Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2015 15:39 - Макар Варуфакис да отпрашва към залеза, ще запомня неговата същност
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 9243 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 07.07.2015 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 

Автор: Сюзън Мур

Превод: Илиян Станчев

Моля, при препечатване на материала, цитирайте източника на българския превод и името на преводача!

 

В един януарски ден, когато в полубудно състояние слушах неспирните евродебати, един мъж, за когото английският бе втори език, започна да рецитира поезия. Говореше за своите гръцки сънародници, които, както каза, са избрали „да цитират своя Дилън Томас, да не си отиват в тъмнината и да вият срещу смъртта на светлината” („Не си отивай кротко в тъмнината”, Дилън Томас – бел. прев.). Оживих се, а и не бях единствената. Мъжът бе Янис Варуфакис, икономист, блогър и академик, който малко след това щеше да стане финансов министър от СИРИЗА.

Той красноречиво обрисува с думи страданието и издръжливостта на гръцките си сънародници, но това не бе достатъчно да привлече вниманието на медиите. Те решиха да се съсредоточат върху неговата „пищност”. Очевидно в света на еврокрацията неносенето на вратовръзка се счита за радикално. Или грубо. Или и двете. Понякога носеше кожено яке. Или „Барбур”. Или риза, която може би бе твърде тясна. Той просто показваше, че не е поредният „костюмар”, карайки другите да изглеждат старомодни, напрегнати и като клонинги. В този обърнат с главата надолу свят, такава степен на нормалност означаваше, че ще последват етикети от рода на рок звезда и секс бог.

Усмихваше се на себе си, както той си може. Направи грешна стъпка със снимката със съпругата си, публикувана от  „Пари Мач”. Типична снимка тип „усмивка над салата”. Никой не трябва да си прави такава.

Но каквото и друго да направеше Варуфакис, както и партията му, предизвикваше смут. Каква бе тази сложна Теория на игрите, която прокарваше? Ще ви кажа. Опит да спази направените предизборни обещания, да договори най-доброто за своята страна. Отказ да бъде сплашен от недемократични сили и да отстоява принципите си.

Варуфакис бе оставен на резервната скамейка преди седмица или повече не заради „неуважителния” му външен вид, а заради прямотата на доводите му. Както каза гръцкият премиер Алексис Ципрас, „той говори езика на икономистите по-добре от самите тях.”

Винаги е настоявал, че отговорността по възстановяването на Гърция не лежи само върху страната, че трябва условията на гръцките кредитори да бъдат реалистични, тъй като човешката им цена ще бъде твърде тежка. Показа как финансови въпроси биват политизирани, а стари парадигми – нарушавани. По-лошо, говореше на еврократите като равен.

Говореше на нас като човешко същество, описвайки как Европа е легнала върху раменете на Гърция, прилагайки й „фискално симулирано давене”. Описваше как родното място на демокрацията бива превръщано в нещо, което наричаше „дългова колония”.

Както неговият героичен народ се вдигна миналата нощ срещу „дълговото робство”, така и той даде пресконференция в сива тениска, обявявайки подаването на своята оставка, с обяснението, че някои участници от еврогрупата не го искат на обсъжданията. Каза, че не му пука за привилегиите на кабинета, а за колективната подкрепа за Ципрас.

Той е човек, който ходи както говори, а говори с прямота. Това е толкова нетипично за потайните споразумения, които обичайно се правят в безвъздушните помещения в Брюксел. Той е политик, действащ според своите вярвания. Ще бъде запомнен не със своя стил, а със своята същност. Насочи автоматите надолу, настоявайки гръцкият народ да не бъде повече наказван. И народът го подкрепяше. Той отхвърляше параметрите и потайността на еврократите. Говореше скромно и опростено. Не се страхуваше от думата „колективно”. Нито пък СИРИЗА. Ципрас заяви: „Преговорите никога не са принадлежали на един човек.” Възможно е Варуфакис да е бил избутан за улесняване на преговорите, но какъвто и да е случаят, той няма да изчезне, дори и да отпраши към залеза. Преди всичко останало, той знае, че истинският стил е същността на човек. И остави най-добрия си вид за накрая, казвайки: „Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите.”

