Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2012 21:52 - Икономика ли? Елементарно, Уотсън! – Първа част: Капитализъм
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 10003 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 09.06.2012 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Икономика ли? Елементарно, Уотсън!
Първа част: Капитализъм

image

Какво е капитализъм?

Начин на производство на продуктите.

Не е идеология, не е философия, не са „ценности” или определена етика, не е култура, не е финансова система, не е съдебна система, не е начин на управление. Не е нищо друго, освен определен начин на производство.

Този начин на производство включва следното:

  1. Средствата за производство са частна собственост. Средства за производство са технологиите (машините), суровините за производство и парите за заплата на работниците. Тези 3 неща се наричат с общата дума „капитал”. Забележете, „капитал” не са парите, а само тези пари, които се използват за закупуване на технологии, суровини и работна ръка. Собственикът на капитала се нарича „капиталист”.
  2. Собственикът на средствата за производство притежава като частна собственост не само средствата за производство, но и цялата създадена от тях продукция. Всичко произведено се нарича „стока” и се продава на пазара.
  3. Работникът не притежава капитал – машини, суровини и пари за заплати. Единственото, което притежава, е физическото си тяло - мускули и мозък. За да живее, той ги продава за определен период от време на капиталиста, който ги използва в производството. Това се нарича „наемен труд”, а общата маса от работници – пролетариат.
  4. Самото материално производство (физическото създаване на продуктите) се извършва от машините и работниците, които са закупени от капиталиста. Чрез закупуването им капиталистът придобива частна собственост върху тях – машините му принадлежат изцяло и завинаги (освен, ако не ги продаде), докато работниците му принадлежат за часовете, за които са се съгласили да продадат мускулите и мозъка си.
  5. В процеса на производство работникът произвежда с помощта на машините определен брой продукти на час и след определено време е създал достатъчно продукция, която след продажбата си като стока на пазара, да покрие сумата за неговата заплата. Всичко произведено след това се нарича „печалба”. Тоест, колкото повече работи дневно, след като си е изкарал надницата, толкова по-голяма е печалбата на капиталиста. Това е причината капиталистите да се стремят първо, да плащат по-малки заплати и второ, да увеличават работното време – печалбата им представлява незаплатения труд на работниците.
  6. Колкото повече технологии се включват в производството, толкова по-бързо се произвежда продукция, достатъчна за заплатите, и следователно експлоатацията на работниците се увеличава (след 5 минути работа си произвел стоки, с които се покрива надницата ти, следователно останалите 7 часа и 55 минути създаваш печалба за капиталиста). Капиталистът никога няма да намали работния ден, напротив, затова и всяко намаляване на работния ден в историята е постигано след много борби. Машините не могат никога да произвеждат без допълнителен човешки труд, тъй като не са автономни.
  7. Стоките се разменят на пазара, обикновено срещу универсалната стока „пари”, без ограничение на цените от страна на държавата. Стремежът на всеки капиталист е да получи възможно по-висока цена за тях, като продажбата зависи от търсенето и предлагането. Поради това, капиталистите използват всякакви начини, за да предизвикат изкуствен недостиг на стоки и да увеличат търсенето. Най-лесно се създава изкуствен „недостиг” на стоки, които удовлетворяват психологически, а не физически нужди. Най-важният инструмент за създаване на изкуствен недостиг, е рекламата – всякакъв вид реклама, не само телевизионната. Възможно е и създаването на изкуствен недостиг на стоки, удовлетворяващи физически нужни. За целта не се изнася вече произведената продукция на пазара, докато търсенето не се увеличи. Самите потребители не могат да влияят по никакъв начин на цените на продуктите, независимо че те създават „търсенето”, защото другият основен елемент, определящ цените, е „предлагането”, а то зависи само и единствено от собственика на произведените стоки – капиталистът. Ето защо всеки капиталист се стреми да установи или монопол, или картел с други капиталисти и по този начин да определя по собствено усмотрение цените на стоките, а оттам и собствената си печалба.

