Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2013 14:05 - Политическият театър за българската земя
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 8381 Коментари: 10 Гласове:
13

Последна промяна: 25.10.2013 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Политическият театър за българската земя
image



            Членувам във фейсбук-групата „ЗА Земята на България” от първия ден на създаването й. В нея се обсъжда най-вече големия световен проблем, свързан с изкупуването на земеделските земи на бедните държави от страна на богатите държави и корпорации. И притесненията са основателни – всички познаваме историята на Палестина, както и изкупуването на земеделските земи на Африка от големите американски мултинационални компании Монсанто, Дел Монте, Каргил, Синджента, които наскоро заявиха намерението си да превърнат Африка в „основния износител на храни в света” .
Ще пропусна печалния факт, че цялата продукция на тези корпорации е ГМО.

            Лесно човек може да си помисли, че борбата за налагане на мораториум върху продажбата на българските земи на чужденци ще спаси България от окончателно затриване. Затова реших да напиша някои неща, които толкова усилено се крият от обществото, че ни принуждават да се борим с несъществуващи дракони, тотално разсейвайки вниманието ни от истинския проблем. А той е, че земята на България отдавна се разпродава и то заради закони, приети с помощта на същите юнаци, които днес популистки се представят за „защитници на българското”.

            Но нека започна от самото начало. Законите, на които искам да обърна внимание са два: Първият е Законът за собствеността и ползуването на земеделските земи, а вторият е Търговският закон с неговия прекрасен член 117 , гласуван дори от Атака през 2009 г. – днес първи „пазители на българската земя”. Веднага ще обясня за какво става дума.

Според Закона за земеделските земи, чл.3, собственик на земя в България може да стане всяко едно юридическо лице, сиреч – фирма, регистрирана в България. И това е така от 1992 г. – правителството на СДС, начело с Филип Димитров.

Тоест, всяка една чуждестранна фирма и всеки един чуждестранен гражданин, които регистрират фирма със седалище в България, може да купува земя. Прави се от години.

И тук стигаме до втория проблем, за който вероятно не сте чували: Как един чуждестранен гражданин и една чуждестранна фирма могат да открият фирма в България? Ако през 1992 г. това не е било толкова лесно, то днес става за 3 дни, благодарение на чл. 117 от Търговския закон.

В България сега може да се открие дружество с ограничена отговорност с огромната сума от... 2 лева. Не се шегувам. Всеки може да отвори ЕООД или ООД за два лева, и дори да си спести цялото ходене по службите, плащайки на една от множеството счетоводни фирми скромната сума от 180 лв.  Цялата процедура отнема 3 дни, а вие, чужденецът - европеец или не – ще имате фирма в България за общо 182 лв.

За това изменение, внесено от Министерския съвет на ГЕРБ, на 17.09.2009 г. са гласували 137 народни представители: за 136, против няма, въздържал се 1.  Дори не ми се обсъжда факта, че подобен омерзителен закон, развръзващ ръцете на всеки измамник, желаещ да регистрира фирма с нулева отговорност (точно това означава ООД), е гласуван с пълно мнозинство от „народните” представители. Вместо да вдигнат сумата за регистрация на този вид фирми и да попречат на неправомерното й изтегляне седмица след регистрацията, приемат подобен закон – мечта на измамниците! Ако желаеха да подпомогнат младите предприемачи, същестуват хиляди други начини. За регистрация на ЕТ са нужни 50 лева, предприемачът носи пълна отговорност пред закона и такъв не може да бъде чужденец, който не пребивава постоянно в страната. Толкова по темата с фалшивите мотиви за приемане на противонароден закон.

Възмутена чета стенограмата. Атака се бие в гърдите, че е първата, пожелала закона, а днес се обявява за „защитник на българската земя”. Чист популизъм. И не се отнася само за Атака, а за всички, гласували през 2009 г., които днес „налагат мораториум”. 