Източник: The Guardian





Гласувай:
9



1. kolorado - Варуфакис, Ципрас и цялата упра...
07.07.2015 17:42
Варуфакис, Ципрас и цялата управляваща само за кратко, защото новите избори, след които карикатурите от Сириза ще бъдат изпратени в историята,идват, са нещо толкова абсурдно, смешно и гротесково, че будят само смях.
С две думи ситуацията в Гърция е такава - един народ, който свикна да яде европейските пари и да не си мърда задника, избра палячовци за правителство и те го доведоха до дъното за отрицателно време.
Варуфакис постъпи като мъж и си даде оставката, а главният палячо Ципрас какво чака?
цитирай
2. kolorado - тоя коментар е много верен
07.07.2015 19:07
2. planinitenabulgaria - От 1946 до 1949 г. гръцките партизани, подържани от Сталин искаха
00:38
да наложат комунизъм в Гърция. Избягаха, след като загубиха войната. После ги амнистираха, децата им се върнаха от Голямата страна, наппавиха си партия и сега без да воюват внедряват комунизъм в Гърция. Там победи народът, Ципрас разпореди да отворят банките, да изплатят пенсииите и заплатите. да разпореди да се започне и бартер.
Толкова тъп народ не вявах, че има. При това наследник на една цивилизация, която през ІV век пр. н. е. е непостигнат никога до тогава връх.
Истината е, че от ЕС не искат повече тия паразити да живеят прикрепени към все един и същ гостоприемник. Те струват до сега на ЕС един трилион евра минус 250 неопростени още милиарди. Малко им е на сиризчиите. Само да ги извадят от гостоприемника и ще видат те какво става...
цитирай
3. idanchev - Госпожа Мур,
07.07.2015 20:47
Вие госпожо явно сте впечатлена от Варуфакис. Само че за съжаление сте впечатлена от нарцистичен дебил, който се мисли за гъзар-естет.
Нормалните хора обаче знаят колко струват гъзарите. Боже, колко мъка има на този свят, Боже...
цитирай
4. planinitenabulgaria - Госпожо Мур,
08.07.2015 06:58
Вие защитавате гръцкия Тото Риньо като да сте била интимна с него. След справка установих, че от Ваша страна това не е възможно, защото в папката Ви е вписано, че сте "прегоряла"преди доста години. Това ме подтикнада направя втора справка. Там открих връзката между статиите Ви и поръчките за тях.
Да здраствует Бащица наш! Он - навсегда!
цитирай
5. asthfghl - Cool story, bro.
08.07.2015 08:54
Авторката въздиша по лошото момче на мотора и по неговата скрита нежна душевност, а?

Ами да вземе да си го осинови - така както сега е безработен грък, ще има нужда.

Само по-добре да не му споменава какви ги е надробил, че ще вземе да се разциври и да се разтропа с крак като едно типично разглезено гърче.
цитирай
6. milady - толкова тъпи коментарии на едно място трудно се “срещат “...........
08.07.2015 13:20

Срамувам се от “нашите “ мъже..
от тяхната завист ,слабост и....тотална импотенция...

5. Под прикритието на европейските приказки за "спасяване на гръцкия народ" бе извършено едно-единствено нещо: европейските държави поеха на гърба си кредитите, отпуснати от частните европейски банки. Ето защо кредиторите сега не са вече частните банки, които според принципа на конкуренцията би трябвало да го издухат и да се приключи бързо и лесно с цялата истерия, а са европейските държави, сиреч данъкоплатците. Великите демокрации измамиха гражданите си посред бял ден, докато продължават да ги лъжат, че Гърция била лошата. Пак спасяват задниците на частните банки, а сега вече Гърция се оказва в много по-лоша ситуация от Еквадор, който в крайна сметка не плати на частните си кредитори. Извод: Бързо се учат, гадовете.
6. Гърция не получава никакви кредити от миналото лято. Само плаща. Но пък гражданската комисия по въпросите на дълга вече работи. Битката ще бъде дълга и трудна.
цитирай
7. asthfghl - 6.
08.07.2015 15:56
А също и неграмотни. Пример:

"коментарии"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384808
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031