 

Много неща могат още да се кажат за капиталистическия начин на производство, но най-важното е да се изясни, че това е само и единствено начин на производство. Всичко останало – закони, ценности, култура, образование, политика, етика, финансова система и т.н. - се поставят в услуга на съществуващия в обществото начин на производство – тоест те са резултат от него и целта им е да го запазят. Идеолози, философи и икономисти не създават начина на производство - те само го обясняват, оправдават или критикуват.
Променяйки формата на управление, не може да бъде променен самият начин на производство. Капиталистическият начин на производство съществува както в монархии, така и в диктатури и в общества с представителна демокрация. А при пряката демокрация в древна Гърция е процъфтявало робовладелството!
"Демокрация" съвсем не означава "свобода".

Във всяко едно общество властта е в ръцете на собствениците на средствата за производство: робовладелци, феодали, капиталисти (съответно, физически произвеждащите продуктите са роби, крепостни селяни и наемни работници). Свободата е възможна само за притежаващите средствата за производство.

Искаме ли те да бъдат обща собственост и под контрола на цялото общество?
Искаме ли да бъдем наистина свободно общество?
Ако е така, то следва да променим начина на производство.


Автор:
Даниела Пенкова




Гласувай:
9



1. анонимен - А всъщност съвсем не е така!
10.06.2012 01:06
Така наречените "капиталисти", а всъщност - предприемачи, отдавна ги няма, защото те в много редки случаи са започвали и са работели със собствен капитал. Отдавна банките, а всъщност - банкерите, са "засмукали" и "приватизирали" т.н. капиталистически предприятия, и днес, независимо от неизброимото множество имена на фирми, холдинги и "международни" корпорации, всички те реално са собственост на банките. А банкерите и директорите на т.н. корпорации са също един вид наемни работници, подставени лица, назначени да управляват концентрирания в едни ръце световен капитал, който почти 100 % е в касите на единната и неделима световна банка на организираното, на свърх-мафиотски, юдеомасонски, сатанински принципи "световно еврейство".
Затова днес предприемачи "капиталисти" се намират само на най-ниските нива на дребното предприемачество, и всички те работят с "капитал" взет на заем от банките, под лихва. И поради това предприемачът, за да получи одобрение за искания заем, се съгласява на всички условия, които му поставя банката, т.е - предприемачът се принуждава да е едни вид изпълнител на бизнес план, одобрен и контролиран от банката. А поради високата лихва, много скоро микро-предприятието става собственост на банката, и тя или го разпродава, ако не е ефективно, или назначава свой управител, който за парлама може да се титулува и собственик, ако е такъв интересът на банката, но реално е само един назначен, и напълно зависим управител на чужда собственост.
Ето защо днес абсолютно всички значими (вкл. и дребни) фирми по света са МОНОПОЛ на едниствения реален КАПИТАЛИСТ - оня от върха на юдомасонската пирамида (изобразена символично на еднодоларовата банкнота).
Но световният юдомасонски монопол не е само в областта на финансите и бизнеса, а обхваща всички сфери на организираната човешка дейност: политика, наука, образование, култура, медии, медицина, идеологии, партии, правителства и т.н. и т.н.
Или: "Княз на света е сатана". И този факт става все по-явен!
цитирай
2. dokumentalni - Цялата финансова структура е на...
10.06.2012 01:49
Цялата финансова структура е надстройка на начина на производство в отделните общества и е резултат от него.
За повече информация как сe стигна до колапса на днешната финансова система, препоръчвам този филм:
http://www.dokumentalni.com/?p=1897
И зарежете вече тия юдео-масонски конспирации, не са модерни вече :)
цитирай
3. venziko - Напълно си прав
10.06.2012 12:38
Много точно е казано. поздрав
цитирай
4. dinkov - Динков
10.06.2012 13:39
По въпросите:
Искаме ли те да бъдат обща собственост и под контрола на цялото общество?
Искаме ли да бъдем наистина свободно общество?
Ако е така, то следва да променим начина на производство.
Отговор на първия въпрос:- Общата собственост на средствата за производство и контрола на цялото общество, го отрече времето. Не аз или ти, а времето. Разбра се, че това е глупост(прощавай но е така), защото общата собственост води до безотговорност, ниска ефективност, емкост и разрушаване на всички области в обществения живот.
По втори въпрос:- Разбира се, че искаме да сме свободно общество. Но какво представлява това. Защото наред със свободата в политическата надстройка, аз разбирам и свобода в стопанския живот. Затова съм алергичен към всякакви форми на монополизъм, защото се изкривява свободния пазар и го ликвидира.
Справка Република България със унищожено дребно и средно предприемачество и господство на частен монополизъм, а от там и беднотия на поразия. По-лошо от държавния монополизъм е частния. Не съм го установил аз или ти. Азбучен икономически постулат.
На трети въпрос: - Капитализмът е много лоша форма на управление на средствата за производство, но по-добра за съжаление не е открита.
цитирай
5. анонимен - Общата собственост на средствата ...
10.06.2012 16:34
dinkov написа:
Общата собственост на средствата за производство и контрола на цялото общество, го отрече времето.


