго евро. От 82-ра година до сега в Гърция е едно голямо крадене на европейски и американски пари, особено до преди само няколко години, никой не е контролирал това, давали им са пари безразборно. Те са свикнали да работят малко и да получават много и незаслужено, свикнали са на охолство и рахат и таверни до сутринта. Все някога обаче трябваше да се случи това и имат още много да повръщат и пак няма да компенсират всичко онова което са излапали до сега.
цитирай
95. анонимен - Авторката да дава акъл в Северна Корея
02.10.2012 19:31
Авторката завършва с "Гърция е в криза, защото гръцките управници и видни капиталисти, в комбина с германските и други европейски капиталисти, просто окрадоха държавата заради собствените си частни интереси." Тогава да дойдат видните комунисти и да оправят Гърция! Аман от елементарни "анализи" на червени "мозъци"
цитирай
96. анонимен - Авторката завършва с "Гърция ...
03.10.2012 02:25
анонимен написа:
Авторката завършва с "Гърция е в криза, защото гръцките управници и видни капиталисти, в комбина с германските и други европейски капиталисти, просто окрадоха държавата заради собствените си частни интереси." Тогава да дойдат видните комунисти и да оправят Гърция! Аман от елементарни "анализи" на червени "мозъци"


Не разбрах. Оспорваш ли факта, че Гърция е ограбена от европейските капиталисти?
цитирай
97. анонимен - Много интересна информация
03.10.2012 06:08
Много интересна информация от Блумберг за сделка на правителството през 2001 с Голдман, за замяна на заем от долари и иени в евро, толкова комплексна, че даже правителството (както се твърди) не разбирало какво прави, освен че парламента бил оставен на тъмно. Цената на сделката, 15 милиарда е излязла по-скъпа от заема 793 милиона който е прехвърлян.

тук:
http://articles.businessinsider.com/2012-03-06/wall_street/31125653_1_greece-government-goldman-sachs-greece-s
http://www.bloomberg.com/news/2012-03-06/goldman-secret-greece-loan-shows-two-sinners-as-client-unravels.html
цитирай
98. анонимен - ot juli
05.10.2012 22:42
blagodarq vi !! mnogo se smqhme tazi ve4er !!evreite im davat mangizi za da poddargat fal6iviqt ogan,4e ug te bili sazdateli na ,,drevnata,, civilizaciq ha ha o6te se smeem!!4etete pove4e bre gospogice/go/ glupavo napisano, ama se smqhme mnogo za koeto vi blagodarim !hi hi hi ,ne mi se vqrva da me razberete/sled katoste go napisali tova ne6to ,ama neise ,vse pak pozdravi !
цитирай
99. анонимен - hahaha,toq me dobi,4e ima li po marzelivo,kradlivo i lajlivo pleme ot garcite be priqtel,zatova li dosta golqma 4ast ot jili6tata sa s nedovar6en pokriv i ostav
11.10.2012 09:17
анонимен написа:
Колко години си живял в Гърция, момче, че се пишеш специалист по гръцките дела? Грък на пълен работен ден няма! Между 11 и 15 часа почива, за да не го прегрее слънцето (нищо, че нявсякъде има климатици). Жилището му е закупено с 50 годишен безплихвен заем, даден от правителството (което окрало парите). Изплащането става с надута заплата от онези пари, дето правителството ги е окрало. И т.н., не ми се занимава да ти чета и оборвам глупостите.

цитирай
100. kostadin - Предлагам да вярвате само на ста...
21.10.2012 19:38
Предлагам да вярвате само на статистическите данни за рейтинга на българските политици и българското производство
цитирай
101. анонимен - до докоментални
23.10.2012 22:28
Казвам се Атанас и съм изгледал почти всички филми и ''катастройка'' и ''дългокрация'' са прекрасни филми.

Направо казвам какво може да се направи - тук http://radoslavpashov.blog.bg/biznes/2012/10/19/uchastie-v-tv-bulgaria-on-air.1011395 коментар №1 и 4 ,и тук http://radoslavpashov.blog.bg/politika/2012/10/14/zakonodatelno-urejdane-na-bankovite-kooperacii-v-bylgariia-v.1009629 коментар №2 и 3

Мързи ме да пиша и затова давам адреси къде съм писал и тук естествено http://www.dokumentalni.com/?p=2084#comment-11757


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384713
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031