Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2018 17:27 - ХВАНАТИ В ЛЪЖА, САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ БОМБАРДИРАХА СИРИЯ ТОЧНО ПРЕДИ ПРИСТИГАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ИНСПЕКТОРИ
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 4042 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 15.04.2018 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


 

Автор: Ева Бартлет

Превод: Илиян Станчев

 

            САЩ, Великобритания и Франция потъпкаха международното право като изстреляха ракети срещу Сирия, твърдейки, че имат „доказателства”, че правителството е използвало химически оръжия. Тези „доказателства” са основани на лъжите на терористи.

            Цяла седмица имаше възмутени публикации и призиви в Туитър на американския президент Доналд Тръмп, включително и обвинения, че сирийският президент е наредил химическо нападение срещу граждани в Дума, източно от Дамаск. Тръмп дори използва гротескни и детински определения, като „животното Асад”. Вечерта преди инспекторите по химически оръжия от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да посетят Дума, Америка и съюзниците й започнаха незаконни бомбардировки срещу Сирия. Те бяха под формата на 103 ракети, 71 от които са били прихванати, според Русия.

            Цяла седмица слушаме, че САЩ и Великобритания разполагат с „доказателства”, че Сирия е използвала химически оръжия. „Доказателствата” са главно под формата на видеоклипове и снимки от социалните мрежи, предоставени от спонсорираната от Запада организация „Белите каски” (организация от „спасители доброволци”, която участва в мъчения и екзекуции, и по някаква причина действа само на територии, окупирани от Ал-Кайда и сродните й терористични организации), както и от Ясер ал-Думани – човек, чиято вярност към Джейш ал-Ислям е видна от собствените му публикации във Фейсбук, например за бившия лидер на Джейш ал-Ислям, Захран Алуш.

            Казват ни, че това са „доказателствата”. Това, и думите на силно пристрастното, спонсорирано от Ю Ес Ейд и свързано с американския държавен департамент Сирийско-американско медицинско общество, което, подобно на „спасителите на Ал-Кайда”, подкрепя само лекари в окупираните от терористи територии. На 12 април дори американският министър на отбраната Джеймс Матис каза пред комисия на Камарата на представителите, че правителството на САЩ няма доказателства, че е бил използван зарин или хлор, и все още ги търси.

            Смятайки твърденията за лъжи, а източниците за предубедени, Сирия поиска Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да проведе разследване в страната. ОЗХО се съгласи да изпрати екип от специалисти – за които Сирия веднага издаде визи, – които пристигнаха в Дамаск на 14 април. Вместо да изчака разследването да потвърди „доказателствата”, президентът Тръмп реши да бомбардира Сирия вечерта, преди разследващият екип да пристигне в страната. Нападението е не просто преждевременно, то е незаконно. Генерал Матис се опита да се заиграе със законността му, заявявайки, че „според чл. 2 от Конституцията президентът има власт да използва военна сила зад граница, за да защити важни американски национални интереси”. Но това не позволява на САЩ да бомбардира незаконно суверенна нация и той го знае. Както го знае и Русия. В заявление от 14 април руският президент Владимир Путин каза, че нападението е незаконно, отбелязвайки: „Без разрешение от Съвета за сигурност на ООН, в нарушение на Хартата на Обединените нации, на нормите и принципите на международното право, бе извършено действие на агресия срещу суверенна нация, която е в предните редици на борбата срещу тероризма.”

 

            Ами ако набелязаните цели съдържаха химикали?

 

            В същата пресконференция генерал Джоузеф Дънфорд уточни, че целите на САЩ и съюзниците им в Сирия са „свързани с химическата оръжейна програма на сирийския режим”. Една от целите, към която бяха изстреляни 76 ракети, е намиращият се в гъстонаселения Дамаск научно-изследователски център Барзех, който според Дънфорд участва в „разработването, производството и изпробването на технология за химически и биологически оръжия”.

            „Целта” се намира в центъра на гъстонаселен район в Дамаск. Според живеещия в Дамаск Мудар Баракат, който познава добре района, „учреждението включва няколко сгради. Една от тях е учителски институт. Всички се намират в близост до жилищни сгради.” Дънфорд заяви, че ударите „са нанесли максимални поражения, без риск за невиннното население”.

            Ако човек вярва на твърденията, бомбардирането на тези сгради наистина ли би спасило сирийски животи, или би довело до смъртта на мнозина? Къде е логиката да се бомбардират учреждения, за които се смята, че съдържат опасни, токсични химикали, и които се намират в гъстонаселени райони?

            Колкото до истинската дейност на бомбардираните учреждения, според сирийската медия САНА Институтът за фармацевтични и химически изследвания се „занимава основно с подготовката на химически съставки за медикаменти за рак”. Разрушаването на такъв институт е особено жестока постъпка, както и забраната за продажба на медикаменти за рак за Сирия, наложена от престъпните западни санкции.             Интервюта с един от служителите в института, Саид Саид, потвърждават описанието на САНА, че там се произвеждат медицински компоненти, както и такива за лечение на рак. Една статия описва логиката на Саид: „Ако имаше химически оръжия, нямаше да можем да стоим тук. Аз съм тук от 5:30 ч. и съм в чудесно здраве – дори не кашлям.”