Приятели,  следните мултинационални компании са регистрирани в търговския ни регистър:

Монсанто България ООД 

Синджента България ЕООД (същата, предвиждаща в Африка инвестиции от 1 млрд долара в земеделски земи)

Каргил България ЕООД

Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън - ЕООД

Всяка от тези фирми има правото да купува земеделска земя. После могат да сеят каквото си решат и да дупчат както си искат. Има и хиляди други чужди фирми и фирмички, които всъщност са... български.

Това е положението. Лично аз не се притеснявам толкова от европейските граждани, решили да си купят някъде вила с прилежаща земя. Според мен е хиляди пъти по-страшно, че никой не споменава за законите, които наистина развързват ръцете на чужденците и мултинационалните компании. Изобщо не се мисли как хем да се подпомагат младежите, желаещи да си открият фирма, хем да се попречи на измамниците и на чуждите фирми да си веят байрака. Ако трябва да протестираме срещу нещо, най-добре е да се съсредоточим в цитираните по-горе закони.

Докато наблюдаваме театъра на политическите партии, „загрижени” за България и на техните "опоненти", изгубваме от поглед си факта, че отдавна не съществуват никакви пречки за изкупуването на земята. Никакви.


Автор Даниела Пенкова

25 октомври 2013 г.



 






Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. socialismus - Много добро попадение
25.10.2013 14:17
.
цитирай
2. mamkamu - !
25.10.2013 18:19
Гая Даниела Пенкова да ме извини, ама аз като гледам, мултинационалните компании са си изпочупили краката да бързат насам да ни изпокупят земята :) Обикновено го правят местните феодали-мутри. Огромна част плодородни земи пък пустеят. По-добре чужденци да ги обработват, след като ние сме неспособни. А Големите не идват тук, щото благодарение на това, че влязяхме в ЕС, горе-долу закърпихме законодателството... нищо, че беше под натиск.

А това една фирма да се регистрира бързо е само плюс на всяка една нормално действаща държава. Регистрирал съм фирма през средата 90-те и наистина си беше мъка... Сега нещата са къде-къде по-добре.
цитирай
3. dokumentalni - А това една фирма да се регистрира ...
25.10.2013 18:54
mamkamu написа:

А това една фирма да се регистрира бързо е само плюс на всяка една нормално действаща държава. Регистрирал съм фирма през средата 90-те и наистина си беше мъка... Сега нещата са къде-къде по-добре.


Въпросът е за кого са по-добре. Не са по-добре за хората, които лесно и бързо могат да бъдат измамени от ООД, и после да си търсят парите от "гаранцията" от 2 лева. Смехотворно е едно ООД да има "капитал" от 2 лева.
Нямам нищо против процедурата по регистрирането да е по-бърза. Само че капиталът, с който фирмата гарантира бъдещи претенции и чрез който се освобождава от отговорност, трябва да е много по-висок и без право на изтегляне докато трае дейността на фирмата.
А към големи компании, независимо дали чужди или български, трябва да има още по-ограничаващи условия. Е, няма да е европейско, но пък ще е в национален интерес. Особено когато земята ти струва 2 стотинки.


