Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 12:20 - Класов анализ - Ричард Улф
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 4096 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.04.2013 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Поредните възхитителни лекция на проф. Ричард Улф! Никога икономиката не е била толкова забавна.
Този път американският професор по икономика обяснява различните видове „класов анализ“, използвани още в най-древните цивилизации. Откриваме, че класовият анализ може да бъде направен по различни признаци – богатство, власт, съзнание – и всеки път се достига до различни изводи, според признака, който сме избрали за водещ.
След като ни показва същността на различните методи за класов анализ, Улф ни представя най-потискания от нашата култура – класовия анализ на Маркс. За разлика от другите теории за „класа“, Маркс се фокусира върху начините на производство и ролите, които хората заемат в него. Оставаме учудени, откривайки, че дори в собственото ни семейство съществува един от петте начина на производство, дефинирани от Маркс – античен, комунизъм, робство, феодализъм и капитализъм.

http://www.dokumentalni.com/?p=2356 Първи епизод

http://www.dokumentalni.com/?p=2398 Втори епизод

http://www.dokumentalni.com/?p=2409 Трети епизод

http://www.dokumentalni.com/?p=2428 Четвърти епизод

http://www.dokumentalni.com/?p=2454 Пети епизод

Резюме на епизодите.

Втори епизод:
Във втората лекция от поредицата проф. Ричард Улф обяснява чрез класовия анализ корените и развитието на днешната световна икономическа криза. За първи път можем да си обясним какво представлява „американската мечта“ и защото в продължение на повече от век американците твърдо вярват в нея. Става ясно защо се стига до натрупването на дългове, откъде идват банковите капитали, захранващи тези дългове и защо в крайна сметка кризата удари по толкова жесток начин.
Улф разглежда историята на САЩ през последните 150 години. Много интересно е представена борбата между различните начини на производство – победата на капитализма над робството и симбиозата му с феодализма.
Намираме най-сетне причините за разрастването на финансовия сектор и за огромните бонуси на управителите на капиталистическите предприятия. Но откъде идват всичките тези пари? Дали наистина се дължат на гениалните предприемачески качества или на нещо друго?
Макар темата да е изцяло посветена на икономиката, която обикновено се възприема от хората като сложна и неприятна тема, Улф отново ни пленява с невероятния си чар и способността си да обяснява с прости думи света, който ни заобикаля.

Трети епизод:
В третата лекция от поредицата Ричард Улф разглежда историята на Съветския съюз. Имало ли е някога комунистически начин на производство и дали наистина може да се говори за социализъм според класовия анализ в трудовете на Маркс. Къде бъркат социалистите и комунистите и защо социалистическите революции в крайна сметка се провалиха? На тези и много други въпроси ще намерим отговор в тази лекция.

Четвърти епизод:
Темата, засегната в четвъртата от петте лекции на проф. Ричард Улф, е класовият анализ в домакинството. Рядко се замисляме за икономиката на дома и за производството, извършващо се в него. Съществуват ли класи и произвежда ли се излишък в традиционното домакинство? И, ако е така, как той се разпределя в семейството?
Отговорът е безкрайно интересен и от особена важност за цялото общество. Препоръчвам филма на всички семейни хора, както и на влюбените двойки, които все още не живеят заедно. Ако желаете да запазите любовта си и да я затвърдите във времето, този филм ще ви разкрие някои от тайните на щастливото съжителство.

Пети епизод:
В последната си лекция от поредицата, американският професор Ричард Д. Улф предлага нова стратегия за постигане на социална промяна.
В нея се разглежда ролята и целите на синдикатите в отношенията между работниците и капиталистите.
Коя е най-игнорираната тема в борбите за социална справедливост?
Възможно ли е загубата на социални придобивки да се дължи отчасти на пренебрегвания въпрос за структурата на капиталистическото предприятие?
Грешката на марксистите е в пренебрегването на основната идея от трудовете на Маркс – производството и разпределението на излишъка.
Положението, в което е изпаднал светът, не се дължи на конспирации по високите етажи, а на най-елементарната, най-малката брънка в производствения процес. Това ни дава възможност да променим света, фокусирайки се върху работното си място, където прекарваме по-голямата част от живота си.
Последната лекция от поредица ни зарежда с надежда и ентусиазъм. Един по-добър свят е възможен!


 
Гласувай:
5Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1403481
Постинги: 125
Коментари: 821
Гласове: 749
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031