Би ли обяснил кога и къде си видял общата собственост под контрола на цялото общество? Или дори само под контрола на работещите в дадено предприятие? В момента се правят първи стъпки в Латинска Америка и резултатите са... невероятни, меко казано!
А в България, въпреки че имахме по-скоро държавен капитализъм, ПАК бе изградена цялата промишленост. Да говориш за "лоши резултати" е смехотворно - само за 6 години след края на ВСВ страната беше изправена на крака.
Няма по-лошо нещо от частната собственост върху средствата за производство - можеш спокойно да се огледаш около теб - икономика в България просто няма.
цитирай
6. dinkov - Динков
10.06.2012 17:53
Към № 5. Прощавай но не те разбирам
" Би ли обяснил кога и къде си видял общата собственост под контрола на цялото общество? Или дори само под контрола на работещите в дадено предприятие? "
Ами при социализмът какво имахме ? - Между другото под "социализъм" аз разбирам най-уродливата форма на държавен капитализъм. Този период го отрече времето, не аз.
Навярно сте запознат със стопанската история на България. Имаме много по-добър пример. Управлението на Андрей Ляпчев. Със два заема (стабилизационния и бежанския) и мъдро управление на стопанството България се възражда след три войни, вътрешни катаклизми и дори гражданска война (става дума за Юнското и Септемврийското въстание), а тогава е нямало обща собственост под контрола на цялото общество.
Не казвам, че капитализма е идеално общество, но аз лично не знам да има по-добро. Разбира се това е мое мнение, никой не е длъжен да е съгласен с мен.
Ицко
цитирай
7. анонимен - Пурку
11.06.2012 14:18
Към № 6. Ицко, много наивни са ти вижданията.
"Не казвам, че капитализма е идеално общество, но аз лично не знам да има по-добро."