цитирай
4. krassko - Забъркаха голяма каша, но какво може да се очаква от хора които не мислят, а само натискат копчата.
26.10.2013 05:54
Интересно бат Сали как е гласувал? :)
цитирай
5. staler - ханс чака с нетърпение да му дадат ...
26.10.2013 10:23
ханс чака с нетърпение да му дадат добро да си купи нивица в бг защото е мазохист.ще има удоволствието да получава няколко пъти по ниска субсидия,да го навестяват мутри прекупвачи,цигани да му обират реколтата,да носи вода за поливане в дамаджанка и пр...виж монсанто са друга бира,ще ни модифицират още преди да разберем кои къде го е сърбяло покраи тия земеделски имоти.
цитирай
6. kerkenez - Откровена глупост!
26.10.2013 11:25
Даниела Пенкова трябва да е бая глуповата, както и тези, които разпространяват нелепите и брътвежи! Уважаеми дами и господа, с нож, пистолет или граната могат да бъдат избити стотици и хиляди хора. Все още никой не е забранил производството им. Не може да се забрани съществуването на самолети, влакове, автобуси или метро, защото някой може да постави бомби в тях. Подобна логика е толкова безумна, че човешкото съзнание блокира, когато трябва да и противостои с аргументи. Просто си казваш, че на толкова примитивно мислещи индивиди не трябва да се позволява да пишат в публичното пространство. Всъщност, следвайки логиката на г-жа авторицата, следва незабавно да се закрие Фейсбук, понеже всяка необразована кранта може да разпространява тъпотиите си, ползвайки тази платформа!
цитирай
7. staler - пекинез, авторката може и да е тъпа, ...
26.10.2013 12:45
пекинез,авторката може и да е тъпа,но лично на мен никога до 89та не ми е хрумвало че ще ям вносни булшит домати.полувин америка ,/без западния бряг и полупустинята/ е монсанто-кукуруз .
цитирай
8. smirena - Чудя се
26.10.2013 13:09
коя ще е тая нормална европейска фирма,която ще обработва българската земя за земеделска продукция.По - вероятно е да се купува земя за радиоактивни сметища или за ГМО - експерименти.
цитирай
9. dokumentalni - Подобна логика е толкова безумна, ...
26.10.2013 14:21
kerkenez написа:
Подобна логика е толкова безумна, че човешкото съзнание блокира, когато трябва да и противостои с аргументи. Просто си казваш, че на толкова примитивно мислещи индивиди не трябва да се позволява да пишат в публичното пространство. Всъщност, следвайки логиката на г-жа авторицата, следва незабавно да се закрие Фейсбук, понеже всяка необразована кранта може да разпространява тъпотиите си, ползвайки тази платформа!


Tипична фраза на борец за "свободно слово" и "демокрация".


цитирай
10. atanasio - Поздрави за изчерпателната информация
27.10.2013 23:01
Ще си позволя да допълня някои факти

Европейския център за защита правата на земеделските стопани и на организацията “Долу ръцете от земята”, алармира : в Европа в ръцете на 3% от собствениците на земя са концентрирани 50% от цялата земеделска земя.

Преди 2-3год. когато тристранката реши да продава 1,3млн. декара държ.земя писах до Мин.съвет и имам входящ номер.

Ето част от писмото - ''... да се приеме закон като Гърция за земед.земя,и чл.21от Конституцията ''под особенна закрила'' е, и закон като Гърция - държавата е изкупува и после се дава под наем и като социална политика на фермерите за да си сеят и фураж за животните http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15289449,00.html основата е земята и от две нац.катастрофи РБ-я е излизала само с земеделие и животновъдство и тъй като сега сме в третата нац.катастрофа и световна ако земед.земя е продадена на ''чужди'' или дадена под наем за 15-20год. как ще се оправи България???? Пригответе се за войни за храни !? - http://e-vestnik.bg/11714/prigotvete-se-za-voyni-za-hrani/ - и в Гърция са го измислили. Отделно чл.21 от Конституцията указва за какво да се използва земед.земя и ''Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда ...''- доказана нужда от ВЕИ ли???? ВЕИ на земед.земя е промяна на нейното предназначение - нарушение на чл.21. От 1 до 8 категория земед.земя се използва само по предназначение/храна и фураж/ .

Юридически нещата са непроменяеми и може ако 27-те от ЕС гласуват ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА.

По закона за конст.съд - http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2132575745

Чл. 15. (1) Конституционният съд заседава, когато присъстват най-малко 2/3 от съдиите.
(2) Решенията и определенията на съда се вземат с мнозинство повече от половината от всички съдии.
(3) Не се допуска въздържане от гласуване.

При казуса ''Пеевски'' са гласували 6 - за и 5 - против ,и 1 - въздържал се тоест тотално нарушение на чл.15 ал.2 и 3

Конституционният съд нарушава закона ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1385121
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031