            В същата статия на САНА се казва, че лабораториите на учреждението са били посещавани от ОЗХО, която след това публикува два доклада, в които отхвърля твърденията, че там се разработват химически оръжия. Сирийският посланик в ООН ал Джаафари повдига въпроса на среща на Съвета за сигурност, отбелязвайки, че ОЗХО „е предоставила на Сирия официален документ, който потвърждава, че центърът Барзех не се използва за никаква химическа дейност”, която да нарушава поетите от Сирия задължения към ОЗХО.

 

Атаки заради твърдения на Ал-Кайда и Джейш ал-Ислам

 

Целият претекст за незаконните бомбардировки на САЩ и съюзниците им е неморален и пълен с пропуски. Няма доказателства за твърденията, че Сирия е използвала химикали в Дума. Множество анализатори изтъкват очевидното: че Сирия не печели нищо от използването на химически оръжия, но Америка, Израел и съюзниците им биха имали изгода от едно нагласено нападение.

Уебсайтът moonofalabama.org отбелязва противоречията в публикуваните в социалните мрежи клипове, които „доказват вината” на Сирия, включително следното: „Лечението, което прилагат бунтовниците, обливане с вода и изполване на спрей за астма, е непрофесионално, но  сякаш не е проблем за мнозина от „пациентите”. Това е театър. Истинският медицински персонал се вижда на заден фон и работи с истински пациенти.” Руското министерство на отбраната публикува интервюта с двама мъже от видеоклипа, „подложени на химическото нападение”. Един от тях, Халил Ажиж, казва, че е работил във въпросната болница и хората там са били натровени с дим: „Хората се задушаваха, но нямаше пациенти със симптоми на химическо отравяне.”

В интервю от 14 април по Скай нюз бившият британски посланик в Сирия, Питър Форд, казва, че най-елементарният ход в играта на обвинения е да позволиш извършването на инспекция. „Няма доказателствата за използването на химически оръжия. Нека инспекторите отидат и до няколко дни ще имаме присъда. Напълно уверен съм, че няма да намерят и късче доказателство в подкрепа на американските твърдения. Ако американците имаха доказателства, щяха да ги покажат. Но те и г-жа Мей казват: „Доверете ни се.” Този път не се стараят дори да измислят нещо подобно на епруветките и Ирак.”

 

Израел и Америка печелят от нападанието... и са виновни за използването на химически оръжия

 

Докато светът следи четящите сценарий журналисти от корпоративните медии, почти никой не забелязва как Израел избива и осакатява невъоръжени палестински демонстранти на започналите от 30 март протести в източните части на ивицата Газа. Израелските убийства на невъоръжени младежи, жени и мъже бяха бегло порицани от ООН и определени просто като „сблъсъци” от робските корпоративни медии. Буквално Израел се разминава с обвиненията в убийство, тъй като погледите са насочени другаде.

Според министър Матис, воденото от САЩ незаконно нападение над Сирия „демонстрира международна решимост да се предотврати използването на химически оръжия срещу когото и да било, и при каквито и да е обстоятелства, нарушаващи международното право.”

Къде е иронията? И Америка, и най-близкият й съюзник Израел, са използвали химически оръжия срещу цивилно население. САЩ са го правили във Виетнам и Ирак, ако трябва набързо да споменем две държави, а през 2009 г., когато живеех в Газа и документирах израелските военни престъпления, Израел бомбардира тамошните цивилни с бял фосфор. Те нямаха къде да избягат или да се скрият – дори в управлявано от ООН училище. Лично аз документирах няколко случая, в които Израел използва бял фосфор. Ако това не възмути американските граждани, то трябва да го направят милиардите долари, давани на Израел и харчени за бомбардирането на суверенни нации, вместо да бъдат давани за здравопазване и за справяне с бедността в Америка.

Но както авторът Джонатан Кук отбелязва, проблемът не е просто в заплахите на Тръмп към Сирия: „И двете партии подкрепят тази лудост. Хилъри Клинтън и лидерите на демократите, както и голяма част от Лейбъристката партия във Великобритания, застават зад тези действия. Всъщност точно те подтикват Тръмп към нападенията.”

САЩ не атакува руски сили в Сирия и избегна прекия сблъсък с Русия, който, меко казано, би имал глобални последствия. Но въпросът е: Алиансът, целящ смяна на режима в Сирия, ще бъде ли толкова глупав и жесток да подкрепи поредното фалшиво химическо нападение в опитите си да свали сирийския президент, или ще се откаже и ще позволи на Сирия да заживее в мир? САЩ и съюзниците им твърдят, че са загрижени за сирийското население, но правят всичко по силите си да го тровят с тероризъм и санкции.

 

 

Източник: РТ




Гласувай:
9



1. jelezov - Изключително сериозен научен п...
16.04.2018 12:08
Изключително сериозен научен проблем е масовото оглупяване и озверявана на населението на Запада. С особена сила това важи за тамошния истеблишмънт. Страшното е, че това се отнася и за нас от периферията на Запада. Когато преди месеци проф. Иво Христов изказа публично тази истина, срещу него ревна могъщ хор от глупаци, което е и нормално, и доказа безапелационно истинноста на констатацията на професора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1389170
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930