Формите на управление - монархия (крал, цар, султан, фараони и т.н.), по-съвременните разновидности - комунизъм, социализъм, капитализъм и т.н. са опити за постигане на една абсолютна централизирана власт над всички общества. Комунистическия строй, изчезна от сцената, защото капиталистическия модел се оказа много по-ефективен за постигане на целта. Тези зад сцената са едни и същи. Каква е театралната постановка - комунизъм, капитализъм или друга не е от значение. Ако тя води към централизирана власт над всички, означава че ще се търси начин да се наложи. Огледай се какво се случва към настояща дата около теб. Европа е обединена в едно общо икономическо пространство. Изкуствено създадената финансова криза, ще отвори вратите и на едно общо политическо пространство. Северна Америка (САЩ, Канада, Мексико) е обединена също в едно общо икономическо пространство - NAFTA. Създадената финансова криза с последваща икономическа криза отваря вратите за, по-тясна политическа интеграция. Отваря врарите за - политическо обединение, което да овладее и да се справи със създадените кризи. Хората сами ще искат обща политическа власт. От създадената финансова криза и последвалата иконимическа криза с цел - глад, мизерия, хаос, хората сами ще потърсят политическо обединение за да се справят със ситуацията. А това е целта - централизиране на властта.
Комунизъма, социализъма, монархията, (също и религията като инструмент), взети заедно с цялата си мощ, не могат да постигнат такова централизиране на властта, както капитализъма се справя. Освен Европа и Северна Америка, същото окрупняване се случва и в Африка и Азия и Южна Америка. И това се постига единствено, чрез капитализъм. Най-силния инструмент на капитализъма са създадените Централни Банки във всяка една държава. Законите които са си извоювали ги пазят от гражданите и правителствата. Характера им е надна
цитирай
8. анонимен - Пурку
11.06.2012 14:18
Характера им е наднационален и няма нищо общо с целите на държавата. Централните банки са тези, които създават парите в обръщение, а не правителствата. Гражданите, заедно с правителствата теглят пари на заем от банките. Но темата за банките е друга. Исках да ти кажа, че разсъжденията кой обществен строй е по-справедлив за хората, кой е по-социален, кой е по-идеален и т.н. - всичко това е едно странично явление, една подробност.
цитирай
9. dinkov - Динков
22.06.2012 00:27
към Пурку. Със доста от написаното съм съгласен, но само с констатации не става. Не знам да е измислено нещо по-смислено от капитализма. Искам някой да ми каже как да се създаде по-добро общество. Но да е реално.
цитирай
10. анонимен - Това не са констатации, а причини за ...
25.06.2012 02:14
Това не са констатации, а причини за явленията, които се случват около нас. Макар, че прие повечето от написаното и се съгласи с него, не успя да осъзнаеш най-важното, въпреки че го написах в прав текст. Както и да е.

На въпроса, как да се създаде по-добро общество, ще ти покажа къде грешиш в разсъжденията си: видът на обществото е резултат от поведението на отделните хора, а не обратното - хората не може да са резултат от вида на обществото. Т.е. създаването на обществото е ОТДОЛУ-НАГОРЕ. От отделната личност, нагоре към общността. Какво представляват всичките тези обществени строеве - комунизъм, капитализъм, фашизъм, социализъм и т.н. - създава се обществен модел, който след това се налага над хората. Т.е. ОТГОРЕ-НАДОЛУ, чрез модела на обществото, създаваш отделната личност, което е абсурдно. Абсурдно е ако разсъждаваме от гледната точка, за създаване на свободно общество, на свободни хора. Ако говорим за начин за поробване на дадено общество, било то и обществото на планетата, изобщо не е абсурдно, а напълно логично. Този който измисли общественения строй, който биха го приели доброволно всички хора, автоматично получава абсолютна власт и контрол над тези хора. Този който измисли обществения строй и успее да го наложи, против волята на хората, също получава абсолютна власт и контрол. Ето с това се изчерпва цялата човешка история - борба за поробване. Ако първите опити са били със силата на оръжието, историята (практиката), еднозначно е показала, че поробването на тялото не води до нужните резултати - прекършване на волята и изкореняване на стремежа на личността към свобода и независимост. За постигането на целта е нужно "поробване" на съзнанието, което се осъществява, чрез други методи и похвати, а не със силата на оръжието. Но много се отплеснах.

Това, което исках да ти кажа е, че за да живееш в по-добро общество, което да е реално, трябва да започнеш от себе си - Т.е. отдолу-нагоре. Промени онези човешки качества в твоята личност, които те правят, част от сег
цитирай
11. анонимен - Промени онези човешки качества в ...
25.06.2012 02:15
Промени онези човешки качества в твоята личност, които те правят, част от сегашната система. Създай онези човешки качества в твоята личност, които искаш да бъдат приоритет на новото по-добро и реално общество. В крайна сметка, всичко се свежда до човешките качества - почтенност, добронамереност, всеотдайност, алчност, злоба, чревоугодничество и т.н. и т.н. Ако вида на обществото е резултат от отделните индивиди, то вида на индивида е резултат от човешките качества, които притежава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1382